Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Minden nagyon szép, minden nagyon jó…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

és mindennel meg vagyok elégedve.

Valami ilyesmit mondhatott – szerintem – Handó Tünde kis családja körében, diadalt és kitüntetést aratva a héten.

És most megint azt fogom ismételni, amit az utóbbi időben olyan sokszor: tényleg, hogy tudunk mindezzel együtt élni?

Röviden a tények: az Országos Bírói Tanács a parlamenthez fordult Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének leváltását inditványozva. Törvénysértő gyakorlat, mulasztások, nulla fék vagy kontroll, mert az OBH elnöke tevékenységét senki nem tudja ellenőrizni. Az Országgyűlés az igazságügyi bizottság javaslatára kedden elutasította a Handó leváltására vonatkozó javallatot.

Mily meglepő! A több száz oldalas munkaanyag – mely tartalmazza az üggyel kapcsolatos tényeket – elolvasására egyetlen nap állt a bizottság tagjainak rendelkezésére. Gondolom, bele sem néztek, mert a parancs sokkal korábban ki volt adva: Handó marad, oszt jó napot!

A parlament ülése fél órát sem foglalkozott az üggyel, a meghívott OBT elnöke nem kapott szót, Handó írásban közölte „álláspontját”. Sejtésem szerint nem az volt a véleménye, hogy visszaél a pozíciójával, a családi és hatalmi kapcsolataival, hanem valami olyasmi, hogy ő egy ártatlan bárányka, aki teszi a dolgát. A vezér utasításai szerint.

Mint mindenki a környezetében, aki talpon akar maradni, zsíros kis állásában, állami és/vagy eu-s pénzekkel kitömött cégében, polgármesteri székében, szépen felújított templomában. Tudjuk és tűrjük, hogy ez így működik nagyszerű fidemokráciánkban.

Tudják mások is:

„Az OBT megállapításait az utóbbi időben több nemzetközi szervezet vizsgálta és megerősítette. Legutóbb a Nemzetközi Bírói Egyesület jelentése fogalmazta meg, hogy a magyar igazságszolgáltatás alkotmányos krízise az OBH elnökének jogsértő magatartására vezethető vissza. A Velencei Bizottság elnöke 2019 márciusában úgy fogalmazott: „a magyar jogállamiság szempontjából a legproblematikusabb az Országos Bírósági Hivatal elnökének szerepe”. Az Európa Unió Tanácsa napokban kiadott ajánlása egyenesen azt rögzítette, hogy „az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása szempontjából döntő fontosságú fékek és ellensúlyok tovább gyengültek a bírósági rendszerben, az OBT egyre nehezebben képes ellensúlyozni az OBH elnökének hatásköreit, ami aggályokat vet fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban”. (Népszava)

El tudom hinni, hogy sokakat nem érdekel a dolog – hát, istenem, újabb hatalmi harc, marakodnak a nagyok, mi közünk hozzá? Van elég bajunk enélkül is,

Szíves figyelmébe ajánlom mindenkinek, hogy alakulhat úgy az életük, hogy bírósághoz kell fordulniuk. Bárkinek, bármilyen ügyben. Szóval, nagyon nem mindegy, hogyan működnek ezek az intézmények. Nem egy oda ajándékozott trafikról, átjátszott alvállalkozói megbízásról vagy hasonlóról van szó – hanem minden ország, állam egyik fő pilléréről – az igazság szolgáltatásáról. Vegyük tudomásul, hogy ez ma Magyarországon nem fontos?

Akkor, végszóként, egy kitalált történet.

Pista bácsi Mari nénivel – bármelyikünk rokonai lehetnek – a kis falujukban elindulnak, a bótba, kenyeret venni. Ahogy átmennek a Főtéren, egy nagy sebességgel száguldó valami kárt tesz egyikőjükben. Nincs ideje megállni a gázolónak, különben is rokona egy nagy valakinek, azok úgyis elsikálják az ügyet. Majd jönnek a jogászok, oszt…

Vagy csak nem szimpatikus a felperes neve, mert az unokaöccse barátnőjének az ismerőse egyszer csúnyákat írt a facebook-on egy nagy hatalmú személyről. Vagy törvénytelenül kirúgtuk a munkahelyéről, mert csak. Vagy bármi.

Hogy működhet mindez így?

Tudom. Úgy, hogy még ki is tüntetik a hófehér báránykát az OBT-OBH együttműködéséért.

Úgy tűnik, nekünk, magyaroknak, soha semmilyen visszaélés vagy jogtiprás nem sok. Minden nagyon szép, stb. Jöjjenek ősszel a fidemokraták, előtte kérünk egy kis nesze semmit fogd meg jól csokikát, krumplicskát, lehetőséget arra, hogy megcsókoljuk a kezeket, amelyek a nyakunkat tekerik ki kilenc éve.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.