Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Korrupció – gyerekszintre kalibrálva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tudom, hogy a kalibrálás olyan tevékenységek összessége, amellyel meghatározzuk  az összefüggést a mérőeszköz értéke, és a mérendő mennyiség tulajdonságai között.

Bizonyára mindnyájan futottatok már bele az ilyen – vagy hasonló kérésekbe:

  • Kérlek szavazz a gyerekem fotójára!
  • Kérlek szavazz a gyerekem rajzára!
  • Kérlek, szavazz az óvodámra!
  • Kérlek szavazz az iskolámra!
  • Kérlek szavazz a…

Be kell vallanom, hogy aki ilyet kér tőlem, az a legtöbb esetben megszívja. Miért is? Minden esetben megnézem, hogy kire is szavaznék? Mire is szavaznék? Ám megnézem a többi indulót is.

A „kire a szépsége miatt”, az nálam alapból kiesik. Hiszen minden szülőnek (nagyszülőnek, nagynéninek, keresztszülőnek, etc.) a maga gyermeke a legcsodásabb.

A „melyik intézményre” kategóriában érzelmi dolgok szerepelnek (én is oda jártam, az én városomban, falucskámban található, etc.). Ez is kiesik.

A Szavazz a gyerekem rajzára! – no, azt át szoktam tanulmányozni. Mert imádom a gyerekrajzokat. Gyönyörűségem telik a nézésükben. De be kell vallanom őszintén, hogy még SOHA nem szavaztam arra a rajzra, amire kértek. Mert nem tetszett. Mert nem volt jó. De szavaztam más gyermek munkájára. Mert szép volt. Színes, ötletes, sokatmondó. Mert tetszett.

Az illusztráció saját fotó. Készítője: unoka. Kérlek, ne szavazz rá!

Minden ilyen szavazatomnál odaírom a véleményemet is, részletesen indokolva, hogy miért is tetszett.

Gondolkodjuk tovább egy kicsit. Nem így működik ez a felnőtt társadalomban is? Pártok kérnek, hogy szavazz rá! És mi szavazunk. Ha ismerjük a programjukat, ha nem. Mert valaki azt mondta, hogy szavazzunk arra!

És indok, gondolkodás nélkül megtesszük.

Vagy el sem megyünk. Ahogy a gyerekrajzot se nézi meg mindenki.

Így nyerhetnek érdemtelenül kicsik és nagyok.

Így neveljük (a jószándék mázával leöntve) gyermekeinket idő előtt a korrupcióra. Észre sem vesszük…

Szomorú ez, nagyon szomorú.

béjem

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.