Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mi már százszor elmondtuk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fogadj örökbe egy falut! – 100. száma alkalmából két akciót is hirdet a Nyomtass te is!

Fogadj örökbe egy falut! címmel tett közzé felhívást a Nyomtass te is! mozgalom abból az alkalomból, hogy már a századik lapszám is elkészült a szamizdat hetilapból. Azt szeretnék ösztönözni, hogy a legkisebb falvakban is rendszeresen terjesszék a független újságot. Egy másik akciót is elindítottak, amellyel nyomtatót lehet nyerni.

Városi közösségeket, baráti társaságokat és magánszemélyeket vár a Nyomtass te is! közösségi hetilap és mozgalom, hogy fogadjanak örökbe egy-egy falut, ahol megszervezik és finanszírozzák a független híreket tartalmazó szamizdat újság rendszeres eljuttatását a postaládákba.  

A századik lapszámot száz településre szeretnék eljuttatni, 100-100 példányban, ezért 100x100x100 címen önkénteseket keresnek, akik között nyomtatót sorsolnak ki, ha beküldik a lapról készült fényképüket egy-egy kistelepülésről.

Az akciók részletei megtalálhatók a www.nyomtassteis.hu honlapon.

Mi már százszor elmondtuk címmel egy kis filmet is készítettek a 100. lapszám megjelenése alkalmából, amely megtalálható www.facebook.com/nyomtassteis oldalukon a videók között (https://www.facebook.com/nyomtassteis/videos/1100139520184838/).

HÁTTÉR:

Mi már százszor elmondtuk – Megjelent a Nyomtass te is! századik száma

Száz hete szerkesztjük, sokszorosítjuk és terjesztjük országszerte a nyomtass te is! szamizdat újságot. Voltak hetek, hogy elértük a félmilliós példányszámot is. Célunk továbbra is az, hogy minden kistelepülésre el tudjuk juttatni azokat a híreket, amelyeket a kormány szeretne elhallgatni előlük. Ennek elősegítése érdekében két akciót is hirdetünk a századik szám megjelenése alkalmából, egyikkel nyomtatót is lehet nyerni.

Közel két év alatt kidolgoztunk és tökéletesítettünk egy eszközt, amely alkalmas arra, hogy megtörje vidéken a jelenlegi hatalom médiamonopóliumát. A Nyomtass te is! azonban csak akkor éri el a célját, ha hétről-hétre milliós példányszámban jut el a kis és nagyobb településen élők postaládáiba.

Ennek érdekében Fogadj örökbe egy falut címmel mozgalmat indítunk a kerek évfordulónk alkalmából, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy nagyvárosi közösségek, baráti társaságok vagy magánszemélyek összefogva megszervezzék és finanszírozzák a Nyomtass te is! újság rendszeres eljuttatását az adott falu postaládáiba.  

Emellett szeretnénk, ha a 100. számunk száz példányban száz településre jutna el ezekben a napokban. Ehhez keresünk olyan önkénteseket, akik ezt fotóval dokumentálják 3000 fő alatti lakosú falvak névtáblájánál. Azok között, akik 100x100x100 „jeligével” beküldik a képeket, egy nyomtatót sorsolunk ki.

Két éve, amikor elhatároztuk, hogy elindítjuk a Nyomtass te is!-t már elkeserítő volt a független nyilvánosság helyzete, de azóta még tovább romlott a helyzet. Már akkor látható volt, hogy a kormány módszeresen szigeteli el, különösen a vidéken élőket a hiteles információktól.

Ezért határoztuk el, hogy keresünk egy olyan technikát, amely olcsó, egyszerű, hatékony és sok ember bekapcsolódását teszi lehetővé a független sajtó újjászervezésébe.  Így született meg a Nyomtass te is! ötlete, ami valójában egy félbehajtott A/4-es lap, amelynek mindkét oldalára nyomtatunk. Hétről-hétre, közérthető módon azokat a híreket tesszük közzé, amelyeket a kormánypropaganda legszívesebben elhallgatna a kistelepüléseken élők előtt.

A fekete-fehér kis újságot bárki letöltheti az internetről (www.nyomtassteis.hu), tovább sokszorosíthatja és terjesztheti. Meg is teszik nagyon sokan az országban. Akadnak, akik csak néhány példányban, de számos nagyvárosban léteznek már olyan közösségek, amelyek ezres, tízezres példányszámban teszik ezt. Az újságnak helyi verziói is vannak, így a lokális hírek is terjeszthetők ezen a módon. 

Rengeteg segítséget kaptunk a két év alatt. Sokan támogattak minket pénzzel, papírral, nyomtatókkal, nyomtatási kapacitással, szállítással, és még megannyi más módon – ez úton is köszönjük nekik!

A spontán terjedés mellett tudatos építkezést is folytattunk. Minden megyeszékhelyen igyekeztünk csoportokat létrehozni, amelyek önállóan végzik a terjesztést.

Együttműködünk a független internetes újságokkal, amelyek a megyékben jöttek és jönnek létre. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, amelynek helyi csoportjai is terjeszteni fogják a lapunkat. Nagy reményeket fűzünk az őszi önkormányzati választásokhoz. Igyekszünk majd minden településen támogatni a közös ellenzéki jelölteket, és megértetni velük is, hogy csak együttes erővel szabadíthatjuk ki a kistelepüléseket az információs elszigeteltségből.

Abban bízunk, hogy nem kell újabb két év ahhoz, hogy helyreálljon a független média helyzete, és ne legyen szükség a Nyomtass te is!-hez hasonló szamizdatra.L.

László János

alapító főszerkesztő  

Nyomtass te is! közösségi hetilap és mozgalom

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.