Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Az utolsó meg kapcsolja le a villanyt, ‘oszt jónapot’

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Több mint egy évtizede külföldön élek, így nem a saját bőrömön követem a magyarországi eseményeket, de folyamatosan az az érzésem, mintha a szegény kisnyugdíjasok és a közmunkások lennének kikiáltva a rendszer fenntartóiként, mint Fideszre szavazó, csóró, megvezetett, tudatlan állampolgárok. Bezzeg ha tudnák, mi történik! Nem kétlem, hogy bőven van ebben is igazság, de sajnos ez szerintem egy sokkal komplexebb kérdés. Nem szoktunk túl sokat politizálni ha haza utazunk, most viszont kicsit „kérdezősködtem”, csak amolyan nem reprezentatív közvélemény-kutatást tartottam a környezetemben (van benne Kelet- és Nyugat-Magyarország és Budapest is), álljon itt néhány vélemény, név, városmegnevezés nélkül. Természetesen olyan is volt bőven, aki nem Fidesz-szavazó, itt csak a rendszert fenntartók által felsorolt indokokat sorolom fel.

1. Fiatal pár kisgyerekkel, mindketten diplomások, a lány tanítónő:

Szidják az egész rendszert, mert nem jutottak be a közeli oviba, mert borzasztó amit a tanárokkal művelnek, mert a fizetés nem elég semmire, mert novemberre kaptak időpontot a gyereknek az ortopédiára… Igen, tudják, hogy az egész ország Mészáros, Tiborcz és hasonszőrűek kezén van. De Gyurcsány meg eladta a külföldieknek. Akkor már inkább egy magyaré legyen, nem? Hogy magánrepülőzés, várba költözés, stb.? Hát mégiscsak a miniszterelnök! Az ország első embere! Az a baj a magyarokkal, hogy nem vagyunk büszkék magunkra. Miért vagyunk mi kevesebbek mint Amerika? Csak mert kisebb ország vagyunk? Ott is van elnöki különgép, Fehér ház, nem ez fogja csődbe vinni az országot. De legalább itt rend van: itt nincsenek migránsok, és a cigányok se kapják már agyba-főbe a segélyt, mint régen! Bevezették a közmunkát, legalább dolgoznak. Nekünk is alacsony a családi pótlék, de legalább nekik se adnak. Mi se azért vállaltunk gyereket. Ha meg dolgozol, van adókedvezmény. Meg CSOK. Csak az nem dolgozik, aki nem akar, még másodállásunk is van, alig győzzük…  Mi is nagyon gondolkodunk már a kistesón 🙂  … Bezzeg Gyurcsány…  Na jó, a stadionok tényleg nem kellenek. Költhetnék az iskolákra, leszakad a plafon… Rendszer szidásának fonala újra felvéve…

2. Középkorú orvos házaspár, két kamaszodó gyerek:

Eszünkben sincs másra szavazni. Az orvosi alapbér ugyan alacsony a nyugat-európaihoz képest, de az ügyeleteket vállalkozásra számlázzuk, van néhány óra magánrendelés is, és ezekből csak néhány fillér adót fizetünk a (már nem emlékszem, KATA vagy EVA, valamilyen női név volt…) adózásnak köszönhetően, ebből van pénz síelni, nyaralni, vadászni, a gyereknek különórára… Most építkezésen gondolkodunk. Akartunk külföldre menni, de a németeknél nagyon szigorúan veszik a munkaidőt, itt meg milyen rendes a főnök, mindent elnéz, csak el ne menjünk… Az egészségügy rohad, ez tény, de azért nem olyan vészes ez ahogy a tv beállítja, tudod, hogy mindent felfújnak…  Ha meg többen mennek magánba, abból nekünk is csak több pénzünk lesz. Egyébként is, a magánban nincs paraszolvencia, ezt akarták, nem? (Jó, ha majd nyugdíjasok leszünk akkor biztos mi is szívni fogunk, de hol van az még…, akkor majd lehet, hogy a spanyol tengerpartra költözünk)    A nagyvárosban ahol élünk, minden épül-szépül, a gyerekeknek a legjobb iskolákba sikerült bekerülni, ahol még van jó tanár és színvonalas tanítás, ami pedig hiányzik, azt a különórákon bepótolja. Nagyon helyes a nyelvvizsga követelmény az egyetemre, elvégre egy diplomásnak illik legalább egy nyelvet beszélni. Különben hogy képzi magát? Ha van elég esze egy egyetemet elvégezni, akkor egy középfokú nyelvvizsga sem nagy kunszt. Aki meg melegedni jár az egyetemre arra meg nincs is szükség. Amúgy meg csökken a gyereknek a konkurencia a felvételin… És hol van olyan nálatok, hogy külföldi nyelvtanulást fizet a kormány mindenkinek? Na ugye. A gyerek meg, ha itt mégis beüt a krach, majd megy külföldre. Lesz hozzá nyelvtudása, jó diplomája és pénze is.

