Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hol a roham, Katalin?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A babaváró hitelek és autótámogatások híreivel volt teli a kormánysajtó az elmúlt napokban, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a lendület nem tartott ki. A várva várt sok tízezres számot ugyanis nem sikerült elérni, az érdeklődés pedig egyre csak csökken. A kezdeti fellángolást követően több mint 80 százalékkal esett vissza a hitelkonstrukció iránt érdeklődők száma, ami – ha így marad – minden valószínűség szerint nem fog csúcsokat dönteni. A kormány azonban nem ezzel számolt, a terv kidolgozását, majd bejelentését követően rohammal számoltak és azzal, hogy családok ezrei fogják igényelni ezeket a hiteleket. Noha még csak az első hónapban vagyunk – a támogatás 2022-ig él -, máris komoly csökkenésről számolhatunk be. És arról, hogy az igénylők száma július 15-ig mindössze a 2400-at érte el. Ezt igen nehéz lenne rohamnak nevezni, még a Fidesz túlzó, egzaltált mértékegységei szerint is.

Az Index beszámolója alapján a pénzitézeteknél sem vívnak élet-halál harcot az ügyfelekért:

Egyes pénzintézetek csak a hatálybalépés után napokkal vagy hetekkel később indultak el a babaváró hitellel. Úgy tűnik, még az állami kezességvállalás sem jelent elég garanciát a bankoknak ahhoz, hogy felrázzák és babaváróra csábítsák a családalapítás előtt állókat, szinte alig van olyan pénzintézet, ahol fókuszba került volna vagy hangsúlyosabbá válna a termék a lakosság felé intézett kommunikációban.

Ha olyan veszett nagy érdeklődés lett volna a hitelek iránt, vélhetően a bankok is készültek volna a rohamra. Ehhez képest úgy tűnik, pontosan tisztában voltak azzal, hogy a kezdeti lelkesedés gyorsan el fog halni, hiszen igen kevesen vannak olyanok, akik egyrészt megengedhetik maguknak, hogy ilyen mértékű hitelt vegyenek fel – ez ugyanis nem ajándék a kormánytól -, másrészt megéri számukra vállalni a kockázatot. Akik ezen kevesek közé tartoztak, azok bizonyára már az első két hétben be is adták a szükséges papírokat, utánpótlás pedig úgy tűnik, már nem érkezik. Egyelőre legalábbis.

Az is közrejátszhat az alacsony hitelfelvételek számában, hogy akiknek a kormány elmondása szerint szánta, azok egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a babaváró hitelt. Ahhoz ugyanis egy megfelelő mértékű fizetés kell, ami ráadásul elég stabil is ahhoz, hogy egy esetleges hitelfelvételt követően évekig képesek legyenek fizetni az akár (több) százezres törlesztőt is. A Bank360 statisztikáiból pedig az is kiderül, hogy bőven vannak olyanok ma Magyarországon, akik ugyan valóban örülnének az állami segítségnek ahhoz, hogy családot alapíthassanak, de egyszerűen nem felelnek meg a feltételeknek. Vagy a fizetésük nem éri el a nettó 250 000 forintot, ami a biztos hitelkérelemhez szükséges, vagy a már meglévő hiteleik törlesztői miatt képtelenek egy újabbra vállalkozni.

Véleményem szerint persze nem kell azt hinni, hogy a hiteligénylők alacsony száma rossz lenne, sőt. Ezzel ugyanis sokan menekülnek meg attól, hogy adósságcsapdába kerüljenek, mint mondjuk az megtörtént a svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében. Vélhetően az alacsony szám annak a jele, hogy a legtöbb pár átgondolta az anyagi helyzetét és a hitelben rejlő valós lehetőséget, majd a mérlegelést követően meghozta a jó döntést. Van akinek a babaváró hitel egy jó lehetőség – ők a tehetősebbek, akik egyébként valószínűleg enélkül is vállaltak volna gyereket -, azonban családok tízezreinek ez továbbra sem egy olyan lehetőség, amivel élni tudnak, vagy akarnak.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a baba boom még várat magára, bár a születések száma a valóságban nem csökkent annyival mint hinnénk, csak a legtöbb fiatal pár gyermeke már külföldön látta meg a napvilágot, hiszen élhető körülményeket szeretett volna gyermekei számára. Ha a kormány nem szeretné elveszíteni a mostani fiatalságot, talán elkezdhetne dolgozni azon, hogy 10 milliós hitelek helyett mondjuk az ország rendbetételére koncentrál. Az ugyanis nagyban befolyásolná a gyermekvállalási kedvet, ha nem egy omladozó kórházban kellene szülnie az anyukáknak. Ez csak egy ötlet persze, Novák Katalin biztosan ezt is jobban tudja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.