Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már a gyermekek átverésénél tartanak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Zuglóban túl sok a jó tanuló. Igen, bizony így van, nem lehet erről eleget beszélni. Ennek köszönhető az, hogy a legalább 100 ötös érdemjegyet megszerző tanulók közül egyetlen egy sem kapott a beígért oklevélből. Több kerületi iskola is közölte diákjaival, hogy a májusban meghirdetett 100 ötös pályzatot egyszerűen visszavonta a tankerület, mivel túl sok diák érte el ezt a számot. Az egyik iskola igazgatója a következő levelet juttatta el a szülőknek és az iskola munkaközösségének:

Kedves Kollégák, Kedves SZMK! Miután nem érkeztek meg a gyerekeknek ígért oklevelek, tegnap felhívtam a tankerületi központot. Érdeklődésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy az iskolák nagyságrendekkel több gyerek nevét küldték be, mint amire számítottak, és sajnos nincs mód ennyi tanulót oklevéllel jutalmazni, ezért a „100 ötös” programot leállították. Őszintén sajnálom, hogy a legjobb tanulóinknak okoztunk ezzel csalódást. Szép nyarat, jó pihenést mindenkinek!  

Ilyen hírrel azért elég ritkán találkozni, még idehaza is. Egy oklevél kiállítása vajon mennyibe kerülhet, ha azt a tankerületnek nincs módja megoldani? Talán Mészáros Lőrinc is beszállt az üzletbe és 1 millió forint/darab áron dolgozott volna? Egy oklevél végső soron egy laminált papírlap, aminek a költsége még ha túl is árazzák, maximum 4000 forintba kerül. Ennyi pénze sincs arra a tankerületnek, hogy legjobb tanulóit díjazza? Az pedig már egy másik kérdés, hogy az ötletgazdák vajon hány diákkal számoltak előzetesen, hiszen azzal érvelnek, hogy nagyságrendekkel több nevet kaptak, mint amennyire számítottak. Az elektronikus ellenőrzőkből többé-kevésbé ki lehetett volna számítani előzetesen, sőt, az igazgatókat is megkérhették volna arra, hogy adjanak egy becsült számot. De nem. Úgy tűnik, itthon még ez is egy megoldhatatlan feladat.

Persze a tankerület az Index cikkét követően megmagyarázta a „félreértést”. Lássuk tehát ki is hibázott:

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy vélelmezhetően félreértésre okot adó információt közöltek Önnel. A Közép-Pesti Tankerületi Központ valóban tervezi a kiemelkedő teljesítmény elérő tanulók ünnepélyes keretek között megvalósuló elismerését, erre azonban legkorábban a 2019/2020. tanév során kerülhet sor.

Már megint mindenki más a hülye, borzasztóan meglepődtem, de komolyan. Nincs egyetlen olyan állami szerv sem itthon, amely képes lenne beismerni ha hibázik? Ráadásul itt több ezer gyerekről van szó, akik azért dolgoztak még keményebben, hogy megkapják a beígért elismeréseket. Erre azzal kellett szembesülniük, hogy úgymond hiába az erőfeszítés, a tankerület még azt is letagadja, hogy egyáltalán kiírtak egy ilyen programot. Tehát végső soron a diákokat és szüleiket, valamint a tanárokat nézte teljes mértékben hülyének a Közép-Pesti Tankerületi Központ.

Mi a történet tanulsága? Egy állami intézmény is gond nélkül okoz csalódást több ezer gyermeknek, csak azért, mert sajnál pár millió forintot arra, hogy legjobb diákjait díjazza. Ezek után ne lepődjünk meg, ha a most az ügyben érintett diákok jövőre – amennyiben valóban lesz ilyen program ismételten – már nem fogják komolyan venni ezt az egészet, hiszen ha idén átverték őket, mi változna jövőre?