Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A finnek még gondot okozhatnak Orbánnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gondba kerülhet a magyar kormány és vele az ország is, hiszen az EU soros elnöke – Románia – július elsejével átadja a stafétabotot Finnországnak. Ez már csak azért is jelenthet problémát Orbánéknak, mert az északi demokráciák arról híresek, hogy azok egyrészt valóban demokráciák, másrészt pedig működnek. Ez Orbán számára vélhetően teljességgel elképzelhetetlen, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a finnek tervei között szerepel, hogy az uniós támogatások kifizetését a jogállamiság tiszteletbentartásához kötnék. Ez pedig, mint tudjuk, nem a Fidesz erőssége, hiszen jogállam ma Magyarországon már nincs, a köztársaság elnevezéssel együtt búcsút intettünk neki közösen. De lássuk, mik is a konkrét tervek:

EU-elnökként a tagállamok demokratikus teljesítményét értékelő új szabályrendszer kidolgozásán és jóváhagyásán fog dolgozni, és szorgalmazni fogja az uniós pénzügyi támogatások összekapcsolását a jogállamiság tiszteletben tartásával – hangzott el Helsinkiben folytatott beszélgetéseken.

Amennyiben ezt valóban meg is lépik a finnek – miért ne tennék? Őket az égvilágon semmi nem köti Orbán illiberális rendszeréhez -, úgy Orbán komoly gondba kerülhet, Szijjártó pedig megkezdheti a nemzetközi szintű toporzékolást. A pénz ugyanis kell a kormánynak, de hogy azért cserébe még el is várjanak valamit a befizető országok, na, az felháborító. Ugyanis miért ne építhetne Tiborcz, Rogán, Mészáros, vagy Matolcsy egy több száz négyzetméteres villát magának? Miért ne gazdagodhatna meg esetleg az uniós támogatásokból Orbán Ráhel vagy Rogán Cecília? Nehogy már Finnország mondja meg, hogy a magyar kormány mire költi a támogatás pénzek nagyrészét. Itt kérem szépen nemzeti szuverenitás van, azt és akkor lopunk, amikor csak akarunk.

A körvonalazódó javaslat értelmében a nettó befizető államok kötelezettséget vállalnának rá, hogy a Brexit miatt keletkező hiány pótlásánál is nagyobb mértékben növelnék befizetéseiket a közös büdzsébe, ha a pénz felhasználását a jogállami normák betartásához kötnék. Az elképzelés szerint ezzel vennék rá az új feltételrendszer bevezetését elutasító tagállamokat az egyhangú elfogadáshoz kötött jogszabály megszavazására.

Tehát vagy betartják a szabályokat és akkor folytatódhat a kánaán, vagy pedig nemet mondanak a pluszpénzre. Más lehetőség nincs. Hogy ez ellen a Fidesz és szélsőjobboldali társai küzdeni fognak az EP-ben, az borítékolható, az viszont már egy másik kérdés, hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy az ő játékszabályaik szerint alkossák meg a 2020 utáni költségvetést. Mert ugyan a Fidesznek nagy a szája, azonban a valós hatalma az EP-n belül elenyésző, arról nem is beszélve, hogy az őket tagjaik között tudó Néppárt felfüggesztette tagságukat. Harcolni tehát lehet, csak nincs kizárva, hogy ebből ők fognak vesztesen kijönni, ráadásul a jogállami normák betartása nélkül még milliárdoktól is eleshetnek. Na nem a magyar emberek, hiszen annak nagyrésze kormányközeli oligarchák, vagy családtagok zsebeibe vándorol. Itt azonban még mindig nincs vége a fideszes rémálomnak:

A következő soros elnökség emellett szeretné felgyorsítani a Magyarországgal szemben zajló szankciós eljárást a Európa-ügyi miniszterek döntéshozó testületében. Egyelőre folynak a konzultációk, de nem kizárt, hogy már júliusban sor kerül a magyar kormány meghallgatására, amire még nem volt példa a tavaly szeptember óta tartó úgynevezett 7. cikkelyes folyamatban. A meghallgatás az eddigi véleménycseréknél jóval részletesebb és strukturáltabb párbeszéd az érintett tagállam és uniós partnerei között.

Tehát még az is előfordulhat, hogy végre valahára megindul a valós vizsgálat a magyar kormánnyal szemben, vagyis érkeznek EU-s szakemberek, akik megvizsgálják a jogállami helyzetet Magyarországon. Már csak abban reménykedhetünk, hogy nem csukott szemmel járják végig az országot, aztán majd valami diplomáciai hablattyal elintézik a dolgot, amiből ismételten csak Orbán jön ki győztesen, hisz bizonyítéka lesz arra, hogy az EU-s vizsgálóbizottság szerint Magyarországon minden a legnagyobb rendben van. A 7. cikkely szerinti eljárás tényleges megindítása, valamint a bölcsek tanácsának vizsgálata egy időben még gondot is jelenthet a magyar kormánynak, hiszen talán még ők sem képesek egyszerre két különböző szervezet elől eltüntetni a magyar demokrácia romjait.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.