Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Illényi művésznő úgy lett díszpolgár, hogy egyetlen helybéli civil sem jelölte. Csak a Fidesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hegedűművész barátom egyszer meghívott egy fővárosi koncertre, mondta Illényi Katica lesz a koncert díszvendége. Valahogy nagyon tapintatosan meg kellett mondanom neki, hogy akkor nem megyek el. Illényire nagyon nem vagyok kíváncsi. Úgyis az lenne a vége, hogy kimennék a teremből, ha ő lépne színpadra. A barátom tudomásul vette a véleményemet. Egyáltalán nem mondom azt, hogy van nekem valamilyen hatodik vagy hetedik érzékem, mert nincs. Annak más oka van, hogy képtelen lennék végignézni a hegedűművész, énekes és táncos produkcióját. Ez a kiveravíztőle kategória. Van ilyen, nem kell mindenkit szeretni. Azon most elgondolkodtam, ha Illényi Katica világhírű művész meg a Magyar Művészeti Akadémia tagja is, akkor miért nincs benne annyi tartás, hogy egy sumákban neki ítélt és nem megérdemelt kitüntetést visszautasítson.

Merthogy úgy lett díszpolgár, hogy egyetlen városlakó nem jelölte. Elég volt a Fidesz. Most már tényleg annyi hülye, begyöpösödött agyú, Orbán-bérenc szívja a levegőt ebben az országban, hogy kapkodnunk kell, hogy nekünk is jusson.

Budakeszin vagyunk, ahol a két fideszes alpolgármester boldogan és csámcsogva adta nevét a sundámbundámhoz: Illényi legyen a város díszpolgára – számol be róla a Városi Kurir. Egyebek mellett ezt írták: „Kedves Kollégák! Illényi Katicát javaslom, aki az egész világon nagy elismertségnek örvend, nézzétek meg a felvételeit a You Tub on. (sic!)… Köszönettel: Bakács Bernadett.” A másik: „Világszerte elismert nagyszerű művész, teljesen rászolgál a díszpolgári címre. Korábban már két alkalommal is jelölték, de akkor más jelölteket részesítettünk előnyben. Most itt az ideje, hogy kitüntessük a művésznőt. Üdv. Ohr Alajos alpolgármester.”

Illényinek körülbelül annyi köze van a városhoz, amennyi kecskének a metrózáshoz. Nem tudom, de díszpolgári címet helyi, sokat dolgozó, valóban a városért tevékenykedő emberek szoktak kapni. Ha nem, akkor ott nagy disznóság van a kertek alatt. Azért azt tudnunk kell, Illényi amolyan meg emilyen Fidesz-közeli művésznő. Itt-ott kijár így neki az is, amihez semmi köze. Lehet meditálni azon, hogy aki adja, vagy aki elfogadja, az-e a nagyobb kificamodott jellem. Szerintem, így együtt. Ezek a helyi kiskirály nyaloncok saját önkormányzatuk rendeletét rúgták hátsón.

„Budakeszi Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, egész életművével a város fejlődése, hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett és példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.”

…a város fejlődése, hírnevének öregbítése. Ilyen körülmények között lehetne akár Mutyifalva vagy hoppá, Felcsút díszpolgára is. Mert az nem derült ki, hogy a showjával itt-ott megjelenő Katica művésznő, mit tett Budakesziért. Ha már… Nos, elég, ha ott lakik és kft.-je is Budakeszi székhelyű. Ennyi. Ha Bokodon vesz házat, akkor ott omolnak az ölébe? Még az is lehet, mert Bokod Czunyiné Bertalan Judit fellegvára.

Budakeszi díszpolgári címére a civilek – a valódi jelölés szabadságának lehetőségével átverve – helyi lokálpatriótákat jelöltek, akik a kiírásnak megfelelően életüket, a maguk munkásságát szentelték a városnak. Illényi tőlük nem kapott egyetlen voksot sem.

Ma már minden politika iránt érdeklődő úgy tudja Budakeszin, hogy Illényit „felsőbb utasításra” – elsősorban Csenger-Zalán Zsolt, a Budakeszin tavaly csúnyán elvert, ezért tíz körömmel kaparó fideszes országgyűlési képviselő nyomására – kellett győztesnek kihozni – írja a Városi Kurír.

Persze, hogy sikerült, hiszen a művésznő állami kegyelt, nemhogy adott volna bármit is a helyieknek, ő csak kapott a közösből:

2016-2017-ben összesen 4,5 millió forintot két koncertjére;

2018-ban a jubileumi koncertjének megrendezésére 3 millió forintot markolt fel.

Így jótékonykodunk mi a művésznőnek. A hatalomnak az számít, hogy ki kormánypárti üdvöske, akkor egy városban miért ne jöhetne létre a csaló parti. Ha ez még nem elég: „Munkássága alapján, valamint keresztény-polgári értékrendjével és életvitelével példaként állítható Budakeszi polgárai számára is” – írja Kisszabó Gábor menedzser laudációjában. Ezek tényleg megkergültek, maguk sem tudták, hogyan cirkalmazzák a művésznő alkalmasságát: akkor most a város fejlődéséért vagy a házáért vagy a hitéért, vagy csak… Mert a város Facebook oldalán így foglalta össze elég kimérten és lexikonosan a miértet. Persze, mert más, a helyieket is érintő konkrétumot nem tudtak felmutatni.

Illényi Katica Budakeszi Díszpolgára

„Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a július 25-i ülésén úgy döntött, hogy a Budakeszi Díszpolgára címet Illényi Katicának, Magyarország Érdemes Művészének, Liszt- és Artisjus-díjas hegedűművészének adományozza. Illényi Katica 14 éve él Budakeszin. Itthon és külföldön is elismert hegedűművész, a világ legjobb és legismertebb theremin művészeként tartják számon. Az egyetlen magyar előadó, aki ezen a hangszeren játszik, egyben kiváló énekes és sztepptáncos. Hazánkat és zeneművészetünket a világ számos országában büszkén képviseli. Sok szeretettel gratulálunk a díjazottnak, jó egészséget, pályafutásához sok sikert kívánunk!”

Megmondom, mi a különbség díszpolgár és díszpolgár között. Amikor Albert Gábor Budakeszin élő Kossuth-díjas író és felesége, Albert Zsuzsa, József Attila- és Magyar Örökség-díjas író kapta meg a címet két éve, ez állt az indoklásban: „Az Albert házaspár aktívan részt vesz a Budakeszi Református Gyülekezet, valamint városunk társadalmi- és közéletében. Az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került beregdédai családok támogatására szervezett önkormányzati pénzadomány gyűjtésben is partnerséget vállaltak. Mindezeken túl rendszeres közreműködői a város rendezvényeinek, íróolvasó találkozóinak és könyvbemutatóinak.”

Ennyi. A helyiek úgy lettek átcseszve, és ezzel megalázva, ahogyan a fidesznyikek sorozatban gyakorolják országszerte. Úgy köpik szembe saját törvényeiket is, ahogyan az a nagy orbáni könyvben meg van írva. És ehhez adja a nevét a művész, mert nem kell itt gondolkodni, az neki jár. Díszpintyek és díszpéldányok, ahogy tetszik. Megérik, megkapják a pénzüket, az elismerésüket hű szolgálatukért.

Mégis csak van hatodik vagy hetedik érzékem, amiért nem megyek I. Katica koncertre. Rohadtul visít az a hegedűvonó, művésznő!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.