Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elég volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem szép dolog nyomást gyakorolni a bíróságra. Nem korrekt dolog. És amúgy is, van éppen elég megmentésre váró ember. Néhány állattartónak „fura” elképzelései vannak. Nehogy már egy állat előbbrevaló legyen, mint egy ember. Az állatoknak nincs lelkük.

Ezeket mind hallottam már. Eddig sem érdekelt, ezután sem fog érdekelni. A Szalonnán mindig is kiálltunk az emberekért és nem csak szóban, tettekben is segítettünk, ahol és amennyit csak tudtunk. De ez nem jelenti, nem is jelentheti azt, hogy az állatok védelmére ne jutna idő, energia, akarat. Jut, kell hogy jusson. Mert igenis van lelke az állatoknak és van lelkünk nekünk is. Még van.

Feltehetőleg nem én vagyok az egyetlen, aki napok óta nem tud aludni. Minden este, amikor lehunyom a szememet, előjön a kép a földön heverő, véres, haldokló kutyáról és arról a pár gumicsizmáról. Naponta történik ilyen és hasonló az országban. Az állatmentő szervezetek ezzel naponta szembesülnek. Mi, civilek csak időnként látunk be az embertelenség legmélyebb bugyraiba. Olyankor felháborodunk, aztán lassan vagy gyorsan, elfelejtjük. Elfelejtük Fülöp kutyát, akit lassan, gyötrelmesen lassan fojtott meg a nyakára tekert bálazsineg. Elfelejtjük a söjtöri rémtanyát. Majd el fogjuk felejteni a halálra vonszolt szerencsétlent is. A baltával agyonvertet is. Az állatvédő szervezetek és menhelyek azonban nem felejthetik el, mert ők naponta látják, átélik.

Vannak törvények, de a betartatásuk már kérdéses. A bíróságok kezében ott van az eszköz, de nem szeretik alkalmazni. Az állatvédő szervezeteknek szükségük van a törvény, az önkormányzatok, a rendőrség segítségére. De szükségük van a mi segítségünkre és támogatásunkra is.

Nem érdekel, mennyire nem szép dolog nyomást gyakorolni a bíróságokra. Igenis gyakoroljunk nyomást, háborodjunk fel, követeljük ki, hogy az állatkínzás ne bocsánatos bűn legyen. Az állatnak is van lelke. Fél, reménykedig, álmodik, boldog, szomorú, szenved. Csak nincsenek szavai, hogy elmondja. Az állat csendben szenved és hang nélkül hal meg. Nekünk kell ordítani helyette. Segítsünk az állatvédő szervezeteknek, ahogy tudunk. Háborodjunk fel, legyünk dühösek. Harcoljuk ki azt, hogy emberségesebb országban élhessünk.

Kezdésnek itt egy közlemény. Terveink szerint sokszor fogunk még írni erről a témáról, igyekszünk bemutatni az állatvédő szervezetek munkáját és nyomon követjük a gumicsizma sorsát is. Az állatvédő szervezetek nem boldogulnak egyedül. A civilek sem boldogulnak egyedül. Próbáljuk meg közösen. Segítsük egymást. Információkkal, odafigyeléssel, kiállással. Hiszen emberek vagyunk. Ugye, emberek vagyunk?

Mi a Szalonnán hangot tudunk adni azoknak, akiknek elhalna a hangja a zajban. Fel tudjuk erősíteni, el tudjuk juttatni másokhoz. Rajtunk, mindannyiunkon múlik.

Közlemény
Az alulírott állatvédő szervezetek és állatszerető állampolgárok megrendülten, döbbenettől szavakat keresgélve az alábbiakat tesszük közzé:
Tapasztaljuk, hogy hiába nyilvánította az Országgyűlés bűncselekménnyé az állatkínzást 2004. április 24. napjától, az azóta hozott ítéletekben kiszabott büntetéseknek nincs elrettentő ereje.
Emlékezzünk!
2003. június 16. napján Fadd-Domboriban biztonsági őrök kínoztak halálra egy kutyát ugyanilyen módon, autó után kötve, amely miatt állatvédő szervezetek kezdeményeztek aláírásgyűjtést, amivel a szükséges aláírás többszörösét gyűjtötték össze, 379.611 személy támogatta, 
Most, az állatkínzás bűncselekményének törvénybe iktatása után több mint 15 évvel ismételten ugyanolyan módon elkövetett állatkínzásra került sor a megalapozott gyanú szerint.
A napokban történt a média híradása szerint, hogy krumplival, étellel és alkohollal fizetett egy dencsházi kocsmárosnő egy férfinak azért, hogy az megölje a kutyáját. Az amúgy barátságos Léna kutyát baltával verték agyon, és még élt, amikor elásták. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz az ügyben.
2019 júliusában szintén a média híradása szerint egy 2 kilós yorki kiskutyát ütött agyon a kutyabarátnak hirdetett panzió egyik tulajdonosa a gazda kezében ok nélkül.
Követeljük, hogy az ügyészség eljárása során vegye figyelembe az állatok védelméről szóló törvény preambulumát, valamint teljes mértékben a büntetés céljaira és a kiszabás szempontjaira vonatkozó Btk. előírások érvényesülését.
Kérjük a bíróságokat, hogy a büntetés kiszabása során a büntetés céljára és a büntetéskiszabási szempontokra figyelemmel szabja ki a szigorú büntetést, ami véleményünk szerint csak letöltendő szabadságvesztés (vagy elzárás) lehet! Az állatkínzás bűncselekménnyé nyilvánítása óta hozott enyhe ítéletek ugyanis a tapasztalatok alapján nem felelnek meg a Btk.-ban előírt büntetéskiszabási elveknek, nem alkalmasak az általános prevenció, mint cél, érvényesítéséhez.

* “Állat és Ember” Állat- és Természetvédő, Kulturális és Szabadidő Egyesület / Yorkie 
Fajtamentés
“Segíts, hogy élhessünk” Állatvédő Alapítvány / Argentin dog, és Bordeaux-i dog fajtamentés
Országos Állatvédőrség Alapítvány.
Kínai Meztelen Fajtamentés.
Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesülete 
Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat
Zseton Állatvédő Egyesület 
Állatbarát Alapítvány, Nyíregyháza
Lelenc Kutyamentő Egyesület
Léleklánc Állatvédő Alapítvány / Foxterrier Fajtamentés
Mancs a Kèzben Kutyamentő Alapítvány
Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány 
Szentendrei Árvácska ÁVE 
Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány 
Mopszokért Alapítvány 
Siófoki Állatvédő Alapítvány 
Együtt az Állatokért Állatvédő KHE 
Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány 
Kismaszat Állatmentő Egyesület
Papamaci Árvái
Mancs-Rancs Alapítvány
Vagabondog Állatvédő Egyesület 
Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat 
Bundás Barát Állatvédő Egyesület 
Hangya közösség Alapítvány 
Összefogás az Állatokért Alapítvány – Mátészalka 
Kóbor Mancsok Mentéséért Alapítvány 
Érdi Civil Állatmentők
Civilek az Állatokért 
Uszkárokért Állat és Természetvédelmi Egyesület 
Kutyatár, Kaposvár 
Pacsi Kutyamenhely Alapítvány 
Csömöri Civil Állatvédő Szervezet 
Ultimátum Állatvédő Alapítvány 
NOÉ Állatotthon Alapítvany 
Canispro Hungary Állatvédő 
Vahur Ajka és Térsége Állatvédő Egyesület 
Puli Állatvédő Egyesület- Hajdúsámson 
Komlói Állatvédő Egyesület 
Kóbor Szívek Alapítvány, Karcag