Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány inkább végezze a feladatát, ahelyett, hogy másnak mondja meg, mit kéne tennie

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Novák Katalin, családügyi államtitkár a Kopp Mária Intézet rendezvényén szólalt fel, ahol elmondta, nagy szükség lenne arra, hogy a média is partner legyen a családbarát szemlélet megjelenítésében. Novák szerint a szülők mellett a médiának is nagy szerepe van abban, hogy a gyermek miként fejlődik, hogyan viszonyul a család fogalmához. Ami vélhetően annyit tesz, hogy az államtitkár szerint a médiának is propagálnia kellene a családbarát kormányzás sikereit. Az elmúlt években szinte mindenhonnan azt hallani, hogy az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy több gyermek szülessen és úgy általában könnyebb legyen a gyermekvállalás. Noha pénzügyileg még igaz is lehet, hogy több milliárdot csoportsítottak át azért, hogy ez a terv meg is valósuljon, azonban eddig – nyilván ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni – sok foganatja nincs a dolognak.

Támogatások és adócsökkentések formájában próbálják arra ösztönözni a fiatal családokat, hogy vállaljanak 1-2-3 gyermeket, amivel hozzájárulhatnak a magyar nemzet gyarapodásához és felemelkedéséhez. A gond azonban az, hogy ez nem így működik. A pénz csupán az egyik feltétele a gyermekvállalásnak és családalapításnak, ami mellé még jó pár dolog szükséges, ami ma Magyarországon nem áll rendelkezésre. Máskülönben nem költözne el a fiatalok igen nagy százaléka külföldre, hogy ott vágjon bele a gyermeknevelés nehézségeibe. Családok százai vállaltak biztonsággal gyermeket úgy külföldön, hogy biztosak voltak abban, ma ez Magyarországon lehetetlen lenne. Nincs hozzá megfelelő egészségügyi ellátás, az oktatásról már nem is beszélve. Ki akarná gyermekét egy olyan világba szülni, ahol már az is kérdéses, hogy megfelelő orvosi ellátást, majd később oktatást fog-e egyáltalán kapni?

Arról soha nem volt szó – ellentétben azzal, amit a kormány állít -, hogy a család többé nem lenne érték. A liberálisok – akiket szeretnek vádolni minden rosszért, ami a világban történik – soha nem mondták azt, hogy ne vállaljunk gyermeket, hogy egy heteroszexuális pár gyermeke kevesebbet érne, mint egy leszbikus pár örökbefogadott gyermeke. Ezt a kormány mondjuk előszeretettel harsogja, miközben a család nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy heteroszexuális házaspár női tagja gyermeket szül. Létezik örökbefogadás is, ami családok ezreinek jelenti az egyetlen opciót. Attól azonban, mert egy pár házasságot kötött, még nem válik automatikusan szeretőbb, elfogadóbb családdá, annak egy papírhoz vagy az egyházakhoz az égvilágon semmi köze sincs. Az viszont, hogy a kormány folyamatosan támadja a meleg párokat, nem segít a helyzeten, ezzel ugyanis őket kirekeszti a társadalomból, sőt azokat is, akik házasság nélkül alkotnak egy családot. Nem beszélve az egyedülálló szülőkről, akik ugyanúgy mindent megtesznek azért, hogy gyermekük megkapjon mindent, amit csak lehet. Ők kevésbé fontosak?

De térjünk vissza Novákra és az ő mondanivalójára:

A kormánynak partnerekre van szüksége a családok támogatásában – mondta a konferencián a családügyi államtitkár, kiemelve, hogy a családszervezetek, az egyházak, az önkormányzatok, valamint a tudományos és a gazdasági élet szereplői mind segíthetik a családbarát ország kialakítását. Kifejtette, az objektív tájékoztatáson túl, az is fontos, hogy az egyes médiumok milyen értékeket közvetítenek. Az államtitkár szerint a kormány komoly anyagi segítségén túl szükség van a családbarát szemlélet megjelenítésére, a közösség elismerésére is, és ebben segíthet a média.

A családbarát ország kialakítását kezdhetné ott a kormány, hogy változtat a kommunikációján. Ez nem a médiától függ, hiszen ez nem annak a feladata. A kormánysajtóé talán, de az eddig is azzal volt elfoglalva, hogy bármit tett is a kormányzat, a firkászaik attól azonnal elaléltak. A független sajtó feladata az, hogy leírja a valóságot, még akkor is, ha az a kormánynak fáj. Az ő feladatuk nem az, hogy bármit is propagáljanak. Az emberek pedig majd meghozzák a saját döntésüket és választanak. Képesek ugyanis tájékozódni, bármit is gondol a kormány. Nem kell a szájukba rágni azt, hogy a család jó, tudják azt maguktól is, attól azonban még nem lesz egyszerűbb a gyermekvállalás Magyarországon. Nagyszerű a 10 milliós hitel – ami később még súlyos pénzügyi gondokat is jelenthet a családoknak -, meg a 7 személyes autóvásárlási támogatás, de egy gyermek nem ettől születik. Sem attól, hogy az Origó, vagy a Magyar Nemzet megírja, hogy milyen nagyszerű is 3 gyermeket vállalni, attól lesz ugyanis a nemzet újra erős.

A konferencián Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: újra divatossá válhat gyermeket nevelni, ami jó dolog, és ennek a hangulatát át lehet adni az embereknek szemben azzal a liberális felfogással, ami a családi életet hosszú éveken keresztül csak nyűgként mutatta be. 

Újra kérdezem, mi az, hogy divatossá válik a gyermeknevelés? Nem a farmer hordásáról, vagy a gumicsizma viseléséről beszélünk, hanem emberek életének egyik legfontosabb döntéséről. Ez soha nem a divattól függött, sokkal inkább a lehetőségektől. Ennek nem a hangulatát kell átadni, hanem egyszerűen meg kell teremteni a lehetőségét. Nem a liberalizmus az oka a népességfogyásnak, bár könnyű ezzel takarózni, az egyszer biztos. A médiát, mint partnert tehát el lehet felejteni, hiszen ez nem feladata egyik újságnak, rádióadónak, vagy tv csatornának sem. Aki úgy véli, készen áll a gyermeknevelésre és úgy ítéli meg, hogy a körülmények is adottak hozzá, az belevág a “feladatba”. Azonban aki nem érzi így, annak minden joga megvan ahhoz, hogy másként döntsön. Ez továbbra is egy lehetőség, nem pedig egy kötelező feladat, amit teljesíteni kell. Hogy ezt mikor lesz már képes felfogni a magyar kormány, azt nem tudom, mindenesetre itt lenne már az ideje.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.