Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Fagylalt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bomba meglepetés Szekszárdon. Bomba Gábor az ellenzék polgármester-jelöltje.

Már tavaly (tavalyelőtt?) fölfigyeltem egy furcsa eseményre, amely Szekszárdon történt. A nagy hagyományokkal rendelkező, a megyében elsőnek tartott Garay Gimnázium egyik tanulóját kérdőre vonta az igazgatónő, mert egy sokak által ismert film egyik jelenetét, amelyben Hitler tajtékzik a vesztes háború miatt, átírta; a film jelentei alá olyan szöveget írt, amely a gimnáziumra vonatkozott. Magam is átnéztem a filmrészletet, az enyhén szatirikus szöveget pedig nagyon mulatságosnak találtam. Ha én lettem volna az igazgató, a diákot megdicsértem volna, és belenéztem volna a görbe tükörbe, megállapítandó, hogy van-e alapja a filmben elmondottaknak.

Az igazgatónő azonban megsértődött, a fiút behívatta az igazgatói irodába, és egy másik tanár (a tanuló osztályfőnöke) társaságában másfél óra hosszat faggatták, kényszerítették annak beismerésére, hogy az egész az ő műve. A fiú tagad, sír (15-16 éves), majd feladja, és aláírja a papírt. Közben megtudjuk a cikkből, hogy fiút nem hallgathatták volna ki szülői jelenlét nélkül, mert KISKORÚ!!! A szülők, jogosan, tiltakoznak.

Itt véget is érhetne az eset, néhány tanáron és diákon kívül a kutya sem tudna az egészről, pár hét alatt mindenki elfelejtené. Az igazgatónőnek azonban mindez nem elég. Ő villámlani, dörögni akar. Írtam már magamról, hogy nem tehetek róla, gyorsan asszociálok. Most épp Shakespeare Szeget szeggel (vagyis kettős mérce) című alkotása jut eszembe:

…Ha a földi nagyurak
mind villámot szórni tudnának,
hát Jupiternek nem volna nyugalma,
mert minden csip-csup tisztségviselő
az eget használná, villámlana,
folyton villámlana.

(Mészöly Dezső fordítása)

A gyereket kényszerítik, hogy hagyja el az iskolát. Gyámság alá akarják helyezni. A gyámügyi hivatal környezettanulmányt végez a család otthonában. Minden rendben találnak. A fiú Bonyhádon folytatja tanulmányait. Ilyen esetben az a szokás/követelmény, hogy utána küldik a hiányzásait, érdemjegyeit. Kiderül, hogy túl sok a hiányzása az elektronikus napló szerint. Olyan napokra is hiányzást írnak be, amikor a tanuló felelt, illetve a füzetében jegyzeteket készített az óráról. Tehát nyilvánvaló csalást követett el valaki az iskolában. Ennek azonban nincs következménye, holott ez nyilvánvaló okirat-hamisítás.

Ákos, a „bűnös” később leérettségizik, egyetemre kerül. Már megint minden a feledés homályába merülne, az igazgatónő azonban még mindig kevesli a villámlást-dörgést, újra fölkavarja a már leülepedett szart, ügyészségi följelentést tesz.  Mindez pár héttel ezelőtt. A média felfigyel, riportot készítenek a fiú apjával. Újra elmondja, mit kellett elszenvedniük az ügy kapcsán. A város lakói fölfigyelnek a riportra… és nem várt fordulat történik. Az apa az ellenzék polgármester-jelöltje lesz .

Nem tudom, mi lesz a választás végeredménye. Ezt majd a szekszárdiak döntik el. De úgy érzem, hogy ez az az eset, amit úgy jellemeznek, hogy „a fagylalt visszanyalt.

Ha viszont nyer Bomba Gábor, szerintem első útjának az igazgatónőhöz kellene vezetnie, kezet csókolnia, elhalmoznia ajándékokkal, mert a „villámszóró” hölgy „segítsége” nélkül nem valószínű, hogy jelölték volna.

Vadász

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.