Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez nem vicc, ez a mai valóság

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gajdics Ottó egy nagyon szellemes írást közölt a minap a Magyar Nemzet hasábjain. A gond már csak az, hogy amit ő ott viccesnek szánt, az a mai valós helyzet. Az viszont egyáltalán nem vicces. Az oktatási rendszer Magyarországon egyre súlyosabb helyzetbe kerül, ez nem titok szinte senki előtt. Legalább 1700 hiányzó pedagógusról szóltak a hírek napokkal ezelőtt, miközben hamarosan kezdetét veszi az új tanév. A szakértők komoly problémákról beszélnek, a kormány szerint viszont minden a legnagyobb rendben van. Minden évben a fluktuációra fogják azt, hogy több mint ezer tanár hiányzik országos szinten a rendszerből. Ez a szám később is csak azért csökken, mert bár szaktudással nem rendelkeznek, de többen helyettesítenek. Nem egy-két órát, hanem sokszor akár egy teljes tanévet. Így lettek újonnan angol-irodalom-matek-földrajz-zene szakos tanárok országszerte.

A probléma meglétét csak azok tagadják le, akiknek ebből hasznuk származik. Bárki, aki a hazai oktatási rendszerben dolgozik, esetleg aggódó szülő, pontosan tudja, hogy nem álhírekről van szó az oktatás kapcsán. Statisztikák tucatjai bizonyítják azt a tényt, hogy az oktatás színvonala egyre csak romlik. Ahelyett ugyanis, hogy megtanítanák gyermekeinket tanulni, megpróbálják őket nevelni, mághozzá nem is akárhogyan. A hazafias nevelés lett az új irány, amely teljességgel elfogadhatatlan. Arról már nem is beszélve, hogy a testnevelés órák számát értelmetlenül megemelték, valamint erkölcstant és hittanórát vezettek be. A szakmunkás képzésbe fektetik az energiát, a kormány szerint ugyanis abban van az ország jövője.

Egyre kevesebben mennek egyetemre, amivel a diplomások száma is csökken, miközben az MTA-t tönkretévő Palkovics László újonnan megkapta a felsőoktatást, mint jutalmat. Ez azt jelentheti, hogy most már nem csak az általános iskolai és gimnáziumi oktatás van veszélyben, hanem a felsőoktatás is erre a sorsra fog jutni. A CEU-t, az ország egyik legjobb egyetemét elzavarták, miközben saját, nemzeti egyetemeket gründolnak maguknak. A tandíjak egyre inkább megfizethetetlenek – az egyetemi városok albérletárairól már nem is beszélve –, ami tovább csökkenti a felsőoktatásban résztvevők számát. De Gajdics szerint ez vicces, különben nem jelentkezett volna egy olyan irománnyal, amelyből alább olvashatnak részleteket.

Mint azt mindannyian tudhatják a balliberális megmondóemberek szíves közléseiből, a magyar oktatás romokban hever. Így önök súlyos természeti csapás túlélőiként bóklásznak a füstölgő téglarakások között, hiába öltöztek testben és lélekben is ünneplőbe az évnyitó tiszteletére. Ne tévessze meg önöket a számtalan felújított épület, az új bútorok vagy a régóta várt sportpálya látványa. Higgyék el, úgyis találni még az országban olyan iskolát, ahol méltatlanok a körülmények az önök csodálatos tevékenységéhez, amit ráadásul meg sem fizetnek rendesen. 

Számtalan felújított épület? Állami – tehát nem egyházi – iskolában, ráadásul nem a határon túl? A sportpályával nem vitatkozom, abból valóban épült jópár, a kérdés már csak az, hogy ezek miért voltak fontosabbak annál, hogy mondjuk ne szakadjon a beázott, penészes plafon a gyerekek fejére, vagy hogy legyen használható mosdó az iskolában. De haladjunk is tovább:

II. János Pál pápa szavaival üzenem nekik: Ne féljetek! Se a kormánytól, se a kockás ingesektől. Amikor beléptek a tanterembe, és becsukjátok az ajtót, senki nem akadályozhatja meg, hogy a legmodernebb eszközökkel, a leghatékonyabb módszerekkel a legjobb dolgokra irányítsátok a sok tudásra éhes nebuló figyelmét.

De, van aki megakadályozhatja és meg is akadályozza azt, hogy a leghatékonyabb módszerekkel, a legjobb dolgokra irányítsák a diákok figyelmét. Hogy mégis ki vagy mi ez? Maga Orbán Viktor és kormánya. Nekik hála, ma az oktatás színvonala rosszabb, mint évekkel, évtizedekkel korábban, és nem tűnik úgy, mintha a közeljövőben ez bármikor is megváltozna. Ennek oka pedig az, hogy az oktatási rendszer romlása nem hibák sorozatának, hanem egy előre megfontolt tervnek köszönhető. Orbánnak nincs igénye arra, hogy kiművelt, nagytudású emberekkel legyen teli az ország, neki szakmunkásokra, droidokra van szüksége csupán. Úgy tűnik, a terve egyre sikeresebb.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.