Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rezsicsökkentés: a magyarok meglopása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rezsicsökkentés. A szót ma már mindenki ismeri és sokan bőszen hisznek is abban, hogy ez egy olyan nagyszerű döntés volt a kormány részéről, amelynek köszönhetően háztartások százezrei spóroltak meg komoly pénzeket. Ezzel kampányoltak annak idején Orbánék és a mai napig is sikerként emlegetik, noha egyre többször bizonyították már be szakértők, hogy az egész egy szemenszedett hazugság. De ahányszor előáll ezzel valaki, az ellenzék kerül szóba, vagy csak egyszerűen Gyurcsány Ferenc, aki még a 13. havi nyugdíjat is elvette – noha ezt az Orbán-kormány sem hozta vissza azóta sem – és amúgy is mocskos szocik. A Népszava megkeresett több, a szakmában jártas elemzőt is, akik konkrét számokkal támasztották alá azt, hogy az Orbán-kormány hazudik.

Miközben a 2014 április 1-i 6,5 százalékos mérséklés óta a hazai tarifa nem változott, az európai tőzsdei ár jóval hosszabb ideig állt akkori szintjénél olcsóbban, mint drágábban. Ez óhatatlanul a lakossági gázt az oroszoktól a piaci árhoz közeli szinten megvásárló állami MFGK-nál okoz többlethasznot.

Vagyis a magyarok többet fizetnek, mint a környező országok közül a legtöbb. Van magasabb ár – például Németországban -, azt tudatosan vállalták a németek, hogy a fenntartható energiára állhasson át az ország. A rezsicsökkentés ugyanis azt jelentette, hogy befagyasztották a gázárakat, viszont – mivel azóta a nemzetközi piacon jóval olcsóbban lehet gázhoz jutni – azóta a magyar felhasználók jócskán ráfizetnek erre a nagyszerű kormányzati rendelkezésre. 2018-ig az MFGK-nál 100 milliárd forint gyűlt össze, ami csak és kizárólag a túlárazott gáznak köszönhető. Amennyiben a rezsicsökkentést megszüntetnék, ma feleannyit kellene fizetni egy köbméter földgázért. A Népszava megemlítette azokat az adatokat is, amelyeket még tavaly Tóth Bertalan, MSZP-s képviselő perelt ki az MVM-től, miszerint:

Az állami nagykereskedő már 2014-ben a hatóság által „elismertnél” olcsóbban vette az oroszoktól a gázt, ezen is extra nyereséget elérve. Mindez értelemszerűen a lakosság zsebéből húzta ki a pénzt: a szocialisták számításai szerint csak 2017 végéig családonként mintegy 70 ezer forintot.

És hogy mit tesz ezekkel a pénzekkel az Orbán-kormány? Természetesen szavazatot vásárol. 2018-ban a választások idején 12 ezer forintos gázárkedvezményt juttattak el az emberekhez, aminek a szűkös körülmények között élők persze nagyon örültek. Nem tudták ugyanis, hogy végső soron ezt a pénzt ők maguk fizették be akkor, amikor a rezsicsökkentés miatt drágábban kénytelenek hozzájutni a földgázhoz. A Fidesz persze ezt csinálja évek óta, közpénzből vásárol szavazatokat magának, ami egy demokratikusan működő országban törvényellenes lenne, idehaza azonban ennek sincs semmi akadálya.

Amit 2018-ban meghúztak, azt megtehetik most is, hiszen hamarosan önkormányzati választások lesznek. A rezsicsökkentett gáz miatti állami bevételből jócskán maradt még a tavalyi szavazatvásárlás óta, ezért nincs semmi akadálya annak, hogy az Orbán ismét „megajándékozza” a magyar családokat. És vélhetően úgy, mint tavaly, úgy idén is gond nélkül fog működni a csel, hiszen ezekhez a szegény helyzetben lévő családokhoz vagy el sem jut a rezsicsökkentés valóságáról szóló információ, vagy egyszerűen igényük sincs arra, hogy megértsék azt. Ide jutott ez az ország, a magyarok nagy hányada ma már annak is örül, ha a tőle lopott pénzből valamennyit visszakap könyöradományként. Szomorú ez az egész.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.