3. Szomszéd néni, nem tudom mekkora nyugdíjjal:

Migránsok? Engem nem zavarnak, a gyerekeim is azért mentek külföldre, hogy jobb legyen nekik, hát ide is csak azért jönnek. Nekem is jó, nem tudom miért bántják mindig a nyugdíjasokat. Voltak itt sokkal rosszabb idők is, volt mikor enni se nagyon vót mit. Meg a fiam, mikor Gyurcsány volt, munkanélküli volt, azért ment el innen. Most meg azt mondják, hogy munkaerő hiány van, mondom, is, hogy jöhetne vissza, de nem akar… Megterem itt a kertben a zöldség, van egy pár gyümölcsfa is, meg néhány tyúk… hál’istennek tojást nem kell vennem. Hát, nagy a drágaság, az biztos, de nem kell mán nekünk semmi, mire költenénk? A gyógyszert meg tudom venni, ruhát, cipőt én már nem veszek, kitart ez ami van. Az autót eladtuk, minek az nekünk, a buszon, vonaton ingyen utazunk. Ha megyünk az onokákhoz, a gyerekek megveszik a repülőjegyet, meg mindent, arra nekem nem kell költenem. Hogy nincs a kórházban légkondi? Hát itthon sincs kedves, mégis megvoltunk eddig is. Hát nyáron meleg van, télen meg hideg (nevet). De a nővérkék, meg az orvosok rendesek. Én a fiatalokra szavazok, övék a jövő (úgy tűnik, van akiben mély nyomokat hagyott, hogy a Fidesz a „fiatal” demokraták szövetsége néven futott…, a nénihez képest meg OV is fiatal…)

4. Nyugdíjas, jó színvonalon élő értelmiségi házaspár:

Nem jó ez a rendszer,  de ha más lenne, az se lenne jobb. Képzeld el, lenne egy kormányváltás.Tök mindegy DK, MSZP, LMP, ne adj isten Jobbik… Megkapnák a kiürített kincstárat, ezek meg ott tennének keresztbe az új kormánynak, ahol csak tudnak. Volt már itt ellenzékből kormányzás… Azt hiszed itt majd nagy vagyonelkobzások, meg felelősségre vonások lesznek? Majd odadobnak koncnak egy-két szerencsétlent aki kiesett a pixisből, a nagy halaknak úgysem lesz bajuk. Az csak forradalommal lehet, ha itt elkezdenének gyújtogatni, rombolni. Azt meg senki sem akarja… Na de visszatérve… az új kormány meg kezdené azzal, hogy adót emel, hisz bevételből lehet csak fejleszteni. Az egykulcsos adó megszűnne, a fiam, aki vállalkozó (semmi köze a NER-hez), és hál’istennek jól keres, fizetné meg az árát, őt adóztatnák halálra. Nem, nem érdekli a közoktatás, neki magániskolába járnak a gyerekei. Az egészségügy se érdekli, meg tudja fizetni a magánrendelést, a legjobb orvosokat. Rendes gyerek, segít nekünk is ha orvos kell, csak szóljak. Tudom, tudom, sok a szegény, hát segíthetne nekik az állam, nem stadionokra kellene költeni, lenne ott pénz. De az adórendszerhez ne nyúljanak.

5. Fiatal pár, pénztáros/burkoló, még nincs gyerek:

Nem nézünk Híradót, nem olvasunk újságot. Minek? Ami fontos, valakitől úgyis megtudjuk, a politika meg nem érdekel. Nekünk most jó, Zolinak sok a munka, egymásra ajánlanak az építkezésen. Meg munka után szokott kicsit feketézni is. Tudod, elvállalja a kis munkákat, amire amúgy nehéz embert találni. Neki meg pont jó, tudja csinálni este meg hétvégén. Most is Horvátországban nyaraltunk. A gyerek még ráér, meg lehet, hogy kimegyünk mi is Németbe…

6. Nyugdíjas házaspár átlagon felüli nyugdíjjal:

Mindig ez a migráns/Brüsszel/Soros… nem értem. Minek mondják ezt a sok hülyeséget? Hát az Uniótól van a pénz, abból épül-szépül a kisváros ahol élnünk. Ha meg azt nézzük, IV. Béla meg telerakta az országot migránsokkal, arra meg büszkék vagyunk, mert nagy magyar király, nem? A törökök sem barátságból nyaraltak nálunk vagy 150 évig, most meg Erdogán a nagy haver… Ez mind csak duma, de megmondta Orbán, nem azt kell figyelni amit mond… Ez a politika, ezek mindig hazudnak. Gyurcsány be is vallotta, az lett a veszte.

