Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Közel 100 milliárd is kevés volt ahhoz, hogy az MTVA ne legyen veszteséges

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az MTVA – amelynek épületéből fegyveres biztonsági őrök dobtak ki parlamenti képviselőket még tavaly decemberben – veszteséggel zárta a tavalyi évet. Na nem azért, mert a magát köztévének hazudó propaganda tévé ne kapott volt elég állami támogatást, hanem azért, mert irdatlan pénzeket költenek, annak ellenére is, hogy a kutya sem kíváncsi arra, ami csatornáikon megy. Még a 2017-es évet is sikerült felülmúlni tavaly, amikor is 98,9 milliárd forintból gazdálkodhatott az MTVA. A közel 100 milliárdos büdzsé azonban mindössze arra volt elegendő, hogy „csak” 2,3 milliárd forintos hiánnyal zárják az évet. Valami elképesztő az, hogy a hazugságokkal, hibákkal és propagandával teli MTVA csak a tavalyi évben 71,2 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből, vagyis minden magyar adófizetőtől. Ez annyit jelent, hogy a ma Magyarországon élő minden egyes ember – gyermekek is egyaránt -, több mint 7260 forinttal járult hozzá ahhoz, hogy a propaganda tévé az arcába hazudjon.

Az embereket nem kérdezték meg arról, hogy kívánnak-e ezzel a pénzzel hozzájárulni ahhoz, hogy 0-24 Orbán Viktor programját és a párt kampányüzeneteit nézze, természetesen migránshíradókkal megszakítva. Senkit sem kérdeztek meg arról, hogy a propagandagépezet finanszírozása helyett mondjuk nem látnák-e szívesebben a pénzüket a magyar kórházak felújításában, esetleg a szocális ellátórendszer fejlesztésében. Arról bezzeg „megkérdeztek” minden magyart, hogy egyetértünk-e Orbán programjával, noha az vélhetően a kutyát sem érdekelte. De persze nem is ez volt a fontos, hanem az, hogy a visszaküldött pár százezer levél által Orbán legitimációt szerezhessen. Meg persze kidobhasson az ablakon több száz millió forintot, kormányzati kommunikáció címszóval.

Kereskedelmi bevételei stagnáltak (7,7 milliárd forint), pedig 2018-ban a közmédia csatornáin lehetett követni például a téli olimpiát, a labdarúgó világbajnokságot, a Formula-1 teljes idényét és a Bajnokok Ligájának legfontosabb mérkőzéseit.     

Nem elég tehát, hogy az MTVA olyan műsorvezetőket, riportereket és általában véve munkatársakat szerződtet le, akiknek néha még a beszéd is nehezen megy, de mint kiderült, a vezetőség arra sem képes, hogy a hihetetlen közpénz milliárdokat bevételre fordítsa. Az MTVA gazdálkodása kritikán aluli, ezért a hírhamisító Papp Dánielnek, a cég vezérigazgatójának vélhetően van feladata bőven. Na nem mintha a kormányzatot érdekelné bármennyire is, hogy a cég veszteséges, vagy sem, hisz pénz az van bőséggel. Mint ahogy focira is akad, annak ellenére, hogy eredmények már évek, évtizedek óta nem jöttek. Most elsősorban a klub focira gondolok, ahol milliós fizetésekkel emberek tucatjai ülnek a kispadon, miközben az egészségügy és az oktatási rendszer is romokban hever.

Lehet persze azt mondani, hogy egyiknek mi köze a másikhoz, de ha belegondolunk, hogy ezen pénzek átcsoportosításával milyen változás lenne elérhető, már mindjárt más a helyzet. Az emberek ugyanúgy, ahogy a színvonaltalan magyar focira, úgy az MTVA különböző csatornáira sem kíváncsiak. Feladatukat tehát nem látják el, hiszen nehéz úgy a közt szolgálni, hogy arra nincs igény. Márpedig most ez a helyzet, ugyanis, mint ahogy azt a Napi.hu kiemeli, az elérhető adatok szerint a Duna TV és az M1 is 3-4 százalékos közönségarányt ért el a teljes lakosságnál 2018-ban. Ennél még egy Győzike, vagy egy Mónika Show is nézettebb volt, pedig ők aztán nem milliárdos költségvetésből gazdálkodtak. Még csak azt sem mondom, hogy ezen két említett műsor színvonalával egy centivel is rosszabb lenne, mint az, amit például az M1 csinál Híradó címszóval. Igénytelen, ócska, hazugságra épülő műsorok, a Híradó azonban még arra is képtelen, hogy előbiekkel egyetemben legalább valakit szórakoztasson Orbán Viktoron kívül.

Hogy ezen gigászi veszteségnek mi lesz a következménye? Semmi. A jövő évi költségvetés ugyanis még a korábbiakat is felülmúlja majd, ahol is a központi költségvetésből 75 milliárd forintot szánnak az MTVA fenntartására. Ha pedig ez nem lenne elég, vélhetően hamarosan újra átvállalják a cég újonnan felhalmozott adósságait, mint ahogy megtették azt 2015-ben is, amikor 47 milliárd forintot vállaltak át. Egyszerűen hihetetlen, hogy a kormánynak van pofája ilyen mértékű pénzeket elkölteni, miközben sürgős esetekben mindig az a kifogás, hogy az nem fér bele a költségvetésbe. Nincs tehát pénz arra, hogy a nővéreket, mentősöket, tűzoltókat, vagy épp tanárokat megfizessék, de arra van, hogy egy veszteséges céget továbbra is kitömjenek? Ez a helyzet nem szomorú, azon már réges régen túl vagyunk, ez lassan már fájdalmas és elkeserítő és ki tudja még hol a vége.