Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Új műfaj született: az orvos munkáslevelező

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A fiatalabbak talán nem tudják, hogy Rákosi diktatúrája idején a propaganda bevett eszköze volt a „munkáslevelező”, aki az újsághoz írt olvasói levélben dicsérte a kormány intézkedéseit, vagy ítélte el a szocializmus „ellenségeit”. Így például a Rajk-per idején „munkáslevelezők” százai követelték, hogy akasszák föl Rajkot. Később kiderült, hogy az olvasói levelek zömét felső utasításra maguk az újságírók írták. Ez a műfaj kezd újjáéledni az Orbán-rendszerben.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezető szívsebészénél elszakadt a cérna, és kitálalt. Újat persze nem mondott, kifakadásából csak az derül ki, hogy ott is ugyanúgy mennek a dolgok, mint az egész orbáni egészségügyben. Konkrétumokat sorolt föl.

Egy ilyen leleplezésre két évvel ezelőtt még Kásler reagált volna, és csípőből azt hazudta volna, hogy a zalaegerszegi kórház minden mutatóban veri a stockholmi Karolinska Kórházat. De azóta annyi baromságot és hazugságot hordott össze, hogy már senki nem veszi komolyan. Más megoldás kellett hát.

Hirtelen nem jutott jobb eszükbe, mint az, hogy a kórház egy közleményben „visszautasítja”. De ekkor még úriember módjára jártak el, és a közleményt ezekkel a szavakkal zárták: „Ezúton is még egyszer köszönjük Med. habil. Dr. Alotti Nasri PhD. közel negyed évszázados, kórházunkban elvégzett szakmai munkáját.” Ez annál inkább is helyénvaló volt, mert Nasri doktor hat szakmai társaság tagja (ebből három nemzetközi), aki az elmúlt 30 év során tizenkét díjat és kitüntetést kapott.

A kórház közleményét azonban valahol fönt túl kevésnek tartották, ezért csavarni kellett egyet a „visszautasításon” – lehetőleg úgy, hogy fájjon. Talán a kórházban találták ki, talán a propagandaminisztérium rejtett bugyraiban, ahol fölkészült szakemberek várják, hogy bevessék őket: a néppel (ebben az esetben a munkatársakkal) kell elítéltetni a kritikus orvost. Vagyis megszületett az orvos munkáslevelező.

A tollat aztán már a rágalmazás habonyi iskoláját kijárt szakszemélyzet fogta. A munkáslevél azzal kezdődik, hogy a kórház szívsebészeti osztályán dolgozó összes szívsebész egy emberként ítéli el a problémák „kiteregetését a széles nyilvánosság előtt”. Tehát nem a Dr. Nasri által említett személyi és tárgyi hiányosságokkal van bajuk, hanem a kiteregetéssel.

Ez persze nem elég, valahogy személyében is le kell járatni a kritizáló főorvost (akinek további bűne lehetett, hogy nem fogadott el hálapénzt): Nem szedjük pontokba a korábbi vezető alkalmatlanságát bizonyító emberi, szakmai, manuális, erkölcsi és etikai szempontokat, nem soroljuk fel az elmúlt két évtizedben tapasztalható, országosan is kiemelkedő sebész-elvándorlás 16 (!) szívsebészének nevét, sem a számos szakdolgozóét. És nem sorolunk fel EGYET SEM azon számos esetből, akiket felsorolhatnánk…”

És hát tényleg nem sorolnak fel egy darabot sem. Ennél nincs is jobb megoldás arra az esetre, ha valaki egyetlen példát sem tud mondani. Higgye csak a balga olvasó vagy beteg, hogy Dr. Nasri hibája számtalan, de a jóságos munkáslevelezők tapintatból nem mondanak egyet se. Persze fölmerülhet, hogyan működhetett egy ilyen rossz orvos évtizedeken keresztül háborítatlanul, és miért csak most derült ki az alkalmatlansága, amikor kiborította a bilit. Az is felmerülhet, hogy miért kapta azt a ménkű sok kitüntetést és díjat, ha munkája hemzseg a szakmai és manuális hibáktól.

Egy konkrétum azért mégis nagyon piszkálhatta a csőrüket, mert tesznek rá valami egészen homályos utalást: Nem kívánjuk őket (félre)tájékoztatni arról, hogy elfogadunk-e hálapénzt, nem kívánjuk hosszú, terjengős cikkekben, riportokban dicsérni saját magunkat …”. Ebből hámozza ki valaki, hogy mit akarnak mondani! Talán itt rejlik az oka annak, hogy „rendkívül nagy megkönnyebbüléssel” fogadták Dr. Nasri távozását. 

A kórház Facebook oldalán nyilvánossá tett munkáslevél legszebb mondata a következő: „rendkívül nagy megkönnyebbülés számunkra a változás, szakmai tervekkel felvértezve, hatalmas lelkesedéssel, és fegyelemmel várjuk a jövőt, melyet mi alakíthatunk, most már tényleg a betegek javára.” Talán még a sztahanovista mozgalmat is felélesztik, és 220 százalékra fogják teljesíteni a tervet. 

Ezt a nagyszerű, fényes és várva várt jövő ügyet már nem kellett volna belekeverni. Megszaladt a propagandista tolla, és a nyílt levél amúgy is ingó hitelességét sikerült teljesen lenulláznia. Mintha az 1950-es évek hangulata és pártújságja született volna újjá.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.