Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Szent Jobbot minden magyarnak!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Még az őszi választások előtt. Mert ha esetleg a főváros „elesne” a FIDESZ számára azon a választáson, akkor még mindig ott van a vidék. A tanyavilág. A zsákfalvak. A munkahely nélküli, ám ünnepélyesen felavatott zászlótartós Ózd. Meg a Fertő-tó környéke, ameddig még nem üldöznek el onnan is minden helybélit. Úgy tűnik, ez lesz a következő „pocsolya”, ami kell valakiknek. A reménytelen szegénységben tengődő BAZ megye. Az utak mentén kapirgáló közmunkások, akiknek még csodás rezsi-ajándékutalvány sem jár, kampány ide vagy oda, kilenc kemény ezer forint formájában. Három hónapra elosztva. Jön még hozzá egy kis száraztészta is, biztos vagyok benne, amikor majd a nagyok elindulnak országjárni. (Vajon a Szent Jobb előtt vagy után fognak kullogni?)

Hihetetlen, de megjelent: 70 millió forintot kap valaki „az 1938-as Szent Jobb ereklyeszállító díszkocsi rekonstrukciójának befejezésével felmerülő költségek biztosítása érdekében”.

Tetszik érteni, ugye? Ennyi kell a befejezéshez. Az elkezdéshez vajon mennyit adtak – közpénzből? És abból ki mennyit talált a saját számláján, zsebében jutalék, jatt, vagy bármi egyéb jelszóval? És mit kell írni ilyenkor egy banki átutalás közleményébe? „Kölcsön visszafizetése”? Egyszerűbb a kp, borítékban, vagy fideszes zacsiban. Tényleg, vajon hogyan működik ez a mindennapokban?

Szóval, Szent Jobb. Feltételezem, gyorsan útnak is indul majd a felújított, múzeumba való járgány, hogy eljusson mindenhova, ahol amúgy is csak a királyi TV-k, kormánypárt tulajdonában lévő újságok és egyéb, gyűlöletre és nagy magyarságra, ezeréves kereszténységre és hasonlókra apelláló agymosás van. Majd kísérik, hatalmas költségű ünnepeken  álszent  papok (tisztelet a kivételnek, ha van), és ima előtt-után-közben elmondják, hogy mindez kinek köszönhető. Egy személynek, természetesen, meg hát a KDNP-nek, amelyik, bár nem létező valami, továbbra is számít a híveire a választásokon. Mert ott a helye annak a „pártnak” a  hatalomban. Tényleg?

A Szent Jobbhoz nemigen értek, a 70 millió forinthoz sem, még a jutiról sincs fogalmam. És tudom, hogy a többszöröse megy külföldre, akárhova, hozzájárulás formájában: mondjuk, egy kórház építéséhez. Az is vérlázító. Mert mindeközben a 2010-ben még Európa egyik legkorszerűbb kórháza, a Honvéd, mára olyan betegellátási, szakmai és anyagi hiányosságokkal küzd, hogy a rémlista elejére fog kerülni hamarosan. Mennyi gyógyszert lehetne biztosítani ennyi pénzből akár csak néhány kórháznak? Mennyi szappant vagy WC-papírt – ami már a látogatói WC-kben sincs, nemhogy a betegeknek? Igaz, orvos sincs, műtét sincs, miért pont higiénia lenne? A többi kórházról elég csak fényképeket megnézni, és máris arra gondol az ember, jobb az árokban örök nyugalomra hajtania a fejét.

Tényleg annyira fontos a látszat-tevékenység és a teljesen indokolatlan költekezés akkor, amikor közelít a tél, emberek fognak megint megfagyni az utcákon és aluljárókban, amikor a kirakatokat csak azért nézzük, hogy tudjuk, mi az, amit nem tudunk megvenni?

Természetesen nem. Mert ami fontos, az az, hogy nyerni kell a helyhatósági választásokon. Bármi áron narancsba kell borítani a térképet, A hetven millió (plusz amiről nem tudok, az előleg, mondjuk) semmi azokhoz a milliárdokhoz képest, amik amúgy naponta röpködnek olyan célokra, amikhez semmi közük azoknak, akik ezeket a milliárdokat adó formájában befizették az államnak. Attól még nemhogy nem elfogadható, hanem egyszerűen agyrém. Minden elfecsérelt forint, ami lehetetlen dolgokra lett elherdálva.

Ez csak egy eszköz a sok közül. Gondolom, látványos lesz a felújított szent jobb-mobil is. Később majd megtudjuk, mennyit kell fizetni a fenntartásáért, üzemeltetéséért, a benzinért. Szintén a Közlönyből, utólag. Vajon minden benzinkútnál ingyen tankolhat majd, mint Mari néni, Józsi bácsi és családjuk, mondván, majd a pártállamkormány  kiegyenlíti a számlát?

Nyertes választások lezsírozva, mint a felújított autó alkatrészei. Mikor nyílnak már ki a szemek és agyak, és veszik észre az állandó átverést és szemfényvesztést a valódi cselekedetek mögött? Mi kell ehhez még???

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.