Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A homár legyőzője

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lassan túl vagyok a röhögőgörcsön, és valami mélységes szomorúság telepszik rám. Nem mai hír, ami erre késztet, de kellett sok idő, amíg valamennyire magamhoz tértem.

Arról van szó, hogy az Amerikai Egyesült  Államok Elnöke, nekem csak Kacsa úr, a minap beindította a 2020-as választási kampányát. Egyik ígérete az volt, hogy ha újraválasztják, meggyógyítja a rákot és felszámolja az AIDS-et.

„Nagy előretörést fogunk elérni a gyógymódokban. Sok, nagyon sok betegséget fogunk tudni meggyógyítani, köztük a rákot is, minden nap közelebb fogunk kerülni ehhez. (…) Egyszer és mindenkorra felszámoljuk az AIDS-t Amerikában.” (Csak szavazzatok rám – ezt is mondta, gondolom.)

Először nem hittem a szememnek, utána jött a nevetőroham, most már csak összetörtnek érzem magam. Amiért egy olyan korszakban kell élnünk, ahol ilyen agyament emberek számítanak a világ vezetőinek. Szándékosan nem írok politikust, mert ez a pojáca az én szememben soha nem volt és nem is lesz politikus.

Azon túl, hogy mekkora baromság, amit mond, az a mérhetetlen cinizmus is elképesztő, ami ezekből a beteg mondatokból süt. Fel sem fogja, hány millió, a bajban érintett ember és hozzátartozóik lelkébe tapos bele egy ilyen felelőtlen és ordenáré kijelentéssel. Lehet, hogy vannak, akár minden nap, a gyógymód megtalálásához közelebb vivő eredmények. Számtalanszor felröppen egy-egy hír sikeres kutatásokról, bárhol a világon – de ez tudósok, kutatók és orvosok dolga, nem szállodatulajdonosok érdeme. Ilyen ócska, olcsó ígérettel kell megpróbálni pozícióban maradni? Tényleg semmi sem szent az ilyen hatalmi mámoros emberek szemében?

Hát vegyük tudomásul, hogy nem számít semmi azon az úton, amelyen haladnak. Tehetnek felelőtlen kijelentéseket, ígérhetnek adócsökkentést (konkrétan Kacsa úr lebegtetett 10%-ost, amiből semmi sem lett, persze), mérgezhetnek saját ellenfeleket ideggázzal, lövethetnek le másképp gondolkodókat akár a Kreml falai mellett is, fenyegetőzhetnek azzal hogy a dél-amerikai menekültek közé lövetnek, sorolhatnám napestig. Mindent lehet a nagyon fejlett és civilizált korunkban.

Az egész emberiség és a 21-ik század kultúrájának a szégyene ez, nemcsak az USA-é. Hogy ilyen embereket hagyunk vezető pozícióban. Hogy újra fognak rá szavazni sokan. Hogy más országokban pár kiló krumpliért vagy néhány zacskó száraztésztáért vehetők meg emberek szavazatai. Hogy több ország, szám szerint négy, vezetője nem fogja fel a közelgő klímakatasztrófa komolyságát. Tudom, hogy felfogják, de a pillanatnyi sz@ros érdekeik azt kívánják, tegyenek úgy, mintha nem lennének tisztában a következményekkel. Hogy számos országban, a vezetőik tudtával vagy éppen parancsára irtják ki azokat a fákat, amelyek még termelhetnének nekünk egy kis oxigént. Hogy ostoba hozzászólásnál többre nem futja, amikor valaki meglát egy lakott településre az éhségtől betévedett jegesmedvét – mert a hozzászóló nem fogja fel, hogy rövid időn belül egy darab jegesmedve sem fog élni bolygónkon, mert tönkre juttattuk a környezetét, amelyben létezni tudna. Hogy csak megvetően fintorognak sokan, amikor azokat a fényképeket látják, amelyeken a tengereket és óceánokat elborító műanyag szeméthegyek ordítják arcunkba saját barbarizmusunkat.

Egy hozzászóláshoz, amely a rák nagyszerű legyőzőjének csodálatos ígéretére reagált, remek homár-fotó volt mellékelve. Igen, bízom benne, hogy ezzel meg fog tudni küzdeni a világ sok vezetője. A többit bízzuk a szakemberekre – akik nem ígérgetnek, nem hitegetnek, csak teszik a dolgukat. És bízzunk benne, hogy egyszer majd sikert érnek el. A baj ezzel az, hogy pont azoktól függ a siker, akik az ehhez szükséges pénzekről döntenek.

Nehéz bízni, ha vigyázó szemeimet csak a magyar egészségügyre és az MTA-ra vetem. Igaz, másfelé sem igen kellene tekingetni, ugyanazt a fals szöveget és ennek teljesen ellentmondó cselekedeteket látom.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.