Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán zsarnoksága

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrég egy hosszú interjút készített Heller Ágnessel, a kormánypropaganda által sokat támadott filozófussal a Neokohn nevű oldal. A Magyar Nemzet természetesen azonnal rárepült a témára, hiszen az interjúban igen erős véleményt fogalmazott meg a világhírű filozófus Orbán rendszerével kapcsolatban. Mint tudjuk, ilyet Magyarországon ugyan meg lehet tenni, de válaszul a kormánymédia megpróbál nevetség tárgyává tenni bennünket. Legyen az egy fiatal gimnazista  vagy egy idős filozófus, teljesen mindegy. Aki Orbánról akár egy rossz szót is mer mondani, az készüljön fel az ellentámadásra. Nem tudom egyébként, hogy a kormánypropaganda utasítást kap-e ilyen „cikkek” megjelentetésére, vagy a szerzőik maguktól ilyen túlbuzgóak, mindenesetre elég nevetséges a dolog. Kezdésként nézzünk egy pár részletet, ami kiverte a biztosítékot a kormányoldalon:

Rirporter: Orbán Viktor a szerint a Fidesz ilyen(konzervatív jöbbközép) párt.

Heller: Az ő pártja egy szélsőjobboldali párt.

Riporter: Miben is?

Heller: Ne vicceljen! Mindenben. Az összes konzervatív otthagyta már ezt a pártot. Ez egy zsarnokság. Egy ember dönt minden felett. Mindig az történik, amit ez az egy ember akar. A Horthy-rendszer autoriter volt. Ott volt egy uralkodó osztály. Még ha rondán is, de ez az osztály uralkodott Magyarországon. Hét különböző miniszterelnök váltotta egymást abban a korszakban. Ez egy zsarnokság, és szélsőjobboldali.

A mai napig sokan vitatkoznak azon, hogy nevezhető-e az Orbán-féle Fidesz szélsőjobboldali pártnak, hiszen magát konzervatívnak próbálja meg beállítani, miközben a valóság ettől bőven eltér. Az a nacionalizmus, ami Orbán uralkodását kíséri, egy valódi konzervatív párttól borzasztóan messze áll, mint ahogy a házmester Kövér Lászlót is elég nehéz lenne szimplán konzervatívnak nevezni, miután szinte mindenkit a haza ellenségeként állított be, aki nem értett egyet velük. A NER egyértelmű célja a közvagyon szétlopása és egy milliárdos hatalmi réteg kiépítése, a magyarok ezreinek kizsákmányolásán keresztül. A Fidesz pedig annyira tartózkodik középen, mint amennyire a Mi Hazánk Mozgalom. A két párt között mindössze annyi a különbség, hogy utóbbi ki is mondja, amit gondol, míg előbbi a hatalmi érdekeit szem előtt tartva moderálja retorikáját.

Az etnonacionalizmus egy szélsőjobboldali világkép. Nagyon közeli rokona a rasszizmusnak. Könnyű az átjárás az egyikből a másikba. Nincsenek szabadságjogok, semmilyen hatalom-ellenőrző és kiegyensúlyozó funkció nincs érvényben. A végrehajtó és a törvényhozó hatalmi ágak gyakorlatilag ugyanazok, a bírói ágat igyekeznek lenyúlni, akárcsak a Tudományos Akadémiát. Minden egyetemtől gyakorlatilag már elvették a függetlenségét, az iskolákat központosították, mindent centralizáltak. Ez olyan mint a Kádár-rendszer. Csak az totalitárius volt, ez ma még nem az, de fejlődhet ilyen irányba. (Heller Ágnes)

Az, hogy milyen irányba “fejlődik” Orbán rendszere, nagyban függ az idei őszi önkormányzati választástól, kiemelten a budapesti főpolgármester-választástól. Ha ugyanis azt a Fidesz minden gond nélkül, elsöprő fölénnyel megnyeri, fel lehet készülni Orbán Viktor legújabb alkotmánymódosítására (hiába tagadta le tegnapelőtt Gulyás Gergely a kormányinfón, és próbálta nevetségessé tenni az Index erről szóló cikkét; amit tagadni szoktak, az kivétel nélkül mindig bekövetkezik), ami még közelebb visz majd minket a demokrácia teljes eltörléséhez. Egyszer el fog jönni a nap, amikor már senki számára nem lesz kérdéses az, hogy diktatúrában élünk, még azok számára sem, akik ma is hihetetlen szabadságról beszélnek. Visszatérve a Magyar Nemzet cikkére, vajon mi is a bizonyíték arra, hogy Heller kijelentése hibás? Lássuk:

Azért csak motoszkál az emberben a kérdés: ha tényleg még mindig Kádár-rendszer lenne, és hasonló módon nyilvánulna meg, akkor hol lenne most Heller Ágnes?

Nem hiszem, hogy magasröptű filozófiai ismeretek kellenének ennek megválaszolásához.

Olyan ez, mint a kormánypropaganda sajtószabadság magyarázata, miszerint ha valaki mindenféle retorzió nélkül írhat rosszat Orbánról, akkor bizony a sajtó szabad. Kár, hogy ennek a valósághoz semmi köze nincs és ilyen egyértelmű dolgokon vitatkozunk, miközben ha Orbán sikerrel jár ősszel, egy még a mainál is rosszabb világ köszönthet be.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.