Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A döntés órái – Angela Merkel és a menekültek / magyar felirattal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

2019. szeptember 4-én a ZDF német közszolgálati adón került műsorba az a 88 perces dokumentum-dráma, amely a napra pontosan négy évvel korábbi, 2015. szeptember 4-i eseményeket dolgozza fel, amikor is a Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt már napok óta veszteglő menekültek, a magyar kormány cinikus tétlenségének árnyékában elhatározták, hogy gyalog indulnak el Németország felé.

A riport, amelyben – a dokumentum-dráma műfajának megfelelően – helyenként szakértők beszélnek, másutt színészek játszanak el egy-egy fontosnak ítélt pillanatot, egyfelől nyomon követi az Angela Merkel német kancellár ama elhatározásához vezető utat, amelynek eredményeként bevándorlók ezreit engedték be Németországba, másfelől arra fókuszál, hogy miként bánt a menekültekkel 2015-ben az Orbán-kormány.

Bár túlságosan nem verte nagy dobra a fideszes propagandamédia a hírt, Györkös Péter berlini magyar nagykövet még aznap, szeptember 4-én a ZDF intendánsának és főszerkesztőjének címzett méltatlankodó levelet, amelyben becsületsértésbe hajló propagandának, lejárató kampánynak és fikciónak titulálta a riportot, továbbá azt írta:

Lejárató kampányok, még a földrajzi valóságot is felülíró fikciók valóságként történő prezentálása helyett talán ideje lenne teret adni a tényeknek.

Mi úgy gondoljuk, hogy a nagykövet sértődése megalapozottságának eldöntéséhez mindenképpen érdemes megnézni a filmet – alább két részben magyar felirattal is megtekinthető -, amelyben eredeti felvételek, köztük még sehol közzé nem tett dokumentumanagyok, valamint a politikai élet, a média, a bevont intézmények akkori döntéshozóival készült interjúk is láthatók.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.