Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A fóti gyermekek sorsa az EU kezében lehet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Noha a Fóti Gyermekotthon lakóinak elhelyezése a mai napig nem megoldott, mégis úgy fest, hamarosan búcsút inthetnek egykori lakhelyüknek az ott élők. A kastély – ahol egyébként már egyetlen gyermek sem lakik – valakiknek, vélhetően a NER részéről megtetszett, ezért hát más helyet hell keresni az árva gyermekeknek. Nem számít az sem, hogy a szüleiket és otthonukat is elvesztett gyermekek számára éveken keresztül ez a hely jelentette a biztonságot, a folytonosságot, menniük kell, hiszen a kormány így döntött. Persze a hivatalos magyarázat szerint azért kell menniük, mert egy számukra jobb helyen fogják őket elhelyezni, amihez a feltételeket uniós pályázaton nyert támogatásból hozzák létre. Hogy ezzel szemben mi a valóság? Gondolom, már sejtik.

Ezt az elég átlátszó, csalásgyanús „kilakoltatást” Szél Bernadett független képviselő nem nézte karba tett kézzel és Marianne Thyssen szociális ügyekért is felelős uniós biztosnak, az Európai Bizottság gyermekjogi koordinátorának és az uniós pénzekkel való visszaéléseket vizsgáló OLAF-nak is levelet írt az üggyel kapcsolatban. Azt szeretné ugyanis elérni, hogy még a lehetséges csalást megelőzően tudomást szerezzenek arról az uniós felügyelők, hogy az adófizetők pénzét felhasználva mit művel a magyar kormány. Marianna Thyssen válaszlevelet is küldött Szél Bernadettnek, amiben elmondta:

Ha visszásságot találnak az uniós pénzek felhasználásában, megteszik a „szükséges lépéseket”

Hogy mik lehetnek ezek a lépések, sajnos még nem lehet tudni, mindenesetre remélem azt, hogy még időben tudnak valamit tenni annak érdekében, hogy a fóti gyermekek ne legyenek kénytelenek elhagyni eddigi otthonukat, hogy aztán egy túlzsúfolt zalaegerszegi, vagy kalocsai lakóotthonba kerüljenek. A terv ugyanis ez, 224 millió forint EU-s forrást felhasználva létrehoztak pár tucat extra férőhelyet ebben a két említett városban és vélhetően ez jelenti a kormány részéről a végleges megoldást. Nem számít az sem, hogy mint arra a Népszava is felhívja a figyelmet, a vonatkozó kormányrendelet szerint legfeljebb 40 fő helyezhető el egy speciális gyermekotthonban. Hogy ez miért probléma? Azért mert Zalaegerszegen a kibővítés után 72-en, Kalocsán pedig 56-an lesznek majd a lakóotthonban.

Thyssen azonban nem éri be annyival, hogy megvárja a kormány döntését az ügyben:

Az Európai Bizottság részletes beszámolót kért a magyar hatóságoktól a gyermekotthonok, köztük a Fóti Károlyi István Gyermekközpont „kiváltását” célzó, uniós forrásból megvalósuló projektről.

Persze magyarázat majd biztos lesz arra, hogy miért is lesz jobb a gyermekeknek az, ha elhagyják a NER valamelyik vállalkozója számára értékes kastély területét és beköltöznek a két túlzsúfolt, elhanyagolt lakóotthon egyikébe. Mint ahogy az már korábban is kiderült, az ott élők boldogok Fóton, nem szeretnének költözni és főleg nem szeretnék, ha szétszakítanák a kialakult barátságokat, mert számukra ez jelenti a családot, ez mégsem érdekli a kormányt. Az ő véleményüket még csak figyelembe sem vette akkor, amikor meghozta a döntést a költözésről. Ők ugyanis jobban tudják azt, hogy kinek mi a jó. Nekik például az, hogy a fóti kastély valamelyik kormányközeli oligarcha kezébe kerüljön. Hogy Tiborcz esetleg Mészáros neve idővel felmerül-e az üzlet környékén, az a jövő kérdése, mindenesetre nem zárnám ki.

Az persze szomorú, hogy már csak abban bízhatunk, hogy valamelyik EU-s intézménynek lesz joga arra, hogy egy esetleges csalást még idejében megakadályozzon, ezzel gyermekek tucatjainak életét befolyásolva. Arról már régen lemondtunk, hogy bámelyik magyar hatóság is felemelje a szavát az egyértelműnek tűnő ingatlanmutyi ügyében, hisz aminek a kormányhoz köze van, azt jobb nem bolygatni, az ő felfogásuk szerint. Még akkor sem, ha gyermekek életéről van szó. A simulékony Polt Péter helyett tehát ismét csak abban reménykedhetünk, hogy Marianna Thyssen képes lesz közbelépni és meg tudja állítani a fóti gyermekek „kilakoltatását”.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.