Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A jelenlegi helyzetben tökéletesen mindegy, hogy van vagy nincsen ellenzéki tagja akár a bizottságoknak, akár az egész parlamentnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fideszék fenyegetőznek, hogy bosszúból, amiért az ellenzéki képviselők az Európai Parlamentben nem támogatták a fideszeseket, kiteszik az ellenzéki (vagy annak látszó) politikusokat a parlamenti bizottságokból. Nincs ebben semmi újdonság. Mármint abban, hogy eddig is egypártrendszer volt, most is az van és Orbán Viktor magánhadserege azt csinál, amit akar. Mutatok valamit, hogy érthető legyen, miről beszélek:

 Magyarország a német hadiipar legnagyobb felvásárolója 2019 első felében egy német képviselő adatigénylésre kapott válasza szerint. Az adatok szerint Magyarország 1,76 milliárd euró, azaz nagyjából 572 milliárd forint értékben rendelt német fegyvereket.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy a kormány a Honvédelmi Bizottság hétfői ülésén számoljon be a német fegyverbeszerzés részleteiről! Tudni akarjuk, hogy miért költ a kormány négyszer annyit fegyverkezésre, mint háziorvosi és ügyeleti ellátásra vagy kétszer annyit, mint gyógyszertámogatásra egy évben. A DK azt is tudni akarja, hogy a kormány miért éppen Németországtól rendelt fegyvereket, milyen szempontok alapján született meg ez a döntés.

Vadai Ágnes
országgyűlési képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke
DK (MTI-OS)

Menjünk sorban. Egy német képviselő kérte ki az adatokat. Mégpedig a német gazdasági minisztériumtól és meg is kapta. A magyar kormány valószínűleg biztonsági kockázatra hivatkozva nem adta volna ki ezeket a számokat, bár a magyar ellenzéki képviselők közül igen kevésnek szokott eszébe jutni, hogy adatigényléssel bíbelődjön. Azt csinálja csak a nemlét peremén táncoló független sajtó, kaparják össze rá a pénzt, ahogy akarják és persze a fennmaradásukat is oldják meg. Ez esetben nem a független magyar sajtó kérte-perelte ki az adatokat, de ők szerezték meg az információt és írták meg. A nem kimondottan alulfizetett ellenzéki képviselők pedig – jópár nap késéssel, szokás szerint – használják mint saját információt, amit a szél fújt az arcukba, forrást természetesen még véletlenül sem közölnek.

Igaz, hülyén is venné ki magát, ha azt a látszatot keltenék a képviselők, mintha a milliós fizetésért mindössze időnként átfutnák a sajtót. Pedig. Eddig úgy hittem, a normális az, ha az ellenzéki képviselők szállítják a független sajtónak a híreket, hiszen ők sokkal egyszerűbben férnek hozzá információkhoz, adatokhoz, nekik nem kerül pénzbe körbetelefonálni a külföldi politikustársaikat (mert mi fizetjük a telefonszámlájukat is). Nálunk ez fordítva működik. A sajtó kikaparja, kipereli, megszerzi, kifizeti az információkat, megírja, ügyet csinál belőle. Aztán az ellenzéki pártok megörülnek neki és használják.

Idáig csak a sajtó és az ellenzéki pártok különös viszonyáról – tehát az információ útjáról – beszéltem, nézzük a folytatást. Vadai Ágnes, aki a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, kiad egy sajtótájékoztatót, hogy most aztán jó alaposan elszámoltatják a kormányt a bizottságban. A kormány akár el is számolhatna, hiszen NATO kötelezettségről van szó, bár azt bizonyára nem a NATO kötötte ki, hogy feltétlenül a németektől kell beszerezni a fegyvereket és egyéb felszerelést. De a kormány természetesen szokás szerint el sem fog menni a bizottsági ülésre.

Vadai Ágnes (a vagyonnyilatkozatából sajnos nem derül ki a pontos jövedelme, így a parlamenti adatbázisból próbáltam előbányászni) aki képviselőként 1 682 490 bruttó fizetést kap (tiszteletdíjnak nevezik), ezen felül a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökeként havi 1 336 500 forintra jogosult – vagy legalábbis tavaly ennyi volt, azóta emeltek, ha jól emlékszem -, ezen felül 3 000 000 forint körüli értékben jár lakhatási és közlekedési támogatás, valamint (ez is a hárommilós kereten belül) irodahasználat és alkalmazotti költségtérítés is, tehát ő ezért a fizetésért teljesen tehetetlen a bizottságban. Ahogy a többi ellenzéki képviselő is. És most a Fidesz azzal fenyegetőzik, hogy kiteszik a bizottságokból az ellenzéki tagokat.

Miután az égvilágon semmit nem tudnak csinálni bizottsági tagként a képviselők, akár bent vannak, akár kint, mi van veszélyben a fideszes fenyegetés nyomán? 1 336 500 forint.

Félreértés ne essék, nem sajnálom sem aképviselői, sem a bizottsági alelnöki javadalmazást senkitől. Azt viszont elvárom – miután én is hozzájárulok az adómmal az összes képviselő juttatásaihoz -, hogy egyrészt ne a sajtóból tájékozódjanak arról, hogy min kell aktuálisan felháborodni, másrészt hogy érjék el a bizottságok működőképességét vagy ha ez nem lehetséges, akkor csapjanak akkora botrányt, ami már a külföldi sajtót is eléri, hogy tudják meg mindenhol, milyen virágzó demokrácia is ez itt. Mert a jelenlegi helyzetben tökéletesen mindegy, hogy van vagy nincsen ellenzéki tagja akár a bizottságoknak, akár az egész parlamentnek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.