Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Waldorfos szülőként ne gondoljuk, hogy függetlenek vagyunk a közoktatás és az ország válságos helyzetétől

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
Bár az oktatási kormányzat ígéretet tett: a köznevelési törvény módosításai nem érintik hátrányosan a Waldorf-intézményeket, a Szülői Hang Közösség levélben kéri a Waldorfos szülőket, ne hagyják figyelmen kívül az ígéret összefüggéseit.
  • A Waldorf intézmények most akaratlanul is az önkényuralom kivételezettjei lettek, de ne feledjük, hogy az érdemi egyeztetések és törvényes keretek hiányában ez a pillanatnyi politikai érdekek függvényében bármikor megváltozhat.
  • Valamennyien tehetünk a jobb közoktatásért, ha felelősséget érzünk nem csupán saját gyermekünkért, de szülőtársainkért, a többi gyermek esélyeiért is!

Kedves Waldorfos szülők!

„Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel tettetek, velem tettétek.” (Máté 25, 40.)

Megkönnyebbülést jelenthet, hogy az oktatási kormányzat ígéretet tett: a köznevelési törvény módosításai nem érintik hátrányosan a Waldorf-intézményeket. Ugyanakkor érdemes az ígéretet annak összefüggéseivel együtt nézni.

Bár senki nem tudja pontosan, mit jelent az, hogy az alternatív iskolák az állami kerettantervtől 30%-nál jobban nem térhetnek el, a kormányzat ígéretet tett, hogy ezt úgy fogják értelmezni, hogy a Waldorf-iskolákat ne érintse hátrányosan. Világos tehát, hogy a kormányzat a törvényt önkényesen értelmezheti a pillanatnyi érdekeknek megfelelően, és így valamennyi alternatív iskola rendkívül kiszolgáltatott, függő helyzetbe kerül. Az iskoláknak közben előre kötelezettséget kell vállalni arra, hogy a kerettanterveket szorosan igazítani kell majd az ősszel nyilvánosságra kerülő új nemzeti alaptantervhez (NAT), melyről sejthető, hogy egyes elemei idegenek lehetnek a Waldorf és más alternatív iskolák szellemiségétől (pl. hazafias és honvédelmi nevelés).

A Waldorf iskolákat is ellehetetlenítő kötelező osztályozást ugyan most még nem vették bele a törvénybe, de az indoklásban szerepel, hogy az erről szóló döntést csupán elhalasztották az új NAT bevezetéséig, így ez a fenyegetés továbbra is jelen van.

Jó, hogyha a kormányzat megnyugtatja a Waldorf intézményeket, hogy az iskolaérettségről alapvetően az intézmények (óvodák) véleménye alapján fog döntést hozni, de tudnunk kell, hogy a kormányzat nyilvánosan ennek épp az ellenkezőjét jelezte. A törvénymódosítás kiveszi a törvényből az összes óvodára vonatkozó utalást a tankötelezettséggel kapcsolatban, az indoklásban kinyilvánítják, hogy a gyerekek minél előbb kezdjék meg tanulmányaikat, a döntést pedig a gyermeket nem ismerő hivatalos szerv hozza meg, melynek döntése ellen csak a bíróságon lehet fellebbezni, így a folyamat nem ad módot a pedagógiai szempontok érdemi figyelembevételére.

Lássuk, hogy a kormányzat a teljes szakma tiltakozása ellenében módosította a törvényeket, társadalmi egyeztetés nélkül, a legalkalmatlanabb időpontban, a nyár közepén. Az alternatív iskolák képviselőit is úgy érte a törvénymódosítás, mintha valakit baseball ütővel fejbe vágnának. Ilyen ellenséges körülmények között nem lehetünk nyugodtak afelől, hogy a mostani vagy későbbi törvénymódosítások ne érintenék hátrányosan a Waldorf vagy más alternatív iskolákat. Közben pedig vegyük észre azt is, hogy mennyit érnek a kormányzat ígérvényei: a Pedagógusok Szakszervezete például csupán néhány héttel korábban kötött írásbeli együttműködési megállapodást, melyet a kormányzat már fel is rúgott. A Waldorf intézmények most akaratlanul is az önkényuralom kivételezettjei lettek, de ne feledjük, hogy az érdemi egyeztetések és törvényes keretek hiányában ez a pillanatnyi politikai érdekek függvényében bármikor megváltozhat.

Waldorfos szülőként ne gondoljuk, hogy függetlenek vagyunk a közoktatás és az ország válságos helyzetétől! Ne higgyük, hogy a Waldorf közösség számára végleg biztosított az érinthetetlenség! Ne csak a Waldorf intézményekért álljunk ki, hanem a többi alternatív iskoláért is éppúgy, mint a teljes közoktatásért! Ne fordítsuk el figyelmünket attól, hogy a mostani törvénymódosítás számtalan jól működő, kreatív magántanulói csoportot tehet tönkre, a szakmaiatlan intézményvezetői kinevezések pedig rombolják a pedagógus közösségeket és az oktatás színvonalát. Köztudott, hogy Magyarországon óriásiak a társadalmi szakadékok, a kormányzat mégis a nyelvvizsgához kötött egyetemi felvételivel tovább növeli az esélyegyenlőtlenséget, miközben súlyos tanárhiány bénítja az iskolákat, a kormányzat pedig még azt a lehetőséget is elveszi a tanároktól, hogy az általuk legjobbnak ítélt tankönyveket rendeljék meg az iskolák.

Valamennyien tehetünk a jobb közoktatásért, ha felelősséget érzünk nem csupán saját gyermekünkért, de szülőtársainkért, a többi gyermek esélyeiért is! Kövessük figyelemmel a közoktatás történéseit, ne elégedjünk meg a túl egyszerű, túl optimista magyarázatokkal, aktívan hívjuk fel a problémákra mások figyelmét! Álljunk ki véleményünk mellett nyilvánosan is!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szülői Hang Közösséget az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők hozták létre. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő témákban. Ha szeretne értesülni híreinkről, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.