Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A gerinctelenség jutalma

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A médiahatóság továbbra is tökéletesen képviseli Orbán Viktor és pártja érdekeit. Az elviekben független intézmény – amelynek vezetője nemrégiben 300 százalékos fizetésemelésnek örülhetett – azért létezik, hogy figyeljen a médiatörvények betartatására. Ilyen az is, hogy egy-egy kérdéses esetben megnézze, elegendő hangsúlyt kapott-e az ellenzéki, vagy független vélemények szerepeltetése is egy adott tv műsorban. Az, hogy ez mennyire nem megy a médiahatóságnak, már évek óta köztudott, hiszen ha jól végeznék a dolgukat, vélhetően olyan csatornák, mint a TV2 vagy az M1 ma talán már nem is működhetnének, hiszen a pártszimpátiájuk miatti büntetések mértéke lehetetlenné tenné. Ilyenről azonban szó sincs, annak ellenére sem, hogy sajtóperek százait indították ellenük, mivel szinte kizárólag csak a kormány véleményét hajlandóak közölni.

Ezúttal Ujhelyi István politikus vitt perre egy pár kérdéses ügyet, amelynek meghallgatásán nevetséges érvek hangzottak el a kormány , akarom mondani a médiahatóság részéről. Lássuk is miről van szó pontosan:

ha minden esetben valamely kihagyott véleményt beolvastatnánk, akkor ez egy parttalan dologhoz vezetne, minden Híradót egy helyesbítő Híradó követne

Itt természetesen nem arról van szó, hogy egy kérdéses ügyben “csak” 3-4 ellenzéki párt politikusának véleményét jelentették volna meg, hanem arról, hogy 11! kormánypárti vélemény mellett 0, azaz nulla ellenzéki vélemény került megjelenítésre. Ez nem egy-két kihagyott vélemény – ez esetben vélhetően ellenvélemény -, hanem azok teljes kihagyása, méghozzá propagandacélokkal. Abban viszont igaza van a médiatanácsnak, hogy szinte minden Híradót egy helyesbítő Híradónak kellene követnie, hiszen annyi hazugságot közölnek esténként ezek a propagandaműsorok, hogy talán még az is kérdéses, hogy az adásidőbe beleférne-e az, hogy mindent tisztázni lehessen.

Meg lehetne persze a “bajt” előzni úgy is, hogy mondjuk a Médiatanács végezné a dolgát és betartatná a törvényeket, ami annyit jelent, hogy egy Híradóban szó esne az ellenzéki véleményekről is. Már csak azért is, mert a közt tájékoztatni csak is úgy lehet hitelesen, ha beszámolunk egy esemény kapcsán több véleményről is. Ez nem egy kötelező teher, hanem egy demokratikusan működő ország alapja. Minden embernek joga van ugyanis ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon az országban történő eseményekről, méghozzá úgy, hogy ne csak egy oldalról lásson, halljon véleményeket. A kormánypropaganda ugyanis az egyik, ha nem a legerősebb fegyver a Fidesz kezében, amivel szavazók millióinak agyát mossa immár évek óta.

Akár tetszik, akár nem, az emberek elég nagy százaléka csak és kizárólag a tv-ből tájékozódik és még csak eszébe sem jut az, hogy szándékosan az arcába hazudnak. Sokan azt feltételezik, hogy amit a tv-ben mutattak vagy mondtak, az úgy is van, azt meg sem kérdőjelezik, egyszerűen tényként kezelik. Ezzel persze tisztában van Orbán is, nem véletlen, hogy a kétharmad megszerzését követően elsők között tette rá a kezét a médiára. Mint ahogy a Médiatanács csicskává tételével azt is elintézte, hogy tegyen bármit a kormánypropaganda, azért soha, senki nem ütheti meg a bokáját. És igen, Hadházy Ákos vagy Ujhelyi István, esetleg Juhász Péter sajtóperek tucatjait nyeri meg a propagandamédiával szemben, azonban ez csak arra elegendő, hogy pár napra hír legyen a dologból.

A kiszabott büntetéseket a legtöbbször az adófizetők állják, ezért hát a csatornák vezetését nem érdekli, hogy reggeltől estig hazudnak, hiszen Orbán Viktor boldog, az állami támogatások mértéke pedig évről évre egyre csak növekszik. A gerinctelen munka tehát meghozza gyümölcsét, még ha ez emberek millióinak agymosásával is jár. Ezeket az embereket nem érdekli a munkájuk következménye, csak is az, hogy nekik is jusson valami a NER milliárdjaiból. Elég csak megnézni Azurák Csabát, aki tavasszal elhagyta a TV2-t, hogy júliustól a Budapest Honvéd kommunikációs és marketingigazgatója legyen. Az ilyen és ehhez hasonló fizetségekért cserébe asszisztálnak az ország tönkretételéhez. Ehhez én csak gratulálni tudok.