Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vagy együtt, vagy sehogy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hadházy Ákos interjút adott a Magyar Narancsnak, amelyben kifejtette a véleményét az ellenzékről és arról, hogy mit vár az őszi önkormányzati választásoktól. Az interjú során sok fontos téma szóbakerült, most mégis egy gondolatot szeretnék kiemelni Hadházy mondandójából, ugyanis úgy gondolom, ez az egyik, ha nem a legfontosabb a jelenlegi politikai helyzetben:

Van két bástya, amit be kellene vennie az ellenzéknek. Az egyik az ügyészség, a másik a kormánypropaganda, ezeknél ott van egy rohadt erős géppuska, azzal lőnek mindenkire, aki veszélyes rájuk. Mi, ellenzéki politikusok pedig vagy behúzzuk a fejünket, ülünk a lövészárokban, és várunk valami csodára, vagy nekimegyünk ennek a géppuskának.

De mindannyiunknak, az egész ellenzéknek neki kell mennie, mert az nem működik, hogy csak páran csináljuk ezt! 

Ez pedig nem mást, mint a sokat hangoztatott összefogást jelenti. De nem a leendő pozíciók fölötti osztozkodás értelmében, hanem összefogást a hatalom meggyengítéséért. Azt, hogy végre minden ellenzéki párt belássa, hogy vagy egységesen szállnak szembe a Fidesszel, vagy sehogy. A partizánakcióknak tudniillik az égvilágon semmi értelme, sem haszna nincs. Egyetlen pártot a Fidesz minden gond nélkül képes ellehetetleníteni, nevetség tárgyává tenni, de egy egységes, emberek százezreinek felhatalmazásával, támogatásával rendelkező csoportot már kevésbé. Jó példa erre az MTVA „ostroma”, ahol minden ellenzéki párt képviseltette magát, és amely az elmúlt évek egyik legkomolyabb ellenállásáva nőtte ki magát. Akkor azonban valamilyen máig érthetetlen és értelmezhetetlen oknál fogva a teljes ellenzék kivonult az épületből, ezzel nevetség tárgyává téve az egész megmozdulást.

Emberek ezrei vártak kint az MTVA épülete előtt arra, hogy reagálhassanak a képviselőkkel szembeni bántalmazásokra, azonban az ellenzék ezt figyelmen kívül hagyta és órákkal később egyszerűen kivonultak az épületből. Támogatóik tízezreit vesztették el egyetlen nap alatt, ami a megmozdulások halálát jelentette. Azonban az, hogy egyáltalán létrejött valami, az a többségében ellenzéki és független képviselők összefogásának volt köszönhető, annak, hogy pályafutásuk során talán először – de remélhetőleg nem utoljára – valóban a választóik érdekeit képviselték. Összefogtak egy olyan közös célért, amit a választók többsége is fontosnak gondolt és a magáénak érzett.

Az MTVA a kormánypropaganda központja, ez az az állami szervezet, amelynek a Fidesz nagyban köszönheti hatalmát. Azzal ugyanis, hogy a háztartások millióiba zavartalanul eljuthat a kormány üzenete és csak a kormány üzenete, képesek elhitetni a szavazókkal, hogy amit maguk körül látnak, az nem a valóság. A valóság az, amit a Fidesz létrehozott, az, ahol a nyugdíjak magasak, ahol az egészségügy világszínvonalú és az oktatási rendszer versenyképes. Ezért az, hogy a tüntetéseket a Kossuth térről az MTVA épületéhez tették át, egy okos húzás volt, annak ellenére is, hogy végül ez is a szokásos módon halt el. Most éppen az őszi önkormányzati választásokra vár a fél ország, és úgy hiszi, hogy ez hozhatja el a változást. Ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom én is ebben bízom, de mi lesz, ha ismét a Fidesz győz minden fontos településen? Mi lesz, ha a várva várt siker nem következik be?

Feladni akkor sem lehet és nem is szabad. El kell azon gondolkozni, hogy a régió többi országához hasonlóan – ebben már mindenki megelőzött minket – ismét megtöltjük az utcákat. Ehhez azonban az is kell, hogy az ellenzék a decemberi tüntetésekhez hasonlóan újra összefogjon és erőt adjon a tüntetőknek. Mert persze jó lenne, ha pártpolitikától függetlenül is képesek lennének a magyarok egy több százezres tüntetést összehozni, azonban ilyenben egyelőre kár reménykedni. Hiszen addig, ameddig nincs egy épkézláb szónokuk sem, addig a bugyuta versek, éneklések és tanárok által felolvasott makogások nem fogják elhozni a változást. Azt érdemes felhasználni, amivel rendelkezünk. Ha tehát az ellenzék ismételten összefog – mindenféle fideszes tégla áskálódása nélkül -, akkor talán egy napon el lehet érni azt, hogy a közszolgálati média újra az emberek kezébe kerüljön, azaz közszolgálati funkcióját betöltse és kiegyensúlyozott legyen. Ugyan ez egyelőre még csak álomnak tűnik, azonban az idei ősz sok mindent megváltoztathat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.