Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kezdődhet az újabb ötéves ciklus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha minden igaz, július 2-án, azaz holnap megtartja első plenáris ülését és az új vezetők beiktatását (ez most még egyáltalán nem biztos) az újjáválasztott Európai Parlament. Nem találom a vezetők vagy legalább a nagyon fontos pozíciókat betöltők között a magyarok istenáldotta megmentőjének haveri környezetéhez tartozó csicskák egyikének nevét sem. Lehet, hogy nem tudják, mit veszítenek ezzel szegény EP-képviselők, de az is lehet, hogy inkább nagyon is jól tudják. Tény, hogy mindenkinek jobb így, kivéve azokat, akik baromira szerették volna rávinni Európát egy olyan útra, amelyre nagyon sokan nem akarunk rálépni. Akik állítólag rájuk szavaztak május 26-án, tutira oda sem figyelnek arra, mi történik az ellenséges Brüsszelben.

Még nincsenek meg a teljesen végleges „székek”, vagyis hogy ki melyik csoportban ügyködik majd öt évig, de a hét fő frakció megalakult. Íme, röviden a részletek:

• Európai Néppárt – 182 képviselő.

• Szocialista és Demokrata csoport – 153 tag.

• Újítsuk meg Európát (volt ALDE) (liberálisok szövetsége – 108 képviselő.

• Zöldek – 75 mandátum.

• Identitás és Demokrácia – (szélső jobboldali szövetség) – 73 tag.

• Európai Konzervatívok és Demokraták az eddigi harmadik helyről a hatodikra estek vissza, 63 képviselőjük van,

• GUE/ENGL (vegyes, zöldeket és baloldalikat tömörítő csoport) – 41 tag.

Továbbra is vannak kisebb mozgások, átülések a csoportok között, de a fenti képen ezek valószínűleg nem fognak érdemben változtatni.

Még inkább színesíti a képet az, hogy pillanatnyilag a szocialista Frans Timmermanns még mindig esélyes arra, hogy a betöltse az Európai Bizottság elnöki székét.

Vagyis sem nem Salvini, sem nem Marine Le Pen, sem egyéb nagy kontinens- és nemzetmentő (védő?).

Tény, hogy az én ízlésemnek 73 fasiszta vagy fasisztoid is sok a 751 fős Európai Parlamenteben. 80 évvel a második világháború kirobbanása után kicsit korai történelmileg ennyire amnéziásnak lenni – nekem. De a demokrácia már csak ilyen – megkérdeztek, válaszoltunk, vagyis voksoltunk. Hogy majdnem 10 százaléka a szavazóknak ilyen eszméket hangoztató politikusokat juttatott az EP-be – lelkük rajta. (Tudom, hogy árnyaltabb a kép, csak a parlamenti mandátumok számára utaltam.)

De a lényeg szerintem a számokban van. Vagyis abban, hogy a baromi nagy felhatalmazással összecsalt magyarországi kétharmad Európában törpe minoritás. Létezik, de reméljük, nagyjából ennyi. Persze, fognak tudni további károkat okozni, de bízzunk a többi sok száz képviselőben, akiknek sem fél disznó, sem hasonló „ajándékok” (a szavazatukért) nem fogják elcsavarni a fejét.

Már akkor örült a lelkem, amikor nem sokkal a májusi választások után a várlakó visszautasította, hogy egy frakcióba üljön ezekkel a szélsőséges, szép emberekkel. Nem hülye – ezt soha senki nem mondhatta el róla, ez a legszebb bók, ami tőlem telik. Felfogta, hogy a mostani hajón öt újabb évig nemigen rúg labdába a nem létező ideológiájával. Azóta is kuncogni tudok azokon a manővereken, amelyekkel próbálják megmagyarázni, hogy ők soha nem is akarták elhagyni az Európai Néppártot. Miközben porig aláztak és vérig sértettek számtalan embert ebből a pártból a választások előtt. Hátha jól jön az később, amikor a többi szélsőjobbos csodagyerekkel együtt majd új irányt szabhatnak a saját zsebükbe rakható pénz mozgásának, vagyis a kasszakulcs közelébe jutnak.

Hát, ez a mostani hajó, úgy tűnik, legfeljebb fűtőnek alkalmazza őket. Lehet tovább szítani a xenofóbiát, apró stikliket elkövetni cár atyuska támogatásával – de öt évig biztosan nem fognak tudni irányítani semmit, a kis szemétdombon kívül, amit gründoltak maguknak.

Szóval, minden nagyon szép, nem minden nagyon jó, de sok dologgal meg vagyok elégedve.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.