Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Pillanatkép

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy Budapest környéki kis település választásokra készülődő fideszes képviselőjelöltjei, a kampány nyitányaként elvonultak Felcsútra, és Orbán Viktor háza előtt készítettek magukról egy – a kampányban használandó – csoportképet. Nem saját falujuk valamely nevezetessége előtt, nem saját falujuk polgármesteri hivatala előtt, nem a magyar nemzeti lobogó vagy címer előtt, hanem Orbán Viktor háza előtt.

Kétségünk ne legyen: ez már Észak-Korea. Az, hogy egy önkormányzati választás előtt a Bölcs Vezető házát kell meglátogatniuk, mint egy búcsújáró helyet, az minden eddigi mélypontot alulmúl. Ez a Rákosi-féle személyi kultusz bűzös szintje. Teljesen mindegy, hogy ez az ötlet saját kútfőből pattant ki, vagy a helyi nagyhatalmú országgyűlési képviselő utasítására történt. Ezek az emberek feketén-fehéren kinyilvánították, hogy nem a saját településük sorsa lebeg a szemük előtt: ők nem képviselők, hanem helytartók akarnak lenni, kizárólag Orbán Viktor alárendeltjeiként, hűséges szolgáiként tekintenek saját magukra, ők csak „a te szent nagy fenekedbe beléomolni vágyott málé kis inasok”. Minden egyes szavuk, amiket ezek után a választási kampányban elmondanak majd, hazugság lesz.

Azt, hogy hogyan és miként süllyedhettünk ilyen mélyre, nagyon sok bölcs társadalomtudós fogja elemezgetni évek múltán, amikor ez a mostani rendszer már csak a múlt egy sötét (bár fájdalmasan hosszú) szakasza lesz, de számunkra, az itt és most élők számára ez csekély vigasz. Mi naponta látjuk, ahogy a fideszes úthenger szinte feltartózhatatlanul tör előre (Budapesten és a nagyvárosokban talán nem annyira akadálytalanul, mint a vidéki kis falvakban) és ami sokkal szomorúbb, hogy egyre-másra látjuk azokat a jóravaló, vagy kevésbé jóravaló embereket, akiknek meghajlik – ritkábban megtörik – a gerince.

A szomorúság és a szégyen közös. Így élünk Magyarországon 2019-ben, az önkormányzati választások felé haladva.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.