Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor most hogyan is van ez?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orosz hírportálok szerint a június 20-i EU-csúcson meghosszabbításra kerülnek az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók. Az idézett dokumentumok szerint, melyeket az Európa Tanács fog beterjeszteni, elsősorban a kelet-ukrajnai és az Azovi-tenger környékén kialakult helyzetet vitatja meg a 28 ország vezetője.

Az orosz hírforrás információi szerint hat hónappal fogják meghosszabbítani a korlátozásokat. Annak ellenére, hogy Lengyelország 12 hónapot javasolt.

Rendben van, majd meglátjuk. Csak nem értem, de megpróbálom megfejteni.

Mik is konkrétan az EU Oroszország elleni szankciói?

2014-ben, a Krím-félsziget jogellenes annektálása után az Unió többféle korlátozást vezetett be az Oroszországgal való kapcsolatokban. A diplomáciai életben lemondták az arra az évre tervezett kétoldalú csúcstalálkozókat, a Szocsiban tervezett G8 helyett Brüsszelben tartottak júniusban G7–csúcsot. Azóta is csak G7 találkozók voltak.

Egyedi korlátozó intézkedések közé tartoznak a vagyoni eszközök befagyasztása és az utazási korlátozások bizonyos magánszemélyek és szervezetek esetében.

Gazdasági szankciók:

– korlátozzák egyes orosz bankok és vállalkozások tőkepiaci forráshoz jutását (felhívom a figyelmet az „egyes” szóra)

– fegyverkiviteli és behozatali tilalmat rendeltek el

– megtiltják a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelét

– korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolaj-kitermelés és -feltárás céljaira felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz. (Megint csak egyes..)

Szép, nagyon szép mindez, igyekszem meg is érteni ezeket az okos mondatokat. Ha meg is fogják hosszabbítani ezeket a korlátozásokat, még gyönyörűbb, nem?

A problémám a következő. Mindazt az ocsmányságot, amit az orosz elnök elkövetett az elmúlt öt évben Ukrajna ellen, csak ennyi eszközzel tudja az EU büntetni? A háborút, amit kirobbantott az ukrán-orosz határon, a majdnem népirtást a megszállt helyeken, a Krím zsebre vágását – azzal büntetjük, hogy nem üzletelünk velük fegyverileg és/vagy legújabb technológiailag?

Tudom, hogy nehéz és bonyolult kérdés ez az EU-nak, hiszen egy ekkora méretű ellenséges szomszéddal csínján kell bánni. A maga módján épeszű orosz elnöktől akármi kitelik, akármikor. Eddig csak a saját országából való embereken gyakorolt különböző kivégzési módokat, természetesen, olyanok ellen, akik nem pendültek vele egy húron, vagy ne adj’ Isten, konkrétan szembe mertek szállni nagyhatalmi törekvéseivel, vagy egyszerűen felséges személyével. Félni kell Putyintól, nem vitás – ha háborút a kontinensen nem is fog kirobbantani, de számtalan ocsmányságra képes. Megtanulta jól KGB-s pályafutása alatt, azóta is sikeresen alkalmazza a módszereket.

Mindezt értem. Azt viszont nem, hogy semmi érdemi dolog nem történik 5 éve például a Krím-félszigettel kapcsolatban. Amelynek az annektálása minden létező ország minden törvényét sérti. Ezzel az erővel holnap bekebelezem, mondjuk, Valamisztánt, mert olyan kedvem szottyan. Nincs hozzá jogom? Na és? Legfeljebb majd Másmilyensztánba adom el a fegyvereimet. A legújabb technológiát meg majd úgyis ellopjuk, oly nagy sikerrel, hogy kicsit megbuherálunk mindent, amit akarunk – választásokat, tőzsdéket, internetet.

Mindezt a 21-ik században. Nincs G8, csak G7.

Hát, nagyon kib@sztunk az oroszokkal. Vagy ők velünk?

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.