Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Lélektan

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes téma jutott eszembe a minap: vajon hogyan működnek a jelenlegi rendszer résztvevői? Mi okozza az ellenzéki erők (nem elsősorban a politikai pártok) impotenciáját és a kormányoldal elbizakodottságát? A hatalomvágyon túl, mégis mi motiválja Orbánékat és azokat, akik támogatólag viszonyulnak hozzájuk (de közvetlenül nem haszonélvezői a NER-nek)? Ezt megérteni lehet az a szükséges plusz, ami a rendszer lebontásához kellhet.

Nézzük a kormánypárti szavazó tipikus esetét. Nem a fröcsögő, fizetett, vagy ingyenhülye internetes trollra gondolok, hanem az értelmiségre. Aki bonyolódott már vitába ilyen személlyel, az tudja, hogy számtalan esetben nyögvenyelős magyarázattal, ferdítéssel, csúsztatással indokolják, hogy miért is jó az adott döntés nekünk. Ami egyébként nem jó, vagy legfeljebb keveseknek. Mint Münchausen báró, aki a saját hajánál fogva húzza ki magát. Nehéz megfogni, mert sok esetben részben tényekre támaszkodik, ha mégis sikerül, akkor vagy átmegy személyeskedőbe, megy a gyurcsányozás, vagy eltűnik a balfenéken. Addig azonban védi a mundér becsületét, kizárólag a kormányzati tematika és érvrendszer szerint. Olyasformán, mint aki a temetésen kizárólag arról beszél, milyen szép a koszorú. Szívesen elolvasnék néhány mélyinterjút ilyen személyekkel, mert a dolog nem (lehet) olyan egyszerű, ahogy néha tűnik, miszerint: amíg a migránsoktól megvédenek, lopjanak nyugodtan, a többi is lop, de azok ráadásul beengednék a migránsokat is.

Itt ér össze ez a csoport a másikkal, akik azt gondolják, hogy bármi, amit a kormányzati szervek tesznek, csak rossz lehet, de ilyen abszolút gonoszság egyszerűen nem létezik. Ha járulékosan is, véletlenül is, de vannak előremutató vonzatai a döntéseknek. Ahogy egyértelműen kedvezniük kell időnként valamelyik társadalmi csoportnak, vagy legalábbis úgy tenni, mint aki kedvezni próbál. Aztán vagy sikerül, vagy nem, hiszen a pozitív döntések kidolgozottsága sosem olyan részletes és pontos, mint a negatívaké.

Hozzáteszem, akik ennyire fekete-fehérnek látják a működésüket, azok se feltétlenül járulnak hozzá  az elkergetésükhöz, mivel konzerválják azt a szembenállást, ami a Fidesznek kiválóan megfelel, a folyamatos (és időnként nem kellően megalapozott) támadások miatt, sokkal könnyebb egyben tartani a szavazóbázist. Nekik is szükségük lenne arra, hogy ne ilyen dogmaszerűen utasítsanak el élből mindent, nézzenek néha a kommunikáció mögé, akkor is ha fárasztó. Pont ezért csinálják, erre játszanak, hogy az ember belefárad.

Amikor Orbán arról beszél, hogy „mi magyarok”, uszkve 3,5 millió ember nevében szól. Viszont amíg ez a bázis mögötte áll, addig nem szenved vereséget. Ezen polgárok nagy része minden esetben el fog menni szavazni, vagy ha kell, békemenetelni (tudom az elmúlt néhány év nem ezt bizonyítja, de attól még amikor nagyon kell, menni fognak, pénzért vagy nyomásgyakorlás hatására, esetleg import lengyel menetelőkkel). Igen, ő az a fajta hamiskártyás, aki cinkeli a paklit, ólmozza a kockát, kibicei vannak, továbbá lapok a ruhaujjában, és persze még neki áll feljebb, ha rajtakapják. Egy elvtelen csaló, aki már régóta bebizonyította, hogy számára a cél szentesíti az eszközt, a járulékos veszteségek pedig nem számítanak.

Azt mondjuk nem tudom milyen cél, mert úgy tűnik, például a globális és regionális klímaprobléma megoldása nem tartozik ide. Naponta elmondják, hogy nincs komoly gond, nem kell aggódni, magyar ipar és energiaszektor (Lölö és Tiborcz zsebe) first. Az, hogy a valóság kissé mást mutat, Európa nagy része (is) évek óta szenved a nyári hőségtől, eltűnőben az igazi ősz és tél, nem zavarja őket. Aztán majd ha tornádók hordják el a parlament tetejét, akkor úgyis kiderül: az egészről Soros tehet vagy akárki, de ők biztosan nem. Alapvetés, hogy minden ami jó, az tőlük, tőle származik, ami rossz, ahhoz pedig közük sincs. Más szemében a szálkát szívesen nagyító alá veszik, de a sajátjukban a mestergerenda már kevésbé érdekes.

Egyébiránt nem tudom mi ütött ezekbe, hogy belekeverik a családtagjaikat is. Nyilván abban bíznak, hogy a rendszer még generációkon keresztül fennmarad. Vajon Orbán elveszítette a kapcsolatát a realitással, vagy szimplán csak ennyire elvetemült? Látszik az erőlködés, ahogyan valamilyen torz eszmerendszerbe akarják kényszeríteni a történteket és a történelmet. Mintha bármilyen ideológia indokolhatná, hogy lenyúlják az országot, ellopják a jelenét, a jövőjét, és hasonlóval próbálkoznak a múltjával kapcsolatban is. Az ember azt gondolná, a saját gyerekeiket megpróbálják ebből kihagyni, csökkenteni a kockázatát, hogy esetleg ők fizessék meg a szülők bűnét. Ha valamiben Orbán tehetséges, az nem a politika, hanem hogy kézben tartja ezt a rengeteg embert, hogy még senki (olyan, aki igazán számít) nem törte meg a hallgatást. Vagy ahogy az olasz maffia hívja: az omerta törvényét. Hogy szerencsés kézzel válogatja ki azokat, akiknek nem a lelkiismeretük diktál. Még a keresztény értékeket is sikerült a szolgálatába állítania, továbbá beemelni közéjük az cinikus gőgöt, mértéktelen harácsolást, elemi rosszindulatot és ideológiai fanatikusokat gyúrni a hívőkből. Vannak persze, akik tényleg hisznek neki, vakok a valóságra, talán egy ilyen személy lesz az első aki megszólal, amikor felnyílik a szeme.

Nem tudom mi fog történni azután, hogy felborul az első dominó. Folyamatosan fricskázni az ország nagyobbik (és ezek szerint békésebbik felét), meglopni őket és persze a sajátjaikat is, az megy. Sosem jut eszükbe, hogy mindez kétélű fegyver? Hogy a vádlottak padján az ügyész az érdemi védekezést is azzal hárítja majd el, hogy ilyen ügyekkel mi kérem nem foglalkozunk, és ráadásul Boldog Karácsonyt, továbbá senkit nem hagyunk az út szélén, de pláne levágjuk a kezét annak, aki először lop? Abban bízni, hogy az igazságszolgáltatás sosem éri utol őket, kissé hiábavalónak tűnik. Nyilvánvalóan megvan rá a tervük, hogyan akadályozzák meg a kormányváltást, akár a választások során csalásokkal, akár ettől függetlenül erőszakkal. Amikor ezt kellő számú ember belátja, nos ami azután történik, arról csak azt lehet mondani, hogy jogos önvédelemnek tekinthető.

Ákos

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.