Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi lesz, ha ismét szükség lenne rájuk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egy kérést tett közzé Facebook-oldalán, ahol arra kérik támogatóikat, hogy ha tudnak, adakozzanak azért, hogy megvásárolhassanak két mentőhajót. Az álom eléréséhez 16 millió forintra van szükségük. A történet jelenleg itt tart, azonban már csak a hír hallatán is rögtön arra gondol az ember, hogy a Hableány tragédiáját követően – amikor csak és kizárólag civilek tudtak embereket menteni – mégis hogy a jó életbe fordulhat elő hasonló? Az ember rögtön azt gondolná, hogy egyszerűen nincs kerete arra a VMSZ-nek, hogy két olyan hajót meg tudjon vásárolni, ami emberéletek mentésére szolgálna. Íme elöljáróban a vízimentők közleménye:

Lehetőségünk nyílt 2 darab speciális, használt mentőhajó megvételre. Felszámolják a Red Bull Air Race alvállalkozójának (Aqua Events) eszközeit, melyek között van 2 darab olyan hajó, ami óriási segítség lenne a további mentési munkáink során. Van némi gyűjtögetett pénzünk, azonban kevés ahhoz, hogy megvásároljuk ezt a két egyforma, 7 méteres hajót.

Kérünk benneteket, MOST TI SEGÍTSETEK NEKÜNK!

Egy olyan segélykiáltás ez, amelyet érdemes meghallania nem csak a magyar társadalomnak, de a kormánynak is, hiszen a Hableány tragédiáját követően azt ígérték, hogy a jövőben mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy hasonló soha többet elő ne fordulhasson. Nos eddig sok változást nem igazán lehetett felfedezni a Dunán, a Rogán által vezetett minisztériumhoz köthető hatalmas szállodahajók a mai napig ott közlekednek, a forgalom sem igazán változott. Ez azonban csak a történet egyik fele, ugyanis azzal is érdemes foglalkozni, hogy mégis hogyan képzelhető el az, hogy egy tragédiát követően a mentőhajók csak később érkeztek ki?

Szerintem ennek oka leginkább az, hogy a kormány – nem csak a mostani – nem gondolta úgy, hogy fontos lenne az, hogy a Duna budapesti szakaszán mentőhajós egységek álljanak készenlétben. Ugyanis ha így gondolták volna, nem kellett volna a Wein János Alapítványnak, a Fővárosi Vízműveknek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kezdeményeznie egy ilyen egység megalakítását. Március 28-án négy éves (!) előkészítési és szervezési munkát követően kerülhetett vízre az első mentőhajó, amely azóta már szolgálatot teljesít. Ha a kormányzat is fontosnak gondolta volna a dolgot, és mondjuk besegít a munkálatokba, vajon mennyivel korábban lett volna megoldható a hajó vízrebocsátása?

A mostan segélykérést sokan meghallották, ezért az első utalások már megtörténtek. Ismételten csak a civilek adakoznak egy olyan ügyért, ami jó esetben, jobb helyeken egy állami szerv feladata lenne. Ezt azonban már sajnos megszokhattuk, ezért sokan ezen fenn sem akadva küldték a támogatásokat. Igen ám, csak amint kitudódott a történet – az Index egyik cikke által – a VMSZ kommunikációs igazgatója a következő közleményt adta ki:

Szó sincs arról, hogy ne lenne pénze a vízimentőknek. „Egy adománygyűjtésből nem következik, hogy nincs pénze egy szervezetnek” – írta, és leszögezte, hogy a vállalt feladatok ellátásához rendelkeznek személyi, tárgy, anyagi feltételekkel.

Azt nem tudom, hogy fentről szóltak-e le – mint a kórházak és iskolák ügyében, ahol nem létezik klímaprobléma és tanárhiány sincs -, vagy Tar Mihály egyszerűen kicsit túltolta a biciklit. Egy ilyen kijelentést követően ugyanis – már aki ezt komolyan is veszi – nincs kizárva, hogy a támogatások megcsappannak. Hiszen ha a VMSZ-nek van pénze a hajók megvásárlására, akkor mégis miért írták azt a Facebook bejegyzésükben, hogy van némi gyűjtögetett pénzünk, azonban kevés ahhoz, hogy megvásároljuk ezt a két egyforma, 7 méteres hajót? Szeretném persze azt hinni, hogy a VMSZ-nek valóban van elegendő pénze arra, hogy tovább fejlessze a hazai vízimentést, de ismerve a jelenlegi helyzetet, ezt szinte kizártnak tartom. Inkább arról lehet szó, hogy valakinek ott fent kínossá vált az, hogy adománygyűjtésre van szükség ahhoz, hogy 2 darab mentőhajót meg tudjon vásárolni a VMSZ.

Tehát a probléma ezzel nem oldódott meg, és vélhetően, ha valamelyik miniszteren vagy államtitkáron múlik a dolog, ez később sem fog változni. Letagadják a problémát, miközben 16 millió forintról van szó és arról, hogy ebből a pénzből két olyan mentőhajó kerülhetne a hazai vizekre, amely emberéletek megmentésére alkalmas. 16 millió forintot Habony Árpád egy keményebb ibizai éjszakán elver, mégis úgy tűnik, fontos dolgokra nincs. A problémát letagadják, ezzel pedig megoldottnak tekintik, miközben semmi garancia nincs arra, hogy ilyen körülmények mellett a Hableányhoz hasonló tragédia nem fog megismétlődni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.