Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Szembeköpősdi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mintha a nagy bábjátékos kiadta volna bábjainak a jelszót: „Köpjetek a becsületes emberek szemébe!” Ezzel ér fel két friss kitüntetés. Az egyik Simonka Györgyé, a másik Handó Tündéé.

Nem tudom, hogy Simonka György mivel nyalhatta be magát a nagy bábjátékos kegyeibe, de alaposan alátrágyázott, hogy jól teremjen: volt polgármester, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, a Magyarországi Görögkeleti Ortodox Egyházmegye Püspökségének tanácsosa. Először arról híresült el, hogy polgármesterként saját földjén dolgoztatta a közmunkásokat. Vagyis nézhetjük jobbról, nézhetjük balról, elölről vagy hátulról: megbízható NER-huszár. Lehet, hogy néha kicsit túlzásba vitte a trükközést, mert az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja. (1,4 milliárd forintocskáról van szó.) Ennek ellenére, vagy épp ezért Orbán Viktor bizalma töretlen e kiváló férfiúban: szemrebbenés nélkül kinevezte képviselőjelöltnek 2018 tavaszán. (Bizonyára csurrant-cseppent abból az 1,4 milliárdból, és aki ilyen ügyes, annak van jövője.) Ezért sokan gondolják úgy, hogy haja szála sem fog görbülni. Pedig a mentelmi jogát is felfüggesztették – tavaly októberben. Most pedig június közepe van. Tud ez a nyomozás lassan is döcögni, ha éppen arra van szükség.

Hogy miféle szerzet ez a Simonka György (és a gazdi által felállított rendszer), ezt igen plasztikusan mutatja egy régebbi eset.

2009-ben indult EU-s pénzből az iskolagyümölcs-program, ami évi 9 milliárd forintos piacot jelentett a gyümölcstermelőknek. A szoci kormány az iskolákra bízta, hogy kikkel szerződnek, de feltételül szabta, hogy kereskedő nem szállíthat, csak termelő. Így aztán az iskolák többnyire helyi őstermelőktől vásárolták a gyümölcsöt – ahogy később a Fidesz nagyhangú propagandájában is szerepelt.

Csakhogy más a propaganda, és más a valóság. 2013 januárjától a szerződéskötés a KLIK hatáskörébe került. A KLIK-nek viszont nem volt kedve a sok őstermelővel babrálni (vagy ezt a pénzt nem a talpasoknak szánták, hanem följebb akarták lenyúlni), ezért kiírt egy igazi NER-stílusú közbeszerzési pályázatot, amelynek feltételeit a kistermelők, akik eddig szállították a gyümölcsöt, nem tudták teljesíteni. Egyetlen cég tudta teljesíteni a feltételeket: a pályázat kiírása előtt néhány héttel alakult Magyar Iskolagyümölcs Kft., amelyben oszlopos tagja volt Simonka György, Pusztaottlaka fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő.

Csakhogy ennek a remek férfiúnak fejébe szállt a dicsőség, elhalványult a veszélyérzete, és a szokásos ködösítést mellőzve gyorsan a lényegre tért. Rögtön a közbeszerzés kiírása után (tehát messze nem volt még eredményhirdetés) e-mailt küldött az addig szállító őstermelőknek, és felajánlotta, hogy tíz százalékért beveszi őket a buliba alvállalkozóként. Vagyis tíz százaléknyi védelmi pénzért továbbra is csinálhatják azt, amit eddig. Különben kivághatják a gyümölcsfáikat. Ez akkora fölháborodást keltett, hogy a KLIK gyorsan visszavonta a közbeszerzési pályázatot. Ha ez nem is sikerült, később – feltehetően már magasabb százalékkal – sikeresen alkalmazhatták a módszert, amit az ügyészség 1,4 milliárdos vádja is valószínűsít. Az első ítélet már megszületett: kitüntetés.

A másik kitüntetés, Handó Tündéé is a szembeköpés műfajába sorolható. Még egy kicsit meg is fűszerezték: pont azon a napon tüntették ki, amikor az országgyűlés Handó alkalmatlanságáról vitázott. Ugyanis az Országos Bírói Tanács kezdeményezte Handó Tünde leváltását, mivel „hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja” és „szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével.” Vagyis Orbán utasításait követve meg akarja félemlíteni és le akarja cserélni a nem engedelmeskedő bírókat. Eddig még nem sikerült, de ami késik az nem múlik. Csak azt nem értem, miért nem vártak a kitüntetéssel addig, amíg befejezi. Szembe köpni akkor se késő.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.