De azért azt el kell ismerni, hogy Orbán alatt lett a sok fejlesztés. Mennyi mindent építettek itt nálunk is, meg mikor mi mentünk nyugdíjba, még el kellett dönteni, hogy  fizetés vagy nyugdíj… most meg lehet dolgozni nyugdíj mellett is… ha fiatalabb lennék és még bírnám, ez milyen jó lenne, nem? A háziorvos nagyon kedves, rendes, és a kórházban sincs itt semmi gond, mindig kedvesen fogadnak minket. (Mondjuk néhány szakrendelésen kívül nem kellett még soha sehova menni, nem feküdtek bent hosszabb ideig, nem volt szükség komolyabb beavatkozásra vizsgálatra…) Az akadémikusok meg kiállhattak volna magukért. A nyugdíjasokért meg az orvosokért, tanárokért se áll ki senki. Menjenek tüntetni, ha nem tetszik valami. Mikor mi sztrájkoltunk akkor se jött az akadémikus úr. Láttad mi lett belőle decemberben is, semmi. Azért nem olyan rossz itt a többségnek. Gyurcsány még a 13. havi nyugdíjat is elvette. Jó, ezek se adták vissza, de azért mindig van kis kiegészítés, utalvány…  Jó, nem szorulunk rá, de ha adnak fogadd el, nem? Meg adják a kisnyugdíjasnak is, segítenek vele mindenkinek. A templomot is milyen szépen felújították.

7. Családsegítő szervezetnél dolgozó férfi:

Mit akarsz ezektől (cigányokról van szó). A nevét se tudja rendesen leírni. Ha kap egy levelet valamelyik hivataltól, hogy ‘ezen a napon szíveskedjen befáradni ilyen meg ilyen célból az irodába, és hozza magával személyi igazolványát, stb.’, na már rohannak is hozzám, mert nem értik, hogy most mit kell csinálni. Gondolod, hogy akkor a te kinyomtatott vackodat (Nyomtass te is újság) majd megérti? Mondjuk a kályhában elég, fűteni még jó lesz, hehe. Jöhet itt akármilyen újság, politikus, tájékoztatás. Vitaműsort akarsz a tv-be? Pártprogramot, átlátható gazdasági elemzést, valódi költségvetést? Azonnal átkapcsol az Izaura tv-re. Ezekhez csak tőmondatokban lehet beszélni. Soros, migráns, nemhagyjuk, mimagyarok. Orbán egy zseni. Ezek azt hiszik, ő  a megváltó. Beszélsz itt ellopott milliárdokról? Ha a te politikusod  nem hoz több krumplit, és nem mondja, hogy majd ő megmenti – kitől is? Orbán már megmentette a migránsoktól, Sorostól, az oroszoktól… ti meg ettől a szent embertől akarjátok megmenteni??  Itt nem lesz változás. Te az ellenség vagy, nem a megmentője. Oktatás? Leszarja az iskolát, a tanár nem barát, hanem ellenség, aki csak szekálja őket, mert a gyerek nem tanul, nincs felszerelése, felesel, verekszik. Megnevelni bezzeg ő sem tudja… Én lesz..om, se kutyám, se macskám. Nekem már mindegy. Én már régóta nem járok szavazni, fel kellene ezt mindet akasztani. Arra azért elmennék (nevet).

8. Egyetemista srác:

Igazatok van, de itt nem lesz kormányváltás, akárki akármit csinál. Ezek bebetonozták magukat. Ha mégis valahogy leváltanák őket, akkor az új kormány úgyis belebukna: üres kassza, ki tudja milyen feltételekkel titkosított szerződések, csökkenő EU támogatások, nulla innováció a gazdaságban… mégis mi a fenét tudna csinálni? itt mindenki a csodára vár. A Fidesz szavazó sértődötten mutogatna, hogy na ugye, ezek se tudnak semmit csinálni, az új kormányra szavazó lelkesedése meg hamar lelohadna amint elkezdenének adót emelni, meg rájönnének, hogy attól, hogy másik kormány van, nem keresnek többet és varázsütésre a kórház meg az iskola se csinosodott ki, és a zsákfaluba se települne semmilyen cég a választást követő héten munkát biztosítani. Mi a fenéből lenne itt hirtelen béremelés, nyugdíjemelés, kórházi felújítás, roma felzárkóztatás? 4 év után nem kétharmad, hanem az egész ország ismét a Fideszre szavazna… Szerinted kit érdekel, ki hiszi el, hogy majd 10-15 év után lesz hatása a mostani megszorító intézkedéseknek?? Hogy majd a gyerekednek már jobb lesz? Na ezért húzok én el innen a fenébe, csak legyen meg a diplomám. Az utolsó meg kapcsolja le a villanyt, ‘oszt jónapot’.

Ezek azok a családi, baráti, ismerősi körből származó szösszenetek, amiket két hét alatt sikerült összeszedni. Amint kiderült, nem tipikusan abból a szavazó rétegből, amit mindenki okol a rendszer fenntartásáért. Itt sokkal mélyebben gyökerezik a probléma, nem csak a néhány ezer forintos Bözsiutalvánnyal vagy krumplival lehet szavazatot vásárolni. Értelmes, tájékozott emberek, megfontolt döntés alapján szavaznak a rendszerre, vagy el sem mennek szavazni, mert valamilyen módon mindenki profitál, anyagilag vagy „migránsilag”, de úgy gondolja, hogy jó neki. A többi(t) meg nem érdekli. A szomszéd tehene meg nyugodtan megdögölhet. Lehetőleg a füve is száradjon ki – jó magyar szokás szerint. Na ez az, ami Hungarikum, nem az ágyas pálinka…

B. Edit

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.