Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sikerpropaganda uniós pénzből

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ismételten csak úgy tűnik, hogy a kormánypárt mindent meg fog tenni azért, hogy az önkormányzati választások előtt a jó irányba billentse el a mérleg nyelvét. Ez alatt azt értem, hogy a tervek szerint újfent állami pénzeket – vélhetően milliárdokról beszélünk – kívánnak elkölteni arra, hogy az októberi választások előtt országos kampányban számoljanak be a kormány sikereiről. Persze ennél ügyesebben rejtették el a valós mondanivalót, hiszen Oláh Gábor helyettes államtitkár arra kéri a polgármestereket, hogy küldjenek beszámolókat, hogyan fejlődött a megye és a település 2014 és 2020 között – európai uniós támogatásokból – ebbe beleértve az ellenzéki településeket is. Első ránézésre tehát még akár elfogadható is lenne a dolog, azonban jól ismerjük a Fidesz taktikáját és annak magyarázatát, hogy vajon miért az önkormányzati választások előtt tartják ezt fontosnak megmutatni.

A helyettes államtitkár által szétküldött levelet a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor közölte le Facebook-oldalán, amiből az is kiderült, hogy pontosan milyen sikeranyagokra is kíváncsiak a kormánynál: az eredménykommunikációs elemei lehetnek sajtóhirdetések nyomtatott kiadványok – többek között 18 megyei tájékoztató füzetet tervezünk megvalósítani –, rádió és videó spotok (online és televízió), tablókiállítás, valamint óriásplakát. Tehát az a cél, hogy közpénzből bemutassák azt, hogy az egyes települések milyen uniós projekteket valósítottak meg. Vagyis alapvetően ezt akarják elhitetni az emberekkel, az más kérdés, hogy ez a valóságban hogy fog kinézni.

Ne lepődjünk meg majd azon, ha olyan anyagok készülnek el, amelyek a fideszes települések – a nagy többség az – sikereit fogják bemutatni, ezzel is arra bíztatva a helyi lakosokat, hogy szavazzanak újra a Fidesz jelöltjére. Vélhetően majd megemlítik az Európai Uniót is, mint valós forrást, azonban legyünk biztosak benne, hogy azt a legkisebb betűkkel, valahol lábjegyzetben, hogy az emberek nagy többsége számára ne legyen kérdéses, hogy a fejlesztéseket nem az EU-nak, hanem a Fidesznek köszönhetik. Itt nem országos sikerekről lesz majd szó, hanem arról, hogy ismét közpénzből kampányoljanak saját pártjuk mellett, ráadásul úgy, hogy uniós forrásokból létrejött beruházásokat használnak fel erre a célra.

Normálisabb országokban ez minimum tiltott pártfinanszírozás lenne, de itthon, ahol a választások tisztaságát és a pártok pénzügyi felügyeletét végző Állami Számvevőszék elnöke egy fideszes káder, ilyen vizsgálatra nem számíthatunk. Kerpel-Fronius persze megpróbálkozik vele és megkeresi az ügyben az ÁSZ-t, hogy megállapítsák, megvalósul-e tiltott pártfinanszírozás, de az eredményt már előre borítékba lehet pakolni. Az ÁSZ a propagandagépezet egyik eleme és nélkülözhetetlen fogaskereke, amely megtisztítja az utat a Fidesz számára azzal, hogy csak és kizárólag az ellenzéki pártokat bünteti vélt vagy valós okok miatt. Nincs itt semmi látnivaló, a Fidesz csak azt teszi, amit tett az elmúlt években, a választási csalás megalapozott gyanújának árnyékában készül az őszre, és teszi ezt úgy, hogy semmiféle szervezet nem ellenőrzi őket.

Ugyan sokan bíznak abban, hogy hamarosan gondba kerülhet a Fidesz, mind a fővárosban, mind vidéken, azonban az eddigi előjelek azt mutatják, hogy a választások még a korábbiaknál is mocskosabbak lesznek, ami persze ismét az állampártnak kedvez. Tartva az esetleges arcvesztéstől, a már megszokott(ak)nál is durvább harcra készülnek, amelyben készek akár több milliárd forint közpénzt is felhasználni arra, hogy a saját szekerüket tolják meg. Ha azt hittük, hogy a tavaly áprilisi választásoknál mocskosabb és undorítóbb kampányra nem képes a Fidesz, akkor szerintem tévedtünk. Orbánnak és csapatának vannak még ötletei és egyre több pénze arra, hogy a maguk oldalára állítsanak elég embert ahhoz, hogy a hatalmukat gond nélkül fenntarthassák. Mert az őszi önkormányzati választások tétje igenis az, hogy kiderüljön, Orbán legyőzhető-e a közeljövőben, vagy sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.