Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jó lenne már végre nem letagadni a valóságot, az emberek többsége ugyanis nem hülye

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Hang arról számolt be, hogy a Magyarországon is tapasztalható rekkenő hőség nem segít a – már amúgy is gondokkal küszködő – hazai kórházak helyzetén. Ameddig télen a korszerűtlen fűtési rendszerek miatt (már ha épp működnek), addig nyáron a légkondicionálás hiánya miatt jelentkeznek súlyos problémák. Jelen esetben arról van szó, hogy a Semmelweis Egyetem több klinikáján is – Kásler éppen pár nappal ezelőtt emlékezett meg Semmelweis Ignácról, akinek oly sokat köszönhetünk – küzdenek a nyári forrósággal, ugyanis az ott lévő klímaberendezések elavultak, vagy már egyszerűen működésképtelenek. Az elviekben maximum 25 fokos hőmérsékleten végezhető műtéteket a Magyar Hangnak nyilatkozó informátorok szerint van, ahol közel 40 fokos hőségben végzik. A helyzet odáig romlott – bár erről a kórháznak hivatalosan nincs tudomása -, hogy a hőség miatt operáció közben lett rosszul a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban.

A világszínvonal egyre inkább érvényesül idehaza, ennek egyik jele, hogy van olyan kórház, ahol még azt az egyszerű feladatot sem képes megoldani az állam, hogy biztosítson megfelelő klímaberendezéseket. Télen fűtött gyep az van, de a fűtés/hűtés egy kórházban, ahol emberek életét mentik meg, már nem megoldható. Az pedig csak egy dolog, hogy egy műtős rosszul lett a nagy hőségben – jó esetben egy kis hideg víz és pihenés után már minden rendben van –, azonban a magas hőfok azt jelenti, hogy a kórházi fertőzés kockázata még jobban megnő. Ezzel pedig, mint azt oly sokan tudják idehaza, nem álltunk eddig sem túl jól. Noha a minisztérium nem adja ki az adatokat – bírósági végzés ellenében sem –, mégis sejteni lehet azt, hogy egyelőre nem sikerült érdemben csökkenteni a fertőzések és a fertőzések miatt bekövetkező halálesetek számát. Ugyanis ha ez így lenne, már telekürtölték volna a kormánysajtót a nagyszerű hírrel, egy kis gyurcsányozással körítve.

Az orvosok nyílt sebek mellett izzadnak a nyári hőségben, miközben a Magyar Hang beszámolója szerint megpróbálnak kitalálni valamit arra, hogy ez az izzadság ne kerüljön a beteg sebébe, elfertőzve azt. Ez már önmagában is nevetséges, ilyet talán csak háborús mobilkórházakban láthat az ember, ahol egy ventillátorral próbálnak enyhíteni a hőségen. Itthon is ez történt, ami a szakirodalom szerint megint csak nem szerencsés, hiszen a mobil klíma alkalmazása nem biztosítja a műtőben előírt szükséges paramétereket, alkalmazásuk növeli a sebfertőzés kockázatát, így nem alkalmazhatóak. Ennek ellenére használatban vannak, mert mégis mit tehetnének az orvosok, ha egyszerűen nem megoldott a műtő hűtése? Azon kívül persze, hogy a minisztériumnál könyörögnek, hogy oldják már meg a helyzetet.

Noha a lap forrásai szerint évek óta küzdenek ezzel, a Semmelweis reakciója mégis olyan, mintha a vezetőség csak most szerzett volna tudomást a kialakult helyzetről. A cikkre reagálva többek közt a következőket nyilatkozták:

Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is. 

A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.

Ha a probléma immár évek óta fennállt, vajon miért csak most kapcsolt a vezetőség? Ameddig nem ír róla a sajtó, addig a műtősök, orvosok szenvedjenek csak a saját nyomorukkal? Persze nem áltatom magam azzal, hogy ezt a közleményt nem felső utasításra adta ki az intézmény. A valóságot ugyanis az elmúlt években egyetlen kórházi vezető sem merte kimondani, még ha tudta is, hogy az általa kiadott állásfoglalás valótlan. Az ilyen közlemények nem segítenek, hanem csak rontanak a helyzeten, hiszen megpróbálják bagatellizálni az igenis súlyos problémát. Ha egy kórház vezetősége azt állítja, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van, akkor a beteg aggodalom nélkül fog befeküdni az éppen esedékes műtétjére, mit sem tudva arról, hogy mi a valós helyzet. Jó lenne már végre nem letagadni a valóságot, az emberek többsége nem hülye.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.