Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Metamorfózis

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Görög eredetű szó, latin közvetítéssel került nyelvünkbe. Jelentése: átalakulás egyik formából a másikba, átváltozás, alakváltozás, formaváltoztatás.

Az alábbi idézetek mindegyike ugyanattól a személytől származik.

– Szabad választásokon kapott szavazatok által kell kijelölni a pártok helyét (a Parlamentben)…követelem, hogy ezt a jogot minden pártnak és szervezetnek adják meg…..Nem szerencsés félelmet keltő kijelentéseket használni a politikában. …Halálosan komolyan kell venni minket. (1989. szeptember 23.)

– Mind a mai napig 1956 volt az utolsó esély arra, hogy nemzetünk a nyugati fejlődés útjára lépve gazdasági jólétet teremtsen. …Senki sem hiheti, hogy a pártállam magától fog megváltozni….Nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk. (1989. június 16.)

– Egyetlen ember van a KISZ- esek közül, akit én ismerek és akit komolyan kell venni …az a Gyurcsány nevű ember. (1989.)

– Vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak bele közvetlenül a politikai életbe, nem gyakorolnak közvetlen befolyást az államra? …Én úgy gondolom, hogy a mai magyar politikai helyzetben az, hogy az állam költségvetési támogatásban fogja részesíteni évente az egyházakat, az kifejezetten függőségi viszonyt teremt az állam-egyház viszonylatában. (1991.)

– …hadd jegyezzem meg, hogy a liberális helyett inkább a szabadelvűt használom, hiszen vidéken semmit nem értenek abból, ha azt mondom, liberális. A mérsékeltség hangsúlyozása nagyon fontos. (1994.)

– A FIDESZ-nek igenis van elvi kiinduló pontja – a modern, XX. század végi liberalizmus. … Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen. Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az…idegengyűlölettel. A radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban..merül ki. Visszaélnek a nemzeti retorikával, valójában nemzetellenes politikát folytatnak.

– Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. (2002).

– A magyar közélet jelentős változás előtt áll, összeomlott a célok helyébe az ellenségképet helyező politika. (2003.)

– Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok. (2006.)

– Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a FIDESZ kerül kormányra. (2009.)

– A parlamentáris hagyományt szeretném folytatni Magyarországom. Ha elkezdünk népszavazásokat kiírni, mondjuk, az Alkotmány kérdésében, akkor meg fogunk indulni az elnöki rendszer felé, és én ezt nem szeretném. (2010.)

– Nekünk a realitás kevés, mi nem érjük be az adott világ kereteivel, mi nem csak a realitást, a valóságot is akarjuk. (2010).

Itt muszáj megállnom egy pillanatra, bár eredetileg úgy terveztem, nem fűzök megjegyzést az idézetekhez. Most úgy látom, ebben az utolsó mondatban minden benne van, ami jellemző erre a személyre. A realitás számára az, ami adott. A valóság pedig az, amit adhat = szerezhet – magának. A realitás egy kicsiny magyar szeletkéje – de abból az egész.

Menjünk tovább.

– A népből, a néppel, a népért. Vagyis az emberektől kapott felhatalmazással, az emberekkel együtt, az emberek érdekében. (2012, a zemberek születése.)

– Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat. (2012)

– Ne az legyen a magyar társadalom szervező elve, hogy mindent szabad, ami más szabadságát nem sérti, hanem legyen az, hogy amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd azt másokkal. (2014)

 

Újabb kitérő, részemről – mert ez nagyon bölcs, ősrégi gondolat, vallásokon és kultúrákon átívelő. Nem ártana, ha a szónok, aki használta, minden nap emlékezne erre. Javasolnék egy asztalra helyezhető aranytáblát ezzel a szöveggel, neki, ajándékba, azonnali hatállyal. Bármelyik csicska ki tudná fizetni, egészen biztos vagyok benne.

– Megtiszteltetés, hogy ismét itt lehetek, és hogy Tőkés püspök urunkkal együtt szólhatok ma Önökhöz. …Semjén Zsolt azt mondta, hogy Tőkés László a mi iránytűnk. (2018, Tusnádfürdő)

– Kellő tisztelettel mondom, de meggyőződésem szerint őrültség az a javaslat, hogy engedjük be a menekülteket Európába, és osszuk szét őket. (2015, Strasbourg)

– Veszély fenyegeti a verejtékkel kigürcölt pénzügyi stabilitást, veszély fenyegeti az éppen csak megindult gazdasági felzárkózást, veszély fenyegeti a gondosan felépített nemzeti külpolitikát, veszély fenyegeti a helyreállított közrendet és terrormentes közbiztonságot, és veszély fenyegeti a lassan ismét magára találó nemzeti kultúránkat. (Mindez 2016, évértékelő…hat évig mit teccettek csinálni?)

 

Az illiberális politika értelme a a keresztény szabadság. (2019, Tusványos)

– Hogy jön ahhoz Ribánszki Róbert és a kommunista párt, hogy 40 éven keresztül oda vezesse az országot, ahova vezette? (1989)

Az utolsó szó jogán – hogy jön a 30 éven keresztül regnáló FIDESZ pártelnök ahhoz, hogy oda vezesse az országot, ahova vezette?

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.