Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán 13 éve vitázott utoljára, akkor is felmosták vele a padlót

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A „jogállamisági kártya” egy olyan dzsóker a balliberális politikai közösség kezében, amelyet akkor játszanak ki, ha észérvekkel nem tudnak győzni – mondta Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

A jogállamiság nem egy kártya, kedves Örs, hanem egy ország demokratikus berendezkedésének alapja. Ha ezek az alapok nem állnak rendelkezésre, akkor nem biztosított a demokrácia sem. Ezt a balliberális politikai közösségek és újságok nem azért harsogják, mert mással nem találhatnának fogást a demokráciát egy évtized alatt leépítő Orbán-kormánnyal szemben, hanem egyszerűen azért, mert igaz. A megállapítást, miszerint évek óta veszélyben van a jogállamiság Magyarországon, nem csak egy vagy két szervezet, esetleg állam harsogja már évek óta, hanem a legtöbb EU-s ország, valamint a legtöbb nemzetközi szervezet is egyaránt. Lassan már nincs olyan ország vagy fontos szervezet, amely ne ítélte volna el az Orbán-kormány egyes intézkedéseit.

És itt messze nem a menekültek helyzetéről van csak szó, hiszen annak a sajtószabadság felszámolásához vagy a CEU elüldözöséhez semmi köze nincs. Ezek az intézkedések – egy tucat hasonlóval egyetemben – a menekültkérdéstől abszolút függetlenek. Mint ahogy az uniós támogatások maffia-szerű ellopása és a NER kiépülése is. Itt nincs szükség még csak észérvekre sem, hiszen mindenki látja ezeket, aki nem vak, vagy a rendszer haszonélvezője. De lássuk, mivel védte még meg Farkas Örs Orbán maffiarendszerét.

Farkas Örs kijelentette: hiába támadják Magyarországot most ebben a témában, a gyakorlat azt mutatja, hogy a jogállamiság területén „ahány ház, annyi szokás”. 

Az Oeconomus igazgatója szerint minden tagállamnak jogában áll, hogy történelmi hagyományait, szokásjogát is figyelembe véve saját maga döntse el demokratikus berendezkedése formáját.

Magyarországot senki nem támadja, a magyar kormányt azonban már annál inkább. Azonban ez sem támadás, hanem a tények ismertetése, annak ellenére is, hogy ezzel a Fidesz természetesen nem ért egyet. De ez nem egy kétharmados döntés, ezért arra sincs szükség, hogy Orbán egyetértsen azzal, hogy a magyar jogállamiság helyzete egyre nagyobb veszélyben van az ő uralkodása óta. Vajon Örs szerint az törénelmi hagyomány, esetleg szokásjog, hogy az ország vezetője meglopja a saját állampolgárait, az Unió lakóival egyetemben? A korrupció, a független lapok bekebelezése, vagy a nekik nem tetsző egyetemek elzavarása szintén egy történelmi hagyomány, amihez senkinek semmi köze?

A demokratikus berendezkedésnek vannak nemzetközileg elismert alpjai, amelyek nem képezik vita tárgyát. Orbán Viktor nem döntheti el egyszemélyben azt, hogy mik a demokratikus berendezkedés formái Magyarországon. Ha így tesz, az már önmagában ellentétes egy demokráciával és inkább hajaz diktatúrára. Megértem persze, hogy Farkas Örs ezen diktatúra haszonélvezőjeként védi a mundér becsületét, de az emberek nem annyira hülyék, mint azt ott fent, a bársonyszékekben gondolják. Elég sok mindent meg lehet velük tenni, de a történelem során kevés olyan diktátor volt, aki ne bukott volna el, ezért Orbán sem érezheti magát túlzott biztonságban.

Magyarország esetében azért merült fel a jogállamiság kérdése, mert más témákban, például a bevándorlás kérdésében nem jutottak dűlőre vele – fejtette ki, hozzátéve: a magyar ellenzék az Országgyűlésben elvesztette a vitát a kormányoldallal szemben, ezért próbálja azt most kiterjeszteni uniós szintre.

Nem, mégegyszer elmondjuk, hogy mindenki megértse, a bevándorlás kérdésének semmi köze a jogállamiság magyarországi helyzetéhez. A kettő két különálló probléma, amelyek közül egyik megoldásán sem dolgozik a magyar kormány. A bevándorlást nem állította meg sem Orbán Viktor, sem a sok milliárdból felhúzott határkerítés. Orbán büszkén pofázik hazugságokat azzal kapcsolatban és uszít velük szemben, de a problémát ő sem oldotta meg, csak úgy tesz, mintha. Az Országgyűlésben én kormánypárti politikust az elmúlt években vitatkozni sem láttam, így Örs ezen mondatát értelmezni sem tudom. Az hogy boldogkarácsonyt, az bizony nem egy vita része. Orbán Viktor 13 évvel ezelőtt vitatkozott hivatalosan utoljára, akkor is felmosták vele a padlót. Én erre ennyire nem lennék büszke.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.