Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Felelősök márpedig itt nincsenek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Magyarországra a nemrégiben bekövetkezett sétahajó katasztrófa miatt érkező dél-koreai szakemberek nem értenek egyet a magyar hatóságokkal több dologban. Az egy dolog, hogy ők mindenképpen búvárokat szeretnének leküldeni a felszín alá, hogy megvizsgálhassák a hajóroncsot, valamint megbizonyosodjanak arról, hogy az eltűnt személyek a hajón maradtak. Ezt az elgondolást azonban sem a magyar, sem pedig az osztrák búvárok nem osztják, szerintük ugyanis túlságosan rizikós lenne ilyen sodrás mellett nekikezdeni a mentésnek. Hogy kinek van igaza, azt laikusként nehéz lenne eldönteni, de ez nem is a mi feladatunk, mint ahogy az sem, hogy eldöntsük, kinek van igaza abban a vitában, miszerint ki kellene emelni a hajótestet a benne lévő esetelges áldozatokkal együtt, vagy pedig  előbb a felszínre kellene hozni mindannyiukat. A magyar hatóságok az előbbit, a koreai szakemberek pedig az utóbbit tartják járható útnak.

Az azonban talán nem lehet vita tárgya, hogy a balesetet vélhetően okozó – biztosat csak egy vizsgálat után lehet mondani – Viking Signy nem lenne szabad, hogy elhagyja az országot. Márpedig a hajó már régen nincs az országban, épp Passautól nem messze szeli a habokat, annak ellenére, hogy egy tömegkatasztrófa részese volt. A kapitányt a magyar hatóságok elfogták, ez eddig rendben is van, az azonban, hogy a bizonyítékot jelentő szállodahajót hagyták egyszerűen elmenni, már nincs rendjén. Egy balesetben részt vevő autót és sofőrjét sem hagyja a rendőrség csak úgy elhajtani a helyszínről, miért más a helyzet, ha egy hajóról van szó, amely nem egy koccanás, hanem több tucat ember halálát okozó baleset részese volt? Hogy jutott egyáltalán az eszébe a magyar hatóságoknak hagyni, hogy a Viking Signy elhagyja az országot?

A Korea Times egy külügyi tisztviselőre hivatkozva azt írja, a dél-koreai minisztérium arra utasította a magyarországi nagykövetséget, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal a szállodahajó ideiglenes lefoglalásáról. A hajót a nyomozás lezárultáig és a kártérítési eljárások rendezéséig tartanák lefoglalva.

Ez kellett volna, hogy legyen a természetes, nem pedig az, hogy mintha mi sem történt volna, hagyták elmenni a szállodahajót. Értem én, hogy a hatóságok nem voltak felkészülve egy ilyen tragédiára, ettől függetlenül mégis meglepő az, hogy egy ilyen alapvetőnek tűnő dolgot sem sikerült gond nélkül teljesíteni. Itt már nem arról van szó, hogy nem megfelelő a technika, ami a magyar búvárok rendelkezésére áll – kit lep ez már meg? -, hanem arról, hogy a baleset egyik legfontosabb bizonyítékát jelentő hajót le sem foglalták, amellett persze, hogy megvizsgálták volna tüzetesebben is. Ez a hiba már nem magyarázható költségvetési hiánnyal, hiszen ha valami, ez biztosan nem pénzkérdés.

A magyar kormány feladata az lenne, hogy mindenben segítse a Magyarországra érkezett dél-koreai szakemberek munkáját, valamint megkönnyítse a nyomozást. Noha a hatóságok szakemberei – ebben nincs vita – valóban erőn felül teljesítenek, a mentést irányító és az ügyben eljáró vezetők munkája hagy némi kívánnivalót maga után. Egy ilyen tragédia kapcsán fejeknek kell hullania, azonban a mai napig egyetlen vezető beosztásban lévő személy sem adta be lemondását.

Azt viszont ne gondoljuk, hogy a tragédia nem a dunai forgalom szabályozásának hiányosságai miatt történt meg, amelynek vannak személyi felelősei. A kérdés már csak az, hogy van-e annyi becsület ezekben az emberekben, hogy beismerjék hibáikat és lemondjanak posztjukról. Én személy szerint persze nem tennék nagy összeget arra, hogy ez meg is történik, elvégre Magyarország az az ország, ahol Mészáros, Tiborcz, Rogán és Farkas is a mai napig szabadlábon van. Ebben az országban felelős vezetőket találni majdhogynem egyenlő a lehetetennel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.