Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valaki itt lecsatlakozik a mangalica csecsről, az eláshatja magát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

[email protected]

Tárgy: Bigézés

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Nem kellene kendnek nagyon hazafelé igyekezni, mert semmi sem olyan már, mint volt, még akkor se, ha úgy hívják. Ezekről a torzulásokról a dédi már sokat mesélt, de nem nagyon terhelte meg vele a merevlemezem, mert XP-ben nyomatta, nem Windows 10-ben.

Tudom, hogy kend nem egy programozó guru. Excelben például elég bénán nyomul, de legalább a klaviatúrán úgy-ahogy eligazodik, hacsak véletlenül a csúzos ujjaival mellé nem nyom néhány billentyűt egyszerre. Mert akkor csodákat lát kend a monitoron és a bátyámat kiidegeli a Messengeren, mire megint azt teszi a gép, amit kell.

Hanem most nem a kend számítógépes ismereteiről akarok én fecsegni, hanem egy komoly félreértést tisztázni. Bigéről lenne szó. A neten plankolta fel kend ezt a szót. Akkor kérdezett rá kend a dédi nyugdíjas telóján, amikor a hétvégi felügyeleten a dédinél voltam (Elfelejti beszedni a gyógyszereit és hétvégeken én vagyok a gyógyszeradagoló. Étkezés előtt, közben és után összesen 9 féle bogyó). A dédi kapásból rávágta, mikor kérdezte, hogy a macsófiókák a csajokat nevezik bigének. De miután letette a telefont, akkor nekem pontosított, hogy nem is.

A bigézés egy játék. És a tatának biztos nagyon emlékezetes, őt kérdezzem, mert úgy elverte miatta, mint a kétfenekű dobot a nemzeti elbutulás keretében újra közhivatalt kapott sámán. Mert a háború után aranyáron se lehetett ablaküveghez jutni, márpedig a tata kilukasztotta vele az ablakot. Nem betörte, csak kilukasztotta. Pontosabban csak a külső üveget. Sajnálta is a dédi, hogy túlméretezte a verést, mert a pár centis szabályos kerek luk miatt elég lett volna néhány nyakleves is. Ezért a túladagolást rögtön átszámította a következő csínytevés előlegének, amikor meglátta, hogy nem olyan nagy a baj. Télire bedugták ronggyal és azon az oldalon sose nyitották ki a spalettát, úgyhogy a drótostót jöveteléig elfogadhatóan stabilizálódott a helyzet. A tata lába szárán pedig viszonylag gyorsan lelappadtak, és egy hét múlva már nem is látszottak a fűzfavessző nyomán keletkezett hurkák (a vessző állagromlását a dédi nem tartotta számon, mert az új veréshez frissen vágott, hajlékony vessző dukált, nem a csonttörő száraz és merev).

Tudom. A bigéről kell kendet tájékoztatnom. Ha már rákérdezett. Nem tudom, minek kell erről kendnek tudni, de mindegy is. Tudni akarja, hát akkor tessék:

Tisztázzuk a fogalmakat. A fejőstehén legeltetésére befogott gyerek nem azonos a gulyással. Az utóbbi mester, a gyerek még inasnak is amatőr. A furkósbot elengedhetetlen kelléke a tehénpásztor gyereknek. Fekete klottgyatyával színesítve. Ennyi az összes kiegészítés, a többi már mind gyerek. Mezítláb. A városi gyerektől annyiban különbözött, hogy a kézi kaszálású tarlóra futás közben is teli talppal lépett, és az acat tüske még a lábujjai között is kicsorbult annyira megkeményedett a bőre aratásra. De a legfontosabb információ mégis csak az, hogy nyáron, a nem gulyára kivert fejősteheneket gyerekek vigyázták. Már amikor nem játszottak.

Ilyen szabadtéri játék volt a bigézés. A bottal kapartak egy kis árkot, amiben kényelmesen belefért a bot vége. Az árkon keresztbe fektettek egy két végén kihegyezett kb. két centi átmérőjű és 10-15 cm hosszú ágdarabot, a bigét. A játékos a botjával a levegőbe emelte és ütögetni kezdte a bigét. Amikor úgy érzékelte több alkalommal már nem igen sikerül eltalálni, akkor utoljára igyekezett teljes erőből a legmesszebbre ütni. Az nyert, aki a legtöbbször beleütve a legmesszebbre ütötte a bigét, ugyanis a lelépett távolságot meg kellett szorozni az ütések számával.

Ezt a tudást akarta a tata átadni a dédi virágoskertjében a pesti unokatesóknak. Azt már tudja kend, miként végződött a szemléltetés. Azt viszont nem tudtam, hogy eleve nem erről van szó.

Sokkal súlyosabb a helyzet. Erről itthon a tata tájékoztatott. És arról is, hogy ez az információ a kend kilátásait is eléggé beszűkíti a székelységéből kifolyólag. Mert a bige nem játék ám, hanem ember! Úgy bizony. Méghozzá a kendhez hasonló hazaácsingózó székely, aki vesztére haza is jött Amerikából. Felelőtlenül Erdély helyett belföldi magyarnak. És ez nagy hiba volt. Tetézte ezt a műhibát azzal, hogy takaros motyóval felpakolva. Méghozzá nem csak a ládafia volt tehetős, hanem a kobakja is. Azt már mástól is hallotta kend biztos, hogy ha valaki itt lecsatlakozik a mangalica csecsről, az eláshatja magát. Most képzelje el milyen sors várt arra, aki már eleve a saját esze után gyarapodott. Nem tudja.

Ez a Bige nevű földije se sejtette. 300 rendőr, éjnek évadján súgta meg neki, hogy az a jó Európának, ha a Lölö bácsi erdélyi 1300 hektárját a Babis miniszterelnök műtrágyája dúsítja, mert már a régi dakoták is megmondták: „Suba a subához, guba a gubához, elnöki földre, elnöki műtrágya!” Mondanom se kell, hogy halvány gőzöm sincs, honnan jön ez a szóbeszéd és mennyi az igazságtartalma. Azt viszont a szolnoki SZTK-ban mondták a népek, hogy a Vegyitől távolabb levő Fehérje Feldolgozó tényleg oltári büdös, csak a szimatot kapott katasztrófavédőknek és a rendőröknek elfogyott a benzin és szag alapján a Bige gyárnak azonosították a bűz forrását. A többi már történelem lenne, de a jegyzeteléssel megbízott Mariska néni momentán hősi eposzt ír a gazdájáról. Úgyhogy Nagy Imre után a történelem rostáját privatizáló néni a Bige bácsit is leselejtezte. Viszont a mások vagyonának közvetett hatalmi eszközökkel való lenyúlását, mint technológiát, a népnyelv bigézésnek nevezi.

Bütyökfalva, 2019. június 19.

Mirtill

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.