Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Biztosan tisztességes ez?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap kiderült, vajon hogyan és kire szavaztak azok a külhoni magyarok, akik levélben adták le voksukat a határon túl. Levélben csak és kizárólag az szavazhat, aki nem rendelkezik sem Magyarországon, sem pedig más uniós országban lakhellyel. Ez lényegében – bár nem teljes mértékben – a Szerbiában élő, kettős állampolgársággal rendelkezőket érinti. Nekik nem kellett több száz kilométert utazniuk, ha szavazni szerettek volna, elég volt, ha kérelmet nyújtottak be az NVI-hez, a többi pedig már könnyen ment. Nem ennyire szerencsések viszont azok, akik valamely uniós országban élnek ugyan, de  távol annak fővárosától, ahol többségében a kijelölt külföldi szavazóhelyiségek találhatóak. Nekik ugyanis – ezzel én is így vagyok, 1000 km-t kell utaznom, hogy szavazhassak, amely 10 órás buszutat jelent – meg kellett szervezniük az útjukat, amely sokszor költséges, nem mellesleg egy teljes napot elvesz.

Az persze nem véletlen, hogy ezen emberek szavazását megnehezíti a kormányzat, hiszen viszonylag kevesen támogatják – bár persze vannak ilyenek is – a kormánypártot az Angliában, Spanyolországban, vagy Németországban dolgozók. Na nem úgy a levélben szavazó külhoniak, akik szokásos módon idén is hozták a kötelezőt. Elég, ha ránézünk a tegnap, az NVI által közölt választási eredményekre és azonnal láthatjuk, miért könnyítette meg az ő dolgukat a kormányzat:

A testület ülésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke ismertette: a Fidesz-KDNP 55 287 érvényes szavazatot kapott, a Momentum Mozgalom 553-at, a Mi Hazánk Mozgalom 365-öt, a Demokratikus Koalíció 343-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 336-ot, az MSZP-Párbeszéd 258-at, az LMP 208-at, a Jobbik 187-et, a Magyar Munkáspárt 71-et. – HVG

Ez annyit jelent, hogy a levélben szavazók 95%-ka a Fideszre voksolt, míg a többi párt csak elvétve kapott pár száz szavazatot. Működik tehát az Orbán-féle lekenyerező politika a külhoniak irányába, ahol is a magyarok pénzén vásárol szavazatokat azzal, hogy iskolákat, stadionokat és templomokat építtet a magyarság megsegítése címszóval. Hogy erre kitől kapott felhatalmazást, az jó kérdés, mindenesetre ameddig szavazatokkal hálálják meg a cselekedeteit, addig biztosan nem fog változtatni ezen.

Lehetne azt is gondolni, hogy Orbán valóban törődik a határon túliakkal, azonban ha ez így lenne, nem dörgölné minden választás előestéjén ezt a szavazók orra alá. Egyértelműen célja az, hogy minél több szavazatra tegyen szert, legyen szó EP, vagy országos választásrokól. A magyarok pénzét egyfajta befeketésnek tekinti, amely megalapoz több tízezer szavazatot a Fidesz számára. Hogy ezzel mennyire vannak tisztában a határon túliak, esetleg érdekli-e őket, az kérdés. Mert lehet azt mondani, hogy ne általánosítsunk, nem minden levélszavazó lekenyerezhető, de amikor ilyen és ehhez hasonló adatok látnak napvilágot, akkor mit lehet mondani? A 95%, az 95%. Azt már meg sem kérdezem, hogy az az illető, aki nem él az Európai Unió területén, miért érzi úgy, hogy neki mindenképpen bele kell szólnia az európai választásokba.

Ezek a szavazatok most még nem számítanak igazán, hiszen ez a szavazatmennyiség nem ér egyetlen mandátumot sem, később azonban, az országos választásokon már más a helyzet. Ott a szó szoros értelmében akár arról is dönthetnek, hogy kétharmada lesz a Fidesznek vagy sem. Ők a következményeit már nem fogják megtapasztalni annak, ha ismételten teljhatalomhoz jutnak Orbán és társai, a magyarországi magyarok azonban igen. Amennyit a magyar helyzetből a határon túliak többsége – természetesen vannak kivételek – lát, azok a támogatások, a megújult iskolák és templomok, amelyeket a magyar adófizetők finanszíroznak. Én megértem, hogy jó dolog az, amikor valami új épül, esetleg megújul, azonban biztosan korrekt ez a Magyarországon élőkkel szemben? Nekünk ugyanis nincs választási lehetőségünk, a pénzek a magyarok megkérdezése nélkül érkeznek a határon túlra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.