Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szánalmas, nevetséges, megalázó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány, vagyis a Fidesz megkezdte a szavazatvásárlásnak is tekinthető rezsiutalványok postai kézbesítését. A rezsicsökkentés országában, a megemelt nyugdíjak paradicsomában 9000 forinttal kenyerezik le az idős szavazókat. Hogy mégis miből telik erre a 24 milliárd forintra? Nem, nem a gazdasági teljesítménynek köszönhető, sőt, még csak nem is Orbán Viktor illiberalizmusának, hanem minden egyes magyar adófizetőnek. De miért is?

A Fidesz 2013 és 2017 között a magyar háztartásokat átlagosan 70 ezer forinttal károsította meg az indokolatlanul magasan tartott gázárral. (Tóth Bertalan, MSZP)

A politikus által kiperelt adatokból továbbá az is kiderül, hogy már 2013-2014-ben bő 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság a gázért, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna. Csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás. Ehhez képest a választások előtt 1 hónappal odaszórnak a nyugdíjasok elé 9000 forintot, amiért hálásnak kellene lenni. Elmentek ti a jó büdös francba az alamizsnátokkal.

Megkezdődött a rezsiutalványok postai kézbesítése a nyugdíjasoknak hétfőn, szeptember 30-áig mintegy 2,6 millióan kapnak személyenként 9 ezer forint összegben gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt.

Az első kézbesítést követően Fónagy János államtitkár elmondta, a kormány intézkedése révén a nyugdíjasok, nyugdíjszerű ellátásban részesülők kapnak személyenként 3 darab 3 ezer forint címletű rezsiutalványt, megközelítőleg 24 milliárd forint értékben.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti államtitkára köszönti a XIII. kerületi nyugdíjast, akinek a postás rezsi-utalványt kézbesített 2019. szeptember 1-jén. (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány, a korábbi évekhez hasonlóan, az idén ősszel is támogatásban részesíti a nyugdíjasokat, a rezsiutalványt 2020. március 31-éig lehet felhasználni villanyszámla és gázszámla kiegyenlítésére. Kiemelte, a Fidesz-KDNP kormány kézzelfoghatóan is megbecsüli a nyugdíjasokat, fontosnak tartja azt a 2,6 millió nyugdíjast, akik a társadalom középhadát felnevelték. Míg a Gyurcsány-Bajnai kormányok emelték a gáz- és villany árát, addig az Orbán-kormány 2012-től csökkenti a rezsit, megőrzi a nyugdíj fizetőértékét, sőt 2010-től 10 százalékkal növelte azt – mondta.

Felidézte, hogy a kormány a mindenkori költségvetés teherbírásától függően egyéb juttatásban is részesíti a nyugdíjasokat, korábban Erzsébet utalványokat biztosított, az idén rezsiutalványokat ad – tette hozzá az államtitkár. Fónagy János kiemelte, hogy a rezsiutalvány készpénzként használható fel, a rezsiutalványokat tartalmazó értéklevelet a Magyar Posta szeptember 2. és 30. között Magyarországon valamennyi jogosultnak kiviszi, először a fővárosban, majd a többi településen.

A Magyar Posta egyszer kézbesíti az utalványt, ha a postástól nem tudják átvenni, akkor az ajánlott küldeményhez hasonló üzenetet hagynak a címzettnél, az értéklevelet tíz munkanapon belül lehet átvenni a postán, ha még akkor sem mennek érte, a megadott időt követően a posta visszaküldi az utalványokat a Magyar Államkincstárnak. Ha semmiképpen sem tudják felvenni postán – például külföldi tartózkodás miatt – az utalványokat, akkor a Magyar Államkincstártól kérhet az érintett ismételt kézbesítést november 30-ig – ismertette az államtitkár.

A postán a villany és gázszámla csekken történő befizetésekor készpénzként fogadják el a rezsiutalványt, amennyiben a jogosult a számláját nem csekken, hanem átutalással rendezi, akkor az utalvánnyal be kell menni a közműszolgáltató ügyfélirodájába, ahol a rezsiutalvány értékét 15 napon belül jóváírják a számlán – mondta Fónagy János. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsiutalvány nem névre szóló, a jogosult belátása szerint átadhatja, de a rezsiutalvány csak villany és gázszámla kifizetésére fordítható.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője az MTI-nek elmondta, a posta a kézbesítést ütemezetten végzi. A kézbesítés Budapesten indult, majd folyamatosan terjesztik ki nagyobb városokra, más településekre szeptember 30-áig. Egy csekk befizetéséhez több utalvány is elfogadható, több csekk is együttesen befizethető több utalvánnyal. Fontos, hogy a csekkek összegét ne haladja meg az utalvány értéke, a kettő közötti különbözetet készpénzben kell megfizetni. Ha valaki nem kapta meg időben az utalványt, először az államkincstárnál érdeklődjön a levelezési címéről, mert oda küldték ki az értéklevelet, és ezt követően forduljon csak a postához – mondta a szóvivő. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.