Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ismét épül, szépül az ország, kár hogy nem idehaza

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerbiát nem hagyjuk magára! Annak birkózóit legalábbis biztosan nem, kiderült ugyanis, hogy közel 1 milliárd forintból a szerbiai Magyarkanizsán birkózóakadémiát épít a kormány. Persze nem a saját pénzéből, hisz olyan nincs neki, a magyar adófizetők befizetéseiből állják a szerbiai birkózócsarnok költségeit. A namrégiben újra megválaszttott rezsiszilárd el is mondta, hogy fontos a határon túli magyar területeken is a sportág népszerűsítése. Csak, mint hülye laikus kérdem, mégis miért olyan fontos? A szerbiai magyarok nem tudnak létezni egy közel 1 milliárd forintos birkózócsarnok nélkül? Megdrágul a tej, vagy a kenyér a boltban, ha nem épül fel a létesítmény? Csak azért kérdem, mert határon belül lenne még mire költeni ezt a pénzösszeget, aminek vélhetően nagyobb haszna lenne.

Ezt a közel 1 milliárd forintot persze a magyarországi sportlétesítményekre szánt keretből csoportosították át, tehát ezt egyébként sem tervezték kórházakra, esetleg a szociális ellátásra fordítani. Mióta Orbán Viktor az ország miniszterelnöke, a sportnál nincs fontosabb dolog ebben az országban. Már követni sem lehet, hány milliárd forintot égettek el azért, hogy olyan stadionok tucatjait húzzák fel, ahova alapvetően ember nem jár. A soha meg nem térülő beruházások a költségvetést megterhelik, nem csak most, de vélhetően még 10-15 év múlva is, amikor Orbán jó esetben már nem a várban fog lakni.

A kérdés, miszerint miért támogatjuk milliárdokkal a határon túli magyarokat olyan kérdésekben, amelyek egyáltalán nem égetően szükségesek számukra, már jó ideje megválaszolatlan. Ez persze gond nélkül – és mint az EP választások alkalmával ismét kiderült – sikeresen szerez szavazókat a Fidesznek, a gond már csak az, hogy a párt közpénzből vásárol szavazókat magának. Ha valami törvénytelen, ez bizony az, arról már nem is beszélve, hogy a magyarokat megint nem kérdezte meg a kutya sem arról, hogy támogatják-e egy határon túli birkózócsarnok létrehozását. Ennél vannak fontosabb dolgok határon innen és túl is egyaránt, amelyekkel érdemesebb lenne foglalkozni.

Évtizedek óta kritikus a magyar lakosság egészségügyi állapota, azonnal intézkedésekre volna szükség, hogy a negatív folyamatok megállíthatóak és megfordíthatóak legyenek.

…A GDP és az egészségügyre fordított összegek aránya, tehát az egészségügy helyzete a Magyarországhoz hasonló méretű és lehetőségű országok esetében egyfajta morális dokumentum.

Valamint

A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Ezek a fenti sorok nem évtizedekkel ezelőtt születtek, hanem pontosan egy héttel ezelőtt. A magyar egészségügyben egyszerűen nincs elegendő pénz ahhoz, hogy a biztonságos betegellátást meg tudják oldani. Az orvosok menekülnek külföldre, ahol egy új esélyt kapnak az életre, miközben a hazai alulfinanszírozott egészségügy egyszerűen romokban hever. Nincs pénz a szükséges beszerzésekre, nem biztosítottak az alapvető tárgyi eszközök, nevetségesen alacsonyak a fizetések, a rendszer pedig a teljesítőképessége határán van. Csak azért nem kellett még egészségügyi válsághelyzetet elrendelni, mert orvosok, nővérek és szakápolók ezrei vették a vállukra az összeomló rendszert, ezzel saját egészségüket kockáztatva.

Ők vajon miért nem fontosak a kormány számára? Vajon miért fontosabb egy szerbiai birkózócsarnok felhúzása, mint az, hogy nővéreink és szakápolóink emberi fizetéseket kapjanak az emberfeletti munkájukért? Róluk megfeledkeztek, mint ahogy a kisvárosok és falvak lakóiról is, akik sokszor már csak a helyi templomba vagy stadionba mehetnek el imádkozni azért, hogy ne vigye el őket egy tüdőgyulladás, hiszen sem háziorvos, sem pedig gyógyszertár nincs a településen. Számukra maradnak az igéretek és az, hogy ha nem is élnek túl egy egyszerű fertőzést egészségügyi ellátás hiányában, legalább Orbán Viktor megvédte őket a migránsoktól. Ezek ma a prioritások, ezt már csak a vak nem látja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.