Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rohad ez az egész, úgy, ahogy van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy az oktatási rendszer rohad országos szinten, úgy rohad az Etyeki Általános Iskola is, amely nem biztos, hogy a szeptemberi tanévkezdésre kinyithat. A problémák persze nem most kezdődtek, azonban a helyzet az elmúlt hetekben olyan súlyossá vált, hogy egyszerűen a gyermekek egészségét veszélyeztetnék, ha jelen állapotában hagynák, hogy a diákok szeptember elsejével ismét visszaüljenek az iskolapadba. Az épület egyes termei beáztak, a padlózat és a falak rohadnak, penészesek, ami már az egészségre káros szintet is elérte.

Mint oly sok más esetben is történt, a kormány természetesen nem rohan a nagy múltú iskola segítségére, így hát a szülői közösség kezdett bele a gyűjtésbe, amelytől azt várják, hogy legalább egy időre orvosolhatja a fennálló problémákat. Ezzel egyetlen gond van, mégpedig az, hogy minden egyes ilyen esetben a civilek azok, akik a már leadózott pénzükből megsegítik a nehéz helyzetbe került iskolákat – amelyek fenntartása az állam feladata – és ezzel megkönnyítik az állam dolgát. Így az épület akkor is rendbe lesz hozva – valamilyen szinten legalábbis -, ha az állam a füle botját sem mozdítja.

Ezt a bejegyzést még június 14-én tette közzé az Etyeki Szülői Szervezet, azonban úgy tűnik, nem jött össze elegendő pénz: az eddig összegyűlt 500 000 forint ugyan nagy segítség, de nem oldja meg az iskola problémáit. Már csak az a kérdésem, hogy a magyarok vajon mi a búbánatos isten haragjának fizetnek adót, ha abból igen gyakran nem telik arra, amire kellene? Hol van az állami fenntartó több milliós támogatása? Hiszen nem arról van szó, hogy vadonatúj iMac gépeket szeretnének Etyeken, hanem arról, hogy a szülők jogosan várják el, hogy gyermekük egészsége ne kerüljön veszélybe akkor, amikor reggel elengedik az iskolába. De úgy tűnik ez ismételten egy huszadrangú probléma, ezért oldják meg a civilek az állam feladatait. Megint. Kérdezem én, ha van pénz világbajnokságokra, stadionok és templomok tucatjainak felújítására vagy építésére, akkor mégis hogy a jó életbe nem marad egy általános iskola rendbehozatalára? Az emberek – jogosan – a fenntartót hibáztatják, a szülői szervezet mégis inkább a probléma megoldásával szeretne foglalkozni, nem pedig a felelősök személyével.

Mi nem a felelőst keressük ez nagyon fontos, hanem a probléma megoldására törekszünk és ehhez kérünk segítséget!  (Etyeki Szülői Szervezet)

Véleményem szerint pedig nem ártana a felelősök nevét is megemlíteni, ugyanis – mint az a nevükben is benne van – ők a felelősek a kialakult helyzetért. Nem az időjárás és nem is a gyermekek, a fenntartó trehánysága okozta azt, hogy ma, 2019-ben kérdésessé vált egy általános iskola helyzete. Miért ne lehetne nevükön nevezni a felelősöket? Elvégre ez lenne a munkájuk, ezért kapják a fizetésüket is, hogy megoldják a helyi problémákat. Ez körülbelül olyan, mintha egy falu vagy város problémáiért nem vonnánk felelősségre a polgármestert, hanem legyintve a mulasztásokra, inkább magunk próbálnánk megoldani a dolgot. Az lehet, hogy a végén ide jut el az ember, de ha meg sem próbálja az illetékesek számonkérését, úgy sajnos nehéz.

Egy iskola rendbetétele nem a szülők feladata, ők már befizették az adójukat, ami erre is elegendő kellene hogy legyen. Elvégre töretlen gazdasági sikerről beszélünk (beszél a kormány) már évek óta, nemde? Akkor hol van a pénz? Nem elég, hogy a szülők viszik a krétát, a vécépapírt vagy a szappant az iskolába és az sem elég, hogy ők dobnak össze egy táblára, egy mosdó felújítására vagy egy terem nyílászáróinak cseréjére, de most már egy teljes iskola felújításáról  is nekik kell gondoskodniuk.

Mint ahogy a júniusi posztból is látható, az önkormányzat 1,3 millió forinttal járul hozzá az iskola épületének felújításához, illetve a szülők ugyanennyi pénzt remélnek a Székesfehérvári Tankerülettől. Ehhez képest a szülők egy hónap alatt, a saját pénzükből összedobtak fél millió forintot. Ez mégis mennyire nevetséges egy magát erős államnak hirdető ország vezetésétől? Egyszer talán el kellene gondolkozni azon, hogy ne mi, civilek akarjuk elvégezni az állam feladatát, ellenben vonjuk felelősségre az illetékeseket, ha képtelenek ellátni a feladataikat. Ezzel nem azt mondom persze, hogy ne segítsünk a gyermekek helyzetén, hanem azt, hogy emellett szólaljunk fel az ellen is, amit az etyeki iskola fenntartója művel. Egy normális országban a tankerületi vezetőt már régen kirúgták volna, nálunk lehet, még kitüntetést is kap érte. Az pedig, hogy végül kinyithat-e az Etyeki Általános Iskola szeptemberben, továbbra is kérdéses.