Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A jogállam gyilkosai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Polt Péter és Handó Tünde le sem tagadhatná, hogy Orbán köreihez tartozik, mint ahogy azt sem, hogy ha kell, gond nélkül kiállnak egymásért. Ha ugyanis a dominó egyik eleme megdől, magával sodorhatja az egész rendszert, ezt pedig egyikük sem engedheti meg magának. Noha a Fidesz is tisztában van azzal, hogy Handó még a NER mércéjével mérve is bőven túllépte hatáskörét, valamiért mégsem kívánják őt eltávolítani a külön számára létrehozott OBH éléről. Több nemzetközi fórumon és idehaza egyaránt mondták ki azt, hogy Handó diktatórikusan vezeti az Országos Bírói Hivatalt, ez mégsem volt elég neki ahhoz, hogy visszafogja magát. Ő akar dönteni mindenről, és kész.

Hogy ezt Orbán Viktor parancsára teszi-e, vagy egyszerűen elszaladt vele a ló, azt egyelőre nehéz lenne megállapítani. Azt azonban észre kell vennie, hogy lassan egyedül marad a harcával, hiszen jóformán már minden, még a függetlenségét megőrizni kívánó hivatal, bíróság, vagy bíró megveti Handót. Az, amit művel az OBH élén szinte egyenlő azzal, amit Orbán Viktor művel ezzel az országgal. Azonban ameddig Orbánnak már nincs ellenfele, sem pedig olyan hatóság, amely ne az ő parancsait követné, addig Handóval még szembe mernek szállni néhányan. Lehet, hogy meg van kötve a kezük és lehet, hogy értelmetlennek tűnő szélmalom harcot vívnak, de még nem adták fel.

Az OBT és annak tagjai több alkalommal is kiálltak igazukért, és megpróbálták felelősségre vonni Handót. Eddig ez ugyan sikertelennek bizonyult, mégsem adták fel a mai napig. Annak ellenére sem, hogy egyértelműen a NER védi Handót. Ennek volt tökéletes bizonyítéke az, amikor nem hagyták, hogy az OBT kérésére – melyet tényszerű törvénysértésekkel támasztottak alá – eltávolítsák Handót az OBH éléről. A parlamenti kétharmaddal rendelkező kormánypárt leszavazta a kezdeményezést, amivel egyértelműen bizonyították, hogy tegyen Handó bármit, a rendszer meg fogja védeni.

Az OBT azonban még a sorozatos kudarcok ellenére sem adta fel, és küzd a mai napig az igazáért. Annak egyik tagja Vasvári Csaba – akivel komoly gondjai vannak Handónak, immár évek óta – kikerülve a rendszert nekiment az OBH elnökének. A „támadásra” nem számított és nem is számíthatott Handó. Vasvári egy külföldi állampolgár ellen indított büntetőpert kihasználva az Európai Bírósághoz fordult, hogy az vizsgálja ki, összeférnek-e az európai joggal a magyar bírósági rendszer régóta ismert visszásságai. Az Európai Bírósághoz eljuttatott indítvány szövegéből egy részletet idéznénk:

Összeegyeztethető-e az Európai Unió alapszerződéseiben rögzített jogállamisággal és a bírói függetlenség elvével, hogy a magyar bírósági igazgatási vezető, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes, nem pedig határozott idejű megbízásokkal, amelyeket a bírói önigazgatás nem ellenőriz, hagy jóvá. Így egyetlen magyar vagy külföldi állampolgár sem lehet biztos abban, hogy pere befolyásmentesen kerül egy adott bíróhoz, amivel sérülhet a tisztességes eljáráshoz való, szintén uniós és európai szinten védett joga is.

Hogy Handó megvédhette volna-e saját magát ebben az ügyben, azt nem tudom, mindenesetre a tény az, hogy Polt Péter azonnal az OBH elnökének segítségére sietett. Polt a Kúriához fordult, és annak megállapítását kérte, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése törvénysértő. Amennyiben sikerrel jár, úgy az Európai Bíróságig nem jut el Vasvári megkeresése, ezzel pedig sikeresen megvédte a NER Handó túlhatalmát. Ez is bizonyítja – akárhogyan is dönt a Kúria -, hogy ma Magyarországon jogállamról nem beszélhetünk. Ahol a legfőbb ügyész védi meg a több esetben is törvénytelenül és diktatórikusan működő OBH vezetőjét, ott igazságosságról már nem beszélhetünk. Az igazságszolgáltatás lassú kínhalált hal, az éppen csak szárnyait próbálgató demokrácia sírján. Polt Péter sokadszorra is azt bizonyította, hogy bármire képes azért, hogy a nemzetközi hatóságok ne vizsgálhassák meg a magyar jogrendszer törvénytelenségeit. Erre már nincs bocsánat Polt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.