Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A kék bálna és az Amazonas

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Drága szép kedves jó Bencsik úr!

Magának még nem írtam annyi nyílt levelet, mint már sok kollégájának, azaz helyesbítek: magának még egyetlen levelet sem írtam. Ez az első. Ezért kezdem ilyen udvariasan. Meg azért, hogy ne rohanjon el sikoltozva a nyomdafesték. Ígérem, rövid leszek.

Igazából csak azt szeretném kérdezni, tudja –e, hogy a Föld, ha mégoly szépen megszemélyesíthető is egy focilabdával (örökös Vezérünk, Határvédő Szent Viktátor legnagyobb örömére), akkor sem áll kizárólag esőerdővel borított területekből. Ezt amúgy csak azért kérdezem, mert legfeljebb ennek a tévhitnek fényében lehetne elbagatellizálni az égő esőerdőket. Mármint akkor, ha tényleg annyira elképesztően baromi sok lenne belőlük. Viszont valójában a Föld felszínét legfőképp víz borítja. Tudja, Bencsik úr: óceán, tenger, folyam, folyó, patak, tó, közúti kátyú, kinek mi jut belőle.  Kerekítés híján ez 70,8%-nyi vízzel borított részt jelent a Föld felszínén, ami 361 126 400 km² nagyságú területnek felel meg. A szárazföld ezzel szemben csak 29,2%, azaz 148 939 100 km² nagyságú. Na ezen égnek az esőerdők, amiket úgy mellesleg nem véletlenül neveznek a Föld tüdejének. Ugyanis, ha nem marad esőerdő, hamarosan nem marad oxigén sem. Tudja, Bencsik úr: azt lélegezzük. Nem csak a libsik, hanem maga is. Persze leszokhat róla, hogy ezzel is bosszantsa a sok patás ördögöt, és hogy felettébb szuverén legyen… váljék kedves egészségére. A magam részéről jobban sajnálnám például a kék bálnákat, vagy a bohóchalakat, vagy azokat a rusnya jószágokat a Mariana-árok alján, amik úgy néznek ki, mintha valami rémálomból bújtak volna elő. Igen, tudom, ők a vízben úszkálnak, és kopoltyúval lélegeznek, de képzelje, Bencsik úr, ha a Föld légkörében megcsappan, netán elfogy a felhasználható oxigén, az hamarosan kihat a vízi élővilágra is. Ezt hívják ökoszisztémának. Azt pedig, hogy az ökoszisztéma csak a jajveszékelő bukottbaloldalnak és a környezetvédő genderhippiknek fontos, azt kéremszépen f@szságnak hívják.

És ha már itt tartunk, egy kérésem lenne az oktatásügyért épp felelős akárkicsodákhoz: vizsgálják már felül, mit tanulnak a tanköteles emberi erőforrások környezetismeretből, és ha ugyanazt, amit a drága szép kedves jó Bencsik úr, akkor sürgősen kövessenek el harakirit. Mármint ne a diákok.

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.