Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És erre a pénzügyi fedezet is megvan?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hódmezővásárhelyen is beindult a kampány. Lázár János városában Márki-Zay Péterrel szemben függetlenként indul Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. Erre a pozícióra még Lázár János nevezte ki 2014-ben, majd 2018-ban Semjén Zsolt javaslatára kinevezését 2020 nyaráig meghosszabbították. Nem mellesleg 2010-től a Fidesz-KDNP frakció tagjaként vesz részt az önkormányzati munkában. Hogy akkor mégis mi ez a független indulás? Talán abban bíznak, hogy Márki-Zay Péter sikerét követően a Fidesznek is bevállhat az, ha jelöltjüket függetlenként indítják.

Grezsa a már jól megszokott fideszes módszerrel, konzultációs íveket töltetett ki a város lakóival, mely íveket állításuk szerint, 5124-en ki is töltöttek. A helyi fideszes lap, a vasarhely24 cikke szerint ebben meglepő módon sem Soros, sem pedig a migráció nem került terítékre, szó volt viszont a helyi kórház helyzetéről. Ez talán azért is lehetett téma, mert Grezsa az önéletrajza szerint főorvos, ezért vélhetően tisztában van a kórház helyzetével. Azonban értelmes kérdések helyett evidenciák sorával traktálta a helyi lakosokat. Mint például:

Mit gondol a lakosság, a város támogassa-e a kórházat. A megkérdezettek elsöprő többsége, 92% erre úgy válaszolt, ha a városnak van anyagi lehetősége igenis segítse az intézményt, hiszen bárki, vagy bárkinek a hozzátartozója bármikor bekerülhet oda.

Nyilván azt szeretné a lakosság döntő többsége, hogy normális orvosi ellátás működjön a városban, ehhez pedig az kell, hogy a kórház rendelkezésére álljon elegendő pénz. Ezzel anélkül is tisztában lehetett volna Grezsa, hogy egyáltalán megkérdezi az embereket. Mivel azonban ezek a kórházak az adófizetők pénzéből működnek – lévén nem magánkórházak – nem az önkormányzat vagy a város, hanem a kormány feladata lenne annak fenntartása. Ha ez nem megy, az a kormányzat hibája, nem pedig a kórházé, vagy azé a városé, ahol az intézmény van. De voltak még más érdekfeszítő kérdések is a konzultációs ívben:

A gyermekosztály felújításának kérdését 98 % támogatta, mely most is mutatta, Vásárhely gyermek és bababarát város – a jelölt hozzátette, ennek megvalósítása nem is lehet kérdés.

Ki az, aki nemet mondana arra a kérdésre, hogy felújítsanak-e egy gyermekosztályt, vagy sem? Ez olyan, mintha azt kérdeznék meg a lakosoktól, hogy akarnak-e 10 000 forintot csak úgy? Nyilván igen lesz a válasz, ki ne szeretné ugyanis, hogy javuljanak a beteg gyermekek kórházi körülményei. Ez nem azt jelenti, hogy Vásárhely gyermek és babaváros lenne, hanem azt, hogy ott emberek élnek, akik empatikusak. Minden gondolkodni képes ember ugyanis igennel válaszolt volna egy hasonló kérdésre, bárhol is tegyék fel azt a kérdést. De az értelmetlen kérdések sora itt még messze nem ért véget:

Arra a kérdésre, lakhatási támogatással segítsék, ösztönözzék az ide költöző orvosokat, egészségügyi dolgozókat, szintén szinte mindenki támogatott. (sic!)

Az igazi, valós kérdés viszont az, hogy ezeket miből tervezi megvalósítani a polgármester-jelölt? Mert kevéssé tartom valószínűnek, hogy Márki-Zay Péter nem szeretne hasonló dolgokat véghez vinni, csak hát a város költségvetése egyszerűen ezt nem teszi lehetővé. Mert persze lehet ígérgetni – bár megértem, hogy ellenzékben csak azt lehet -, azonban Grezsa önkormányzati képviselő is egyben, tehát pontosan tisztában kell, hogy legyen a város költségvetésével. Talán meg kellene tőle kérdezni, hogy mégis hol látott anyagi fedezetet ezekre az intézkedésekre, akkor kiderülne hogy csak úgy ígérget bele a vakvilágba, vagy valós alapja is van erre. Nem szép dolog ugyanis átverni a választópolgárokat, még akkor sem, ha ez idehaza már rutinnak számít. Grezsának persze rutinja az van bőséggel:

Hozzátette, közel 30 közéleti szerepvállalása, munkája -úgy érzi – alkalmassá tenné nyilvános vitára, de nem az a célja, hogy vitát nyerjen, ő a város építését, újra beindítását tűzte ki, és a polgármesterség nála cél és eszköz lenne erre, nem pedig egy ugródeszka országos karrierépítésben.

Már csak annyit tennék ehhez hozzá: világbéke!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.