Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A vidék a kulcs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A tegnapi választásokon a Fidesz mindent bevetett, amit csak tudott, legyen az törvényes vagy törvénytelen eszköz. Határontúliak buszoztatása, az ellenzék plakátjainak ellopása, a választás helyszínein „kinnfelejtett” plakátok és még lehetne sorolni. A Fidesznek nem volt elég, hogy milliárdokat tolt bele a kampányába, 0-24 mosta az emberek agyát és a polgármestereket jóformán megfenyegette, hogy hozzák a számokat, máskülönben ősszel repülnek. Tényleg mindent bevetett, ennek ellenére sem volt képes hozni a 14 mandátumot, amelyet előre prognosztizáltak. A DK és a Momemntum megerősödött, miközben az összefogás ellen küzdő pártok jóformán megszűntek létezni. A csillagok nem úgy állnak, ahogy Orbán szeretné, annak ellenére sem, hogy óriási győzelemről beszélt este 11 óra körül.

Ha ez még nem lenne elég, akkor azzal is szembesülnie kellett Orbánnak, hogy az áhitott nagy populista hatalomátvétel sem történt meg az EP-ben. Ugyan Salvini és Le Pen nyerni tudott – utóbbi megegyező számú mandátumot szerzett Macron pártjával – mégsem beszélhetünk arról, hogy a bevándorlásellenes – populista, nacionalista – erők hatalomra jutottak volna és ezentúl ők képviselnék Európa szavazóinak többségét. Sőt, még az is kérdésessé vált, hogy a Fidesz maradhat-e a Néppártban, hiszen mint kiderült, vezető pozcíciója megtartásához nincs szüksége a kormánypárt megszerzett 13 képviselői helyére. Manfer Weber is üzent, akinek szavait én mondjuk már képtelen vagyok komolyan venni, hiszen mondott ő már sok mindent, aztán soha nem történt semmi.

A kérdés azonban az, hogy a Fidesz Néppártból való kikerülését követően mégis hol fognak a keresztény Európa megvédéséről, valamint a magyar emberek megvédéséről óbégatni? A komolyabb pártcsaládok egyike sem fogja őket befogadni, hiszen az EP-ben a 13 megszerzett helyükkel jelentéktelenek. Salviniékhez még csatlakozhatnak, azonban még ez sem elég semmihez, hiszen a szövetségük mindössze a hatodik legerősebb az EP-ben, bőven lemaradva a Zöldektől. A Fidesz tehát hazai sikerként elkönyvelheti a tegnapi győzelmét, azonban az európai szintéren ez nem oszt, nem szoroz.

És arról még nem is beszéltünk, hogy tisztán még ilyen eredményre sem lettek volna képesek, amivel vélhetően ők is pontosan tisztában vannak. Nem véletlen hát, hogy a kétharmad adta lehetőséget kihasználva átírtak mindent, csak hogy a saját erejüket növeljék és esélytelenné tegyék azt, hogy bárki is legyőzhesse őket egy választáson. Tudták, hogy ha csak nem állnak úgy a csillagok – mint ahogy az megtörtént az őszödi beszéd, a gazdasági válság, valamint a menekültválság kapcsán – akkor a büdös életben nem képesek elegendő embert maguk mellé állítani ahhoz, hogy tisztességesen, törvényes keretek között nyerjék meg a választásokat.

Mégis, ha a felhasznált pénz és hatalom tükrében nézzük a Fidesz eredményét, már nincs ok akkora örömre. Ez látszódott Orbán arcán is, amikor elmondta győzelmi beszédét 11 óra körül. Többre számított, azt hitte, hogy az EP választásokon is meglesz a kétharmad és lesöpör mindenkit az útból. Hitte, hogy a pénz és hatalom elegendő ahhoz, hogy mindenkit hülyének nézzen. Hiszen látta azt Törökországban és Oroszországban is egyaránt, mégis tévedett. A DK és a Momentum előretörésére talán még ő sem számított.

A kérdés persze az, hogy mit fog kitalálni az őszi önkormányzati választásokig. Az ÁSZ ugyanis bármikor bevethető és mint ahogy azt korábban is láttuk, bizony hatékony. Mondvacsinált indokokkal, gond nélkül tud megsemmisíteni teljes pártokat, ami mellé még egy tucat más lehetősége is adott. Az őszig vélhetően kiderül, hogy a már most is törvénytelen eszközök mellé – volt erre elég példa, de ezt egyetlen hazai hatóság sem fogja vizsgálni, ebben legyünk biztosak – van-e mersze még mocskosabb eszközökhöz nyúlni, vagy egyszerűen bízik abban, hogy elég az, amit most tett és jönni fognak a számok. Orbán politikáját ismerve nem elégszik meg az utóbbival és felkészülhetünk arra, hogy a még korábbiaknál is mocskosabb mészárlás veszi kezdetét a hazai politikai fronton. Ezentúl vélhetően a Momentumra, valamint a DK-ra fog összpontosítani a propagandamédia és a Fidesz kezében lévő hatóságok tucatja. Azt már csak remélni merem, hogy erre készen állnak a pártok tagjai és kitartanak az őszi választásokig, ahol is egy összefogás, ha nem is taszíthatja le a Fideszt a trónról – egyelőre – de megszoríthatja.

A tét óriási, sokkal nagyobb, mint a tegnapi napon volt. Van még 4-5 hónapja az ellenzéki pártoknak arra, hogy előálljanak egy olyan tervvel, amely mögé hazai szavazók milliói állhatnak be és amely a kulcs lehet ennek a maffiarendszernek a lebontásához. Egyetlen dologra kellene igazán összpontosítani, a vidék tájékoztatására. A győzelem, de még a Fidesz megszorongatása is egyedül az ő megszólításukkal érhető el. Hogy erre 4-5 hónap elegendő idő-e? Hamarosan kiderül.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.