Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezt adta a Fidesz a nyugdíjasoknak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azok a Gyurcsányék beszélnek, akik mindig csak elvettek az idősektől. A Gyurcsány-kormány alatt sorozatos rezsiemelés volt, nem pedig rezsicsökkentés és rezsiutalvány, ahogy most, és még elvettek egy havi nyugdíjat is.

A Fidesz-KDNP kormányzása óta a nyugdíjak vásárlóértéke 10 százalékkal emelkedett. Az idősek életét az elmúlt években rezsicsökkentéssel, a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésével és Erzsébet-utalvánnyal is segítettük. Most 9 ezer forintos rezsiutalványt is kapnak a nyugdíjasok, és ősszel várhatóan újra nyugdíjprémiumot is tudunk fizetni, mert szeretnénk, hogy az ország jó gazdasági teljesítményéből az idősek is részesüljenek.

Ezt a sablonszöveget a Fidesz valamelyik titkárnője küldte el az MTI-nek. Az ügy apropója annyi, hogy Gréczy Zsolt a DK nevében azt kérte az állampárttól, hogy kössék a reálbérek növekedéséhez a nyugdíjemelést. Ez elég is volt a Fidesznek, rögtön reagáltak is a hírre. Gyurcsány, 13. havi nyugdíj elvétele, rezsiemelés, volt itt minden mint a búcsúban. A szocik, élükön Gyurcsány Ferenccel mindent elvettek mindenkitől, azóta is ezt nyögjük annak ellenére is, hogy Orbán Viktor immár közel 10 éve vezeti az országot. A szakadék felé. De ez sem volt elég, hiszen tényleg nincs olyan probléma ma Magyarországon, ami miatt ne Gyurcsányt vonnák felelősségre.

Akkor nézzük, mire olyan nagyon büszkék a Fidesznél. Rezsicsökkentés. Nem tudom hány cikkünkben foglalkoztunk már ezzel a témával és magyaráztuk el, hogy az egy hatalmas nagy átverés, hiszen nem csökkent a rezsi. A gáz világpiaci ára jócskán a rezsicsökkentett magyar gáz ára alatt van, ebből szerzett az állam több milliárd profitot és ez az, amiből Erzsébet- és rezsiutalványokat osztogatnak a szegénységben élő nyugdíjasoknak. A Fidesz az emberek lopott pénzén vásárolja meg a nyugdíjasok szavazatait. Fejenként 9000 forintért. Ez olyan nagy büszkeség? Óriási teljesítmény ez, kérem! Több mint 5 százalékos GDP-növekedés mellett nem telik valós – nem egyszeri, választások előtt adott alamizsnára – nyugdíjemelésre, csak könyöradományra.

Könnyen lehet, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke 10 százalékkal emelkedett, de ez mégis mire elég ma? Mutatom:

A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében 9,8 százalékra emelkedett 2017-ben a korábbi 9,1 százalékról, míg 2010-ben még csak 4,6 százalékukat érintette ez a probléma. Ebből kiindulva az mfor.hu számításai szerint míg 2010-ben nagyjából 124 ezer nyugdíjast érintett a jövedelmi szegénység, 2017-re ez a szám 210 ezerre emelkedett.

Hát ennyit ér ma az a megemelt nyugdíj, lehet is mire büszkének lenni, kedves fiatal demokraták. Noha a bérek valóban emelkednek Magyarországon, ezt a nyugdíjak már régen nem követik. Vélhetően ezzel pontosan tisztában volt Orbán Viktor is, amikor az úgynevezett svájci indexálást Bajnai előbb felfüggesztette – ne felejtsük el, válság idejét éltük –, majd az Orbán-kormány végleg el is törölte. Ez annyit jelentett, hogy a nyugdíjak az éves béremelkedés és infláció átlagával emelkednek, amelyből már csak az utóbbi, vagyis az infláció maradt meg. Orbán tudhatta azt, hogy a recessziót követően a piac fellendülésével béremelés következik, ezért még időben kapcsolt, és gyorsan megszívatta a nyugdíjasokat, nehogy már jó legyen nekik.

Lehet, hogy az élelmiszerek áfája – egyes élelmiszereké – valóban csökkent, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ma egy kiló kaliforniai paprika többe kerül, mint egy kilogramm csirkecomb. Az alacsony nyugdíjából ezt egy idős ember mégis hogy engedje meg magának? Rajtuk sem a GDP növekedése, sem pedig az új Puskás Stadion sem segít. Ha nem elég a nyugdíj, akkor bizony nem elég, és éhezés van hó végéig. Erre találta ki Orbán az Erzsébet-utalvány és újabban a rezsiutalvány osztogatását, hiszen ezzel elhiteti az idősekkel, hogy ő segít az elesetteken. Igen ám, de azok a pár ezer forintok az égvilágon semmire nem elegendőek, hiszen nem épülnek be a nyugdíjakba, mindössze választások előtt osztogatják őket.

A Fidesz és minden tagja tehát inkább kussoljon a nyugdíjasok ügyében, hiszen uralkodásuk alatt nem jobb, hanem rosszabb lett a legtöbb idős embernek ebben az országban. Hogy Gyurcsány mit csinált, vagy mit nem csinált, az már a régmúlt. Több mint 10 éve már annak, hogy Gyurcsány Ferenc a hatalom közelébe sem került, mégsem képesek másról beszélni a Fidesznél. Elég csak a számokat megnézni, és bőven elmondható, hogy nemigen van olyan területe a Fidesz nyugdíjpolitikájának, amire büszke lehetne. Az egy dolog, hogy mit gépeltettek le Manci nénivel, az meg megint más, hogy ezzel szemben mi a valóság. Mégegyszer elismételném annak, aki esetleg már elfelejtette: 2017-re közel a duplájára emelkedett a jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok száma.

Köszönjük, Fidesz!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.