Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Bűnös kerestetik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja az Európai Bizottságot 245 oldalas beadványában egy nemzetközi jogászcsoport. Az iratot beterjesztették a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

A jogászok a nyilvánosság számára is hozzáférhető uniós dokumentumokra és prominens politikusok nyilatkozataira hivatkoznak, így a francia elnök, a német kancellár és más országok vezetőinek a kijelentéseire. Az egyik pont a vádiratban a következő: a menekültválság kezelésében legnagyobb szerepet játszó országok, név szerint Olaszország, Németország és Franciaország felelősségre vonása amiatt, hogy több ezer Líbiából érkező menekült fulladt bele az elmúlt években a Földközi tengerbe.

A vádirat többek között arra is kiterjed, hogy az európai hatóságok eltűrték azokat az erőszakos cselekményeket, amelyeket a líbiai parti őrség Európában kiképzett tagjai követtek el a területükön lévő menekült táborokban.

Június 3-án a Bizottság egyik szóvivője, Natasha Bertaud, azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió vezetői jelenleg nem foglalkoznak egy még el sem kezdődött peres üggyel.

Ugyanakkor hozzátette: nem lehet az európai politikát vádolni ezekért a tragédiákért. Mindeme szörnyűségek az embercsempészek lelkiismeretét terhelik, akik üzletszerűen használják ki sok ember nyomorúságos helyzetét és veszélyeztetik azok életét. Kifejtette azt is, hogy éppen a segítségnyújtás részeként kaptak egyes líbiai rendfenntartó erők továbbképzést az Unióban, hogy megfelelően tudják kezelni az országukban kialakult, nagy nehézségekkel járó menekülthelyzetet.

Azért tartom fontosnak minderről beszélni, mert olvastam a napokban, hogy ezer katonát vezényeltek  Magyarország déli határára, a menekültinvázió várható akármicsodája miatt. A KSH adatait idézem, csak a tavalyi és idei számokat.

2018-ban 671 ember kért menedékjogot Magyarországon. Összesen, egy év alatt.

2019-ben március végéig  144-en, ebből ketten (!) kapták meg a státuszt.

Nő a nyomás az országon, kétségtelenül látszik a számokból. Kellenek katonák, kutyás rendőrök, hétpontos programok. Szendvics, ivóvíz a menekülteknek nem kell, bár azt nemzetközi törvények írják elő, milyen bánásmódban kell részesíteni a menedékkérőket.

Mindeközben néhány európai adat:

2015 óta az Európai Unió közel 730 000 embernek segített mentéssel a Földközi-tengeren.

2014 óta több mint 12 000 menekült veszett el a tengerben.

És mégis – ömlik tovább a nemzet, kultúra és kereszténység megmentése egyesek szájából, tollából, a csapból is több jön már, mint víz.

Olaszországban mióta új, nagyszerű Salvini belügyminiszterük van, a kikötők nem fogadnak be menekülteket szállító hajókat. Tény, hogy 2014-ben több mint 150 ezren kaptak ott első ellátást, miután partot értek. Ettől még az semmivel sem indokolható, ami ma zajlik. Egyetlen példát említek csak, mert ezt saját bőrömön tapasztaltam. Tavaly ősszel egy spanyol halászhajó – pár emberrel a fedélzetén, nemzetközi vizeken egy hányódó csónakban, amelynek szétesett a motorja – 19 emberre bukkant. A tenger törvénye az, hogy meg kell menteni a hajótörötteket. A kis halászbárkára alig fértek fel a menekültek, és természetesen sem vizük, sem ennivalójuk nem volt ennyi ember számára. A legközelebb lévő olaszországi kikötők egyike sem engedélyezte a halászbárka kikötését. Öt nap, több, a kikötést elutasító válasz után a hajó visszatért a legközelebbi spanyol kikötőbe. A hajón dolgozók családtagjainak lelkiállapotáról inkább nem beszélnék. Férjeik halat fogni szálltak tengerre, és napokig aggódva figyelte mindenki az eseményeket.

Eddig sem volt titok, mi a magyar álláspont ebben a kérdésben. Feltételezem, ez egyhamar nem is fog változni. Ahogy a megtévesztés, a hamis riogatás, az eszement intézkedések sem. És erre fognak megint sokan szavazni ősszel. A hazugságra.

Azt nem tudhatom, mi lesz a perből. A magam részéről méltatlannak találom a dolgot. Mindent lehet jobban csinálni, bármilyen területen, ez tény. Jogászként is lehetne találni esetleg olyan ügyeket, amelyek valóban a Nemzetközi Büntetőbíróság hatáskörébe tartoznak. Szívesen megosztok konkrét esetekre vonatkozó információkat, bár eléggé nyilvánosak így is a magyar média azon részében, amelyet nem a regnáló hatalom fizet.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.