Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem minden család gyermekének jár minőségi oktatás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt: az igazgatóság nagy feladat és komoly felelősség, hiszen a tantestületen múlik az, hogyan neveljük, oktatjuk gyerekeinket. 

Mint fogalmazott, mindenki merjen nagyot álmodni, minden igazgató alakítsa ki azt az oktatási profilt, amelyben minden diák minőségi oktatáshoz juthat. Minden gyerek kincs, és mindegyiknek ugyanaz a minőségi oktatás jár – hangoztatta Hajnal Gabriella.

Ezek a mondatok tegnap hangzottak el egy – Kásler Miklóssal közösen tartott – sajtótájékoztató keretében. Mondják ezt úgy, hogy pontosan tisztában vannak azzal, hogy a különbség egy gazdag és egy szegényebb sorsú család gyermekének oktatása között egyre szembetűnőbb. Ma már nem arról van szó, hogy az extra órák és a nyelvoktatás miatt egy gazdag család gyermeke több lehetőséggel indul az életben, hanem arról, hogy egy szegényebb család gyermeke ma már szinte csak álmodhat egyetemi oktatásról. Ha ugyanis Budapesten, vagy bármely egyébb nagyobb város egyetemén szeretne tanulni – amihez kezdésként diákhitelt vesz fel – egyre borsosabb lakbért kell fizetnie. Ez azonban sokszor nem fér bele a családok költségvetésébe, ezért diákmunka után kénytelenek nézni.

Ha szerencséjük van, találnak valamit, azonban még ennie is kellene a hónapban, arról már nem is beszélve, hogy ha nem szeretnének szociálisan eltávolodni a társaiktól, akkor jó lenne havi pár ezer forint arra is, hogy hétvégenként talán még el is tudjanak menni szórakozni. Ez sok család számára lehetetlen feladat, ezért még csak nem is vállalkoznak arra, hogy gyermeküket kitegyék ennek, hiszen tudják, jelen állás szerint képtelenek azt finanszírozni. A fent felvázoltak azonban már a felsőoktatás helyzetét mutatják be – amelyet nemrégiben az MTA-t beszántó Palkovics kapott meg ajándékba Orbán Viktortól -, érdemes megemlékezni az egyetemet megelőző időszakról is.

Ma egy átlag gyermek valamelyik állami iskolában kap helyet, ahol kénytelen szembesülni az egyre romló oktatási rendszerrel. A tanárok sokszor felkészületlenek, vagy egyszerűen nem valók tanárnak. Ahelyett ugyanis, hogy a gyermekeket megtanítanák tanulni, megpróbálják őket a saját normáik szerint nevelni, miközben ehhez semmi joguk. Politizálnak órán – ez értelmes keretek között, vitaindítónak még elfogadható lehet -, utasítják, megmondják a gyermeknek, hogy miről mit gondoljon. Erre még rátesz egy lapáttal a nemzeti tanterv, a nemzeti tankönyvek tartalma, valamint a hatalom által kihelyzett igazgatók diktatúrája. Ezen gyermekek lehetőségei már azelőtt beszűkülnek, mielőtt belevágnának a nagybetűs életbe. Ma egy szegény család gyermekét hátrányosan megkülönbözteti az oktatási rendszer.

Persze ezzel tisztában van a hatalom is, ezért hát arra építve, hogy a menekülő családok – akik pénzügyileg megtehetik – szinte bármit megtennének, hogy gyermekük a legjobb, európai szintű oktatást kapja meg, sorra hoznak létre elit iskolákat. A sorban az egyik első ilyen az International School of Debrecen, amely ugyan nagyrészt közpénzből épült – 4 milliárd forint – mégsem a köz, hanem a gazdag családok számára. Hogy miért mondom ezt? Lássuk a HVG által megszellőztetett adatokat:

A jelentkezés díja százezer forint lesz, de aggodalomra semmi ok, hiszen az iskolába integrált óvoda már 2,3 millió forint / évért elérhető lesz (szigorúan euróban!), míg egy iskolai tanévért 4,7 millió forintot kell a büszke szülőknek letenni.

A minisztereken, képviselőkön és egyéb NER-tagokon kívül vajon ki képes ilyen költségeket kifizetni? Elárulom, senki. Ez pontosan számukra, esetleg a befogadott bűnözők, mint pl Gruevski rokonai, vagy családtagjai számára épült. Ott nem kell értelmetlen baromságokat bemagolni, mint egy szegényebb, de legalábbis átlagos magyar család gyermekének. Ott már konkrétan európai nevelés folyik majd, hogy aztán – vélhetően – a következő fiatal demokratákat ki tudják nevelni. Még maga a NER is tisztában van azzal, hogy az az oktatási rendszer, amin a Káslerhez hasonló zsenik dolgoznak, színvonalon aluli.

De a külvilág számára mégis azt a látszatot próbálják kelteni, hogy nincs ott semmi gond, sőt, a nemzeti kormány egyik fontos kitűzött célja az, hogy minden magyar gyermeknek ugyanazt a minőségi oktatást biztosítsa. Ez persze büdös nagy hazugság, amivel mindenki tisztában van, akinek gyermeke van. Az oktatás színvonala – már óvodától kezdve – olyan szinten romlik évről-évre, hogy egyre több család gondolkozik el azon, hogy külföldön alapítson családot. A diktatúrákhoz hasonlóan az elit saját iskolákat hoz létre a csemetéik számára, miközben annak költségeit velünk, adófizetőkkel fizettetik meg. Emellett még van pofájuk az emberek arcába hazudni és azt állítani, hogy nincs különbség gyermek és gyermek között. De bizony van, méghozzá egyre nagyobb különbség. Ennek a következményeit egyelőre csak megbecsülni lehet, mindenesetre az már most is látható, hogy Orbánnak buta, képzetlen emberekre van szüksége a hatalma fenntartásához, mindent meg is tesz ennek érdekében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.