Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hamarosan eljön az ideje, hogy arról döntsenek a települések lakói, hogy a biztos diktatúra, vagy a lehetséges demokrácia mellett teszik le a voksukat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Népszava által felkért Publicus Intézet felméréséből kiderült az, amit már eddig is sokan sejtettünk: a kistelepüléseken nem lehet szabad a helyhatósági választás a kiszolgáltatottság miatt. Elég csak a “támogatásként” adott tűzifára, karton tejre, tojásra, esetleg zsák krumplira gondolni és máris megértjük, miről van szó. Ezek azonban csak eseti adományok, az igazi problémát az jelenti, hogy ezen kistelepülések élére fideszes kiskirályok kerültek, akik hatalmuk megtartása érdekében szinte bármire képesek. Megvesztegetés, fenyegetés, vagy egy-két, az ellenzéki jelöltre szavazó család ellehetetlenítése. A polgármester kezében összpontosul a hatalom minden kistelepülésen, ezért ők döntenek életről és halálról, hangozzon ez bármilyen erősen is, így van. A polgármester beleegyezése nélkül ezeken a településeken szinte semmit nem lehet végrehajtani, a lakók teljes mértékben kiszolgáltatottjai a helyi hatalmasság akaratának.

Ezzel pedig minden választás alkalmával visszaél a kormánypárt, és teszi ezt úgy, hogy semmiféle retorzió nem éri őket ezért. Nem elég ugyanis, hogy a kétharmaddal a zsebükben ők  írják  a törvényeket, de sok esetben a bíróságok és az ügyészség élén is fideszes káder ül, ezért még ha el is jutna vádemelésig egy ügy, azt időben elsimítják. A megvesztegetések és fenyegetések ezzel legitimmé válnak a kistelepüléseken, ezzel terrorizálva az ottlakókat. Amikor egy falu 90-95%-ka a fideszre szavaz, nem feltétlenül arról van szó, hogy az ottlakók mind boldogok lennének a település vezetőjével – bár sajnos ilyenre is van példa, hiszen könnyen megvezethetőek az emberek -, hanem arról, hogy féltve munkahelyüket, vagy családjuk munkahelyét, inkább a biztos rosszra szavaznak a bizonytalansággal szemben.

Forrás: Népszava

Nem érdemes az összesítést nézni, hiszen a fideszes rajongótábor némileg módostja a végső eredményeket. Az ő véleményük szerint ugyanis inkább nem befolyásolják a településvezetők az ottlakókat, mintsem annak ellenkezője. Elég azonban ránézni az ellenzéki pártok szavazóinak véleményére és mindjárt kirajzolódik egy valósabb kép, amely szerint az emberek 75-80%-ka gondolja úgy, hogy a településvezető igenis befolyásolja az ottlakók véleményét, méghozzá nem vitákkal, hanem fenyegetésekkel és munkamegvonással. Ezek után elég nehéz arról beszélni, hogy szabad választásokra készülhetünk majd ősszel, hiszen a munkahely elvesztésétől való félelem sokszor erősebb, mint a józan ész. Sok helyen még ha szeretnének is váltást a település élén, egyszerűen félnek attól, hogy nem lesz elég józanul gondolkodó lakos, ezért inkább a Fidesz jelöltje mellett teszik le voksukat.

Vannak azonban olyan települések, ahol a közösség bátorsága kifizetődik és olyan vezető kerülhet végre a falu élére, aki valóban poztiív változásokat hozhat el és a folyamatos fenyegetések helyett a közös munkára helyezi a hangsúlyt. Elég egyszer bátornak lenni ahhoz, hogy egy olyan változás jöjjön el, ami évekre, évtizedekre megváltoztathatja a település jövőjét. Vannak poztiív példák arra, hogy mennyit számít, ha az emberek a fenyegetések ellenére is kiállnak igazukért és egy olyan jelöltet támogatnak, aki a Fidesz ellenében a település előmenetelét és annak lakóit helyezi előtérbe, nem pedig az ellopható uniós források zsebretételét. Nem érdemes csodát várni ott, ahol az emberek félelmükben inkább további 5 évre megválasztják a zsarnokukat, hiszen csak is saját maguk változtathatnak sorsukon.

Lehet hogy rizikós, viszont kockázat nélkül nincs győzelem. A települések vezetőinek 5 évük volt arra, hogy bebizonyítsák, rászolgáltak a bizalomra. Amennyiben ezt nem sikerült elérniük, úgy eljött az ideje annak, hogy eltakarítsák őket és valaki olyannak szavazzanak bizalmat, aki változást hozhat a közösség életében. És igen, kockázatokkal jár az, ha az ember szembeszáll a hatalommal, de nincs kizárva, hogy megéri. Hamarosan eljön az ideje, hogy arról döntsenek a települések lakói: a biztos diktatúra, vagy a lehetséges demokrácia mellett teszik le a voksukat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.