Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A diktátor már csak magának építkezik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ismét csak kiderült, hogy a felúcsti kisvasút veszteséges. Fennállása immár negyedik évében, és egyre inkább. Bruttó 857 millió forintba került, amelyből az EU 600 millió forintot fizetett. Már akkor, 2015-ben is pontosan lehetett tudni, hogy veszteséges lesz a kisvasút, mégsem lehetett már semmit sem tenni. A megépítést követően maga az EU is küldött szakembereket, hogy megvizsgálják mennyire volt jó befektetés az a 600 millió forint, amit Orbán egyik agyatlan álmára szántak, de noha nem voltak odáig a kisvasúttól, a pénzt nem kérték vissza. 2016. április 30-i indulása óta minden évben veszteséget termelt a kisvasút, vagyis soha az életben nem fogja visszahozni a megépítés költségét sem, és pláne nem fog soha az életben hasznot hozni.

2018. július 1. és 2019. június 30. között a jegyértékesítésből 14,85 millió forint bevétel folyt be, a kisvasút üzemeltetése viszont 20 millió forintba került, azaz az elmúlt évben 5,15 millió forint veszteséget termelt a vasút. 

Ezt pontosan lehetett előre tudni, mint ahogy azt is, hogy egyetlen milliárdos hazai stadion sem fogja soha a büdös életben megtermelni még csak az építési költségeket sem. De ez nem számít, ezekbe a dolgokba pont azoknak nincs beleszólásuk, akik egyébként azt fizetik. Mondja meg nekem valaki, mi szükségünk van egy több mint 100 milliárd forintos sportcsarnokra? Ki a büdös francnak hiányzik az? Ahelyett mondjuk foglalkozhatna azzal a kormányzat, hogy tesz valamit azért, hogy megkezdődjön a beígért budai szuperkórház felépítése. Arra ugyanis valóban szükség lenne, hiszen évente több mint 24 ezer ember esik áldozatul ennek a rendszernek.

Persze önmagában még ez sem lenne elegendő, hiszen az épületet meg kellene tölteni orvosokkal, nővérekkel és eszközökkel is, amik biztosíthatnák a betegek ellátását. De ha mondjuk a kormány hozzákezdene – nem érdeke persze –, akkor egyszer talán beérnénk legalább a saját régiónkat, és nem azon versenyeznénk, hogy Ukrajnában vagy Magyarországon amputálják több ember lábát úgy, hogy az elkerülhető lenne. Ez azonban egy olyan álom, amelyet keresztény nemzeti kormányunk, pontosabban Orbán Viktor nem támogat. Az ő álmai kert végi stadionokban és milliárdos sportcsarnokokban valósulnak meg, nem pedig az egészségügy helyreállításában. Elég csak megnézni azokat az adatokat, amelyeket a KSH nemrégiben kiadott, a Válasz Online pedig részletesen elemzett:

Először esett be a GDP 7 százaléka alá az egészségügyre fordított kiadás a KSH adatai szerint. A 6,9 százalékból is mindössze 4,8 százalékot áll az állam, a többit a betegek fizetik. Fekvőbetegként 10 forintból egyet, járóbetegként négyet, a patikákban pedig hatot a biztosítottak állnak – legtöbbször készpénzben.

Ez a terve Orbán Viktornak. Az egészségügyet lélgeztetőgépen tartva eltüntetni a gazdasági szempontból káros, csak bajt jelentő időseket és betegeket a Föld színéről. Eszköz- és orvoshiány jellemzi a hazai kórházak elég nagy hányadát, miközben aki még túl szeretne élni egy tüdőgyulladást, és meg is teheti, az a magánellátásba menekül. Noha Kásler, valamint korábban Balog állandóan arról beszélt, hogy az Orbán-kormány hihetetlen pénzekkel támogatja az egészségügyet, valamint végre megbecsüli az ottdolgozókat, a valóság persze egészen más. Hiszen ha annyira teletömik az egészségügyet, mégis miért romlik a színvonal? Miért hal még mindig meg legalább 24 000 ember évente, akik egyébként gyógyíthatóak lettek volna?

A kormány egész egyszerűen hazudik. Ebben is, mint ahogy szinte mindenben. A rezsicsökkentés hazugság, az egészségügy rendbetétele hazugság, az oktatás helyreállítása szintén hazugság. Soroljam még? Amire nincs szükség ebben az országban, az megépül, amire viszont valóban szükség lenne, arról csak álmodhatunk. A gond már csak az, hogy a kormány ezeket a döntéseket a mi pénzünkből és a mi kárunkra hozza. A felcsúti kisvasút mindössze egy a több száz gusztustalan döntés közül, amellyel Orbán teljesen hülyének nézte a magyar adófizetőket. Az EU nem vonta ezért őt felelősségre, a magyarok azonban még megtehetik. Az önkormányzati választások jó alkalmat teremthetnek arra, hogy az emberek megmutassák, elég volt az ország kifosztásából.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.