Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Nem láttam, így meg sem történt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Székely László, akinek szeptemberben lejár 6 éves ombudsmani megbízása, még 2018 novemberében a röszkei tranzitzónában járt, hogy ott megtekintse a menekültek helyzetét. Ez abból a válaszból derült ki, amelyet Széll Bernadett független képviselő hozzá intézett kérdésére adott. Az elmúlt hetekben, hónapokban azzal volt teli a hazai sajtó, hogy a tranzitzónában szinte heti rendszerességgel éheztetnek embereket. Emiatt már többször is az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak egyes civil szervezetek és képviselők, ahol is több alkalommal elmarasztaló döntés született. A hatóságok tehát kénytelenek voltak élelmiszert biztosítani azok számára is, akik menekültkérelmét a kormány visszautasította.

Az éheztetés olyannyira rendszeressé vált, hogy az emberi jogi bíróságnak már formalevele van arra az esetre, ha kötelezni kellene a magyar hatóságokat arra, hogy befejezzék az emberek éheztetését. A probléma tehát nem fake news és nem libsi hazugság, mégis úgy tűnik, a kormány a mai napig nem ismeri ezt el. Nem elég azonban, hogy csak ők tagadják a probléma meglétét, de a hasonló ügyekben járatos ombudsman is, akinek felelőssége pont az lenne, hogy az ilyen  ügyeket kivizsgálja és lépéseket tegyen. Nos, erről idehaza sajnos nincs szó.

Forrás: 444

A Szél Bernadett által készített lista – amely nem teljes – tökéletesen bizonytja azt, hogy éheztetés történik a tranzitzónákban és ha a magyar hatóságokon múlna, ez így is maradna. Mint az jól látható, 2018 óta folyamatos a havi rendszerességgel történő ételmegvonás, mégsem történik változás. A hatóságok addig folytatják ezt a – már rendszeresített – folyamatot, ameddig az európai bíróság arra nem kötelezi őket, hogy azt befejezzék. Az egyes döntések azonban nincsenek nagy hatással a hatóságok felfogására, hiszen minden egyes alkalommal ott folytatják, ahol elkezdték. Noha rendelekzésre áll elegendő élelmiszer, mégis megtagadják azoktól, akik menekültkérelmét a kormány visszautasította. Ezt több nemzetközi szervezet is embertelennek minősitette, mégsem történt az égvilágon semmi.

De visszatérve az Ombudsman látogatására, vajon 2018 november 6-óta nem volt ideje újra megvizsgálni a helyzetet? Nem ért rá arra, hogy külföldiek emberi jogainak tiszteletbentartása iránt érdeklődjön és megnézze a saját szemével is, hogy az általa korábban megállapítottak vajon még ma is megállják-e a helyüket? Székely arra nem gondolt, hogy pont az ő látogatásának köszönhetően javult a fogvatartottak helyzete? Mi lett volna, ha egyeztetés nélkül, egyszercsak beállít a tranzitzónába, hogy lássa a valóságot? Akkor talán szembesülhetett volna azzal, hogy az, amit számtalan nemzetközi szervezet is megállapított, bizony igaz. Embereket éheztetnek a határon, szánt szándékkal. Idézek Székely válaszából pár sort:

Az étel bőséges, sőt, adott esetben a civil körülmények között szokásos adagoknál is nagyobb mennyiségű volt. Az étkezőkben több – az ott dolgozók elmondása szerint – a menedékkérők, illetve idegenrendészeti eljárás alá vont külföldiek által felhalmozott élelmiszereket tartalmazó hűtőszekrény működött. … Látogatásomkor a tranzitzónában tartózkodó külföldiek nem éheztek, továbbá az élelem mennyiségét vagy minőségét kifogásoló panaszt sem nekem, sem munkatársamnak nem jeleztek.

Micsoda meglepetés kérem szépen, nem éheztettek senkit a tranzitzónában, amikor az ombudsman pont ott vendégeskedett. Volt étel is bőséggel, sőt, még több is mint sok helyen. Panasz sem érkezett – vajon ennek köze van-e ahhoz, ha valaki az őrök szeme láttára bepanaszolja, hogy nem kap enni, akkor később azért „meglakol” – ezért véleménye szerint megállapítható, hogy ott nem éheztek külföldiek. Kár, hogy az adatok teljesen mást mutatnak és kár, hogy erről már a fél világ tud. Hogy ennek vajon mi lehet az oka? Ez is kiderül Székely válaszából:

Látogatásom időpontjában a Rüszkei Tranzitzóna területén sem a magyar hatóságok által kísérő nélküli koskorúnak tekintett személy, sem a bíróság által jogerősen kiutasított menedékkérő nem tartózkodott.

Vagyis pont azok nem voltak ott, akiket éheztetni szoktak a magyar hatóságok. Ennyit ér ma az ombudsman Magyarországon. Olyan ez, mint a családon belüli erőszak idehaza, ameddig a hatóság konkrétan rajta nem kapja a férjet, hogy a feleségét ütlegeli, addig sajnos nem tudnak tenni semmit. Ilyen lehet az éhezők helyzete is, ameddig az ombudsman nem látja a saját szemével, addig sajnos nem tehet semmit. Hogy ez mennyiben fog változni az új ombudsman szeptemberi kinevezésével? Mivel oda vélhetően ismét nem egy független vezető kerül, ezért sok jót nem érdemes remélni